Λύση στις διαρκώς αυξανόμενες τιμές των ακινήτων που επιτείνουν την στεγαστική κρίση φιλοδοξεί να δώσει η κυβέρνηση, δημιουργώντας μια νέα πλατφόρμα στην οποία θα παρουσιάζονται οι...πραγματικές τιμές.
Στόχος, όπως υποστηρίζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, είναι να ενισχυθεί η διαφάνεια στην αγορά και να επιτευχθεί ο εξορθολογισμός των τιμών, καθώς όπως επισημαίνουν παρατηρείται έντονα το φαινόμενο των πλασματικών τιμών.
Το σχετικό πρότζεκτ θα υλοποιηθεί από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και με τη συνεργασία της ΑΑΔΕ. Οι αρχές θα επιδιώξουν στη σχετική πλατφόρμα να καταγράφονται και οι πραγματικές τιμές ενοικίασης ακινήτων.
Η εν λόγω πλατφόρμα - σε πρώτη φάση με την τιμή αγοράς – θα ενεργοποιηθεί το 2025. Με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης θα συλλέγονται και θα αναλύονται δεδομένα από πολλαπλές πηγές, όπως συμβόλαια μεταβίβασης, αγγελίες πώλησης και στοιχεία από την εφορία και το κτηματολόγιο.
Σημειώνεται πως στην πλατφόρμα δεν θα εμφανίζονται τα στοιχεία των φορολογουμένων αλλά μόνο τα χαρακτηριστικά του ακινήτου, δηλαδή το είδος, η επιφάνεια, η παλαιότητα και η περιοχή), αλλά και η το τίμημα πώλησης ή αργότερα το μίσθωμα.
Με αυτόν τον τρόπο οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές ή ενοικιαστές θα έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν τις τιμές των συμβολαίων και να τις συγκρίνουν με τις τιμές των αγγελιών και των μεσιτών.
Αύξηση σχεδόν 70% στις τιμές ακινήτων μέσα σε μια επταετία
Σημειώνεται πως βάσει του δείκτη τιμών διαμερισμάτων της Τράπεζας της Ελλάδας, από το 2017 οι τιμές πώλησης ακινήτων έχουν αυξηθεί κατά 69,2%. Αντίστοιχη είναι και η εξέλιξη των ενοικίων. Η Τράπεζα της Ελλάδας εκτιμά ότι οι τιμές - τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα – θα συνεχίσουν την ανοδική τους τάση.
Στη σχετική έκθεση το φαινόμενο που έχει φέρει σε απόγνωση τους ενοικιαστές, αλλά και όσους ενδιαφέρονται για αγορά μιας κατοικίας, αποδίδεται στην υψηλή ζήτηση από το εξωτερικό που ενισχύει την εκμετάλλευση κατοικιών για βραχυχρόνιες μισθώσεις (τύπου Airbnb), στην απόσυρση πολλών διαμερισμάτων από την αγορά λόγω μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και στην υποτονική δραστηριότητα του κατασκευαστικού κλάδου για μακρά χρονική περίοδο.