Latest News

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024

Μια στις δυο γυναίκες γιατροί έχουν πέσει θύμα βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης! (ΕΡΕΥΝΑ)

 


Μια στις δυο γυναίκες γιατροί και ένας στους 30 άνδρες έχουν πέσει θύμα σεξιστικής ή σεξουαλικής βίας κατά τη διάρκεια της φοιτητικής ή επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας... σύμφωνα με μεγάλη Γαλλική έρευνα.

Το Εθνικό Συμβούλιο του Τάγματος των Ιατρών (CNOM) διεξήγαγε μια μεγάλη έρευνα για τη βία με βάση το φύλο και τη σεξουαλική βία (SGBV) στους γιατρούς, τον περασμένο Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Τα αποτελέσματα της έρευνας αποκαλύπτουν μια ζοφερή πραγματικότητα που επικρατεί στην ιατρική κοινότητα της Γαλλίας, που ενώ πολλοί έχουν βιώσει ή γνωρίζουν, ωστόσο, κανείς δεν μιλάει για αυτήν.

Το CNOM έστειλε ένα ερωτηματολόγιο στα 285.000 γιατρούς μέλη του. Οι απαντήσεις των 21.040 γιατρών που τελικά ανταποκρίθηκαν στην έρευνα, έριξαν φως σε απαράδεκτα γεγονότα που συχνά καλύπτονται.

Ανησυχητικά αποτελέσματα

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι η σεξιστική και σεξουαλική βία (VVS) προς τις γυναίκες αλλά και τους άνδρες εμφανίζεται στην περίοδο των σπουδών τους αλλά και σε όλη την επαγγελματική σταδιοδρομία. Τα νούμερα είναι αδιαμφισβήτητα:

1.Το 65% των ενεργών γιατρών δηλώνουν ότι γνώριζαν το VSS στον ιατρικό κόσμο.

2. Το 29% των ενεργών γιατρών δηλώνουν θύματα, η πλειονότητα κατά τη διάρκεια της φοιτητικής τους καριέρας, αλλά με πολύ ισχυρή υπεροχή γυναικών θυμάτων, 54% σε σύγκριση με 5% των ανδρών.

Μεταξύ αυτών:

-το 49% δέχτηκε σεξιστικά σχόλια και σεξουαλικές προσβολές,

– το 18% σεξουαλική παρενόχληση,

– το 9% σεξουαλική επίθεση,

– το 2% βιασμό.

Αυτή η βία προέρχεται, σε σημαντικό ποσοστό, από γιατρούς που είναι εγγεγραμμένοι στο Τάγμα:

  • Το 26% των γιατρών αναφέρει ότι έχει υποστεί σεξουαλική βία που διαπράχθηκε από άλλο γιατρό.
  • Οι γυναίκες επηρεάζονται περισσότερο: 49% των ενεργών γυναικών γιατρών σε σύγκριση με 3% των ανδρών.

Κενά στη γνώση των πόρων και των κυρώσεων

Η έρευνα αποκαλύπτει επίσης σημαντικά κενά στη γνώση της διαθέσιμης βοήθειας και ποινικών κυρώσεων που σχετίζονται με αυτά τα αδικήματα.

Μόνο το 28% των γιατρών δηλώνει ότι γνωρίζει ποια βοήθεια είναι διαθέσιμη στα θύματα.

Τρεις στους τέσσερις γιατρούς λένε ότι χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες. Επίσης εάν και οι κυρώσεις που αφορούν τον βιασμό είναι σχετικά καλά γνωστές, αυτές που συνδέονται με άλλα SGBV παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ανεπαρκώς ελεγχόμενες.

Μεγάλα εμπόδια στην υποβολή εκθέσεων

Παρά τη σοβαρότητα των γεγονότων, οι αναφορές παραμένουν σπάνιες. Η έρευνα επισημαίνει σημαντικά εμπόδια στην αναφορά βίας:

  1. Με ιεραρχικούς προϊσταμένους: Υπάρχουν εμπόδια όπως ο φόβος να μην τους πιστεύουν, οι συνέπειες στην καριέρα ή ακόμα και η ντροπή.
  2. Με τακτικούς θεσμούς: Υπάρχει άγνοια των βημάτων που πρέπει να ακολουθηθούν, δυσπιστία ή ακόμα και αντίληψη αναποτελεσματικότητας του Τάγματος.
  3. Τα θύματα αγωνίζονται να αναγνωριστούν: Μόνο το 3% των θυμάτων γνωρίζει ότι το Τάγμα έχει ενημερωθεί για αυτή τη βία.
    Επιπλέον, 2 στους 3 γιατρούς πιστεύουν ότι υπάρχουν επαγγελματικές διακρίσεις σε βάρος των θυμάτων και το 15% των ερωτηθέντων γνώριζε για διακρίσεις σε βάρος των καταγγελιών. 

Πολιτική μηδενικής ανοχής έναντι των VSS

Το μέγεθος του προβλήματος της βίας και της σεξουαλικής βίας στον ιατρικό κλάδο, αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι το 62% των γιατρών επιθυμεί να διεξαχθεί μια ευρύτερη έρευνα, σχετικά με τις επαγγελματικές διακρίσεις στον ιατρικό κόσμο. Είναι σημαντικό να ενισχυθεί η εκπαίδευση και η ενημέρωση για αυτά τα ζητήματα στον ιατρικό κόσμο, να προωθηθούν αξιόπιστοι και προσβάσιμοι μηχανισμοί αναφοράς και να εξασφαλιστεί συγκεκριμένη υποστήριξη στα θύματα.

www.conseil-national.medecin.fr