Στις κάλπες προσέρχονται για μία ακόμη φορά τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να εκλέξουν νέο αρχηγό σε μια πολύ δύσκολη έως δραματική συγκυρία μετά και την απώλεια της θέσης της... αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Μετά από δύο διασπάσεις μέσα σε ένα χρόνο, και την επακόλουθη πολιτική και οργανωτική αποδυνάμωση, ήρθε και η απώλεια της θέσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαιτίας των ανεξαρτητοποιήσεων βουλευτών που εντάχθηκαν στο κόμμα Κασσελάκη – τη χαριστική βολή έδωσαν οι Θεοδώρα Τζάκρη και Γιώτα Πούλου.
Υποψήφιοι για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Απόστολος Γκλέτσος, ο Παύλος Πολάκης, ο Σωκράτης Φάμελλος και ο Νικόλας Φαραντούρης.
Βασικοί «μονομάχοι» – αν και κατά την προεκλογική περίοδο οι τόνοι ήταν συγκρατημένοι – είναι ο Σωκράτης Φάμελλος και ο Παύλος Πολάκης, για τους οποίους εκτιμάται ότι οι εκλογές μπορεί να αποδειχτούν ντέρμπι, αν και αυτό θα εξαρτηθεί και από τη συμμετοχή, το πόσοι και ποιοι θα πάνε να ψηφίσουν.
Ο Σωκράτης Φάμελλος ποντάρει σε παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ (όσους ψήφισαν το «κυβερνητικό» ΣΥΡΙΖΑ κυρίως στις αναμετρήσεις του 2019 και 2023) και στο ευρύ προοδευτικό ακροατήριο. Ο Παύλος Πολάκης φαίνεται – με βάση τις δημοσκοπήσεις – να έχει προβάδισμα στο στενότερο ακροατήριο των ψηφοφόρων των ευρωεκλογών του 2024 και όσους δηλώνουν ότι παραμένουν ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ.
Σημειώνεται ότι δικαίωμα ψήφου έχουν τα μέλη και όσοι εγγραφούν έως και την ημέρα των εκλογών (σήμερα).
Η συμμετοχή εκτιμάται ότι θα υπερβεί από τη συμμετοχή για τις εκλογές συνέδρων (λίγο πάνω από 40.000) με τις συγκρατημένες εκτιμήσεις να μιλούν για ένα μίνιμουμ προσέλευσης 50.000 μελών ενώ οι πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις ανεβάζουν αυτό το νούμερο στις 70.000. Σε κάθε περίπτωση ο αριθμός των μελών που αναμένεται να προσέλθουν θα είναι πολύ κάτω των 150.000 περίπου κατά τις πρόσφατες αναμετρήσεις για την εκλογή Τσίπρα τον Μάιο του 2022 και την εκλογή Κασσελάκη τον Σεπτέμβριο του 2023.
Το πιθανότερο είναι ότι η σημερινή κάλπη θα καταγράψει την εικόνα του ποιος έχει προβάδισμα, αλλά θεωρείται δύσκολο να συγκεντρώσει κάποιος το 50%+1 των ψήφων για να εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή, επομένως αναμένεται δεύτερος γύρος την ερχόμενη Κυριακή 1η Δεκέμβρη.
Οι δύο φυσιογνωμίες που «αναμετρώνται» στην κάλπη
Τα μέλη καλούνται να ψηφίσουν εκείνον που θεωρούν ότι θα μπορεί πραγματικά να ανασυγκροτήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και να τον ξαναστήσει στα πόδια του ως μια πολιτική δύναμη που να μπορεί να διεκδικήσει ξανά την διακυβέρνηση της χώρας.
Με δεδομένο όμως ότι Φάμελλος και Πολάκης σηματοδοτούν μια διαφορετική φυσιογνωμία τα μέλη καλούνται να επιλέξουν και τα χαρακτηριστικά που θα έχει το κόμμα την επόμενη μέρα. Και οι δύο θέτουν ως στόχο την επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.
Όμως:
Ο Σωκράτης Φάμελλος ουσιαστικά έχει δείξει πως επιθυμεί να είναι η συνέχεια του Αλέξη Τσίπρα εξ ου και η πλειονότητα των στελεχών τον στηρίζει. Αυτός είναι και ένας λόγος για τον οποίο θεωρείται ότι υπό την ηγεσία του είναι πιο πιθανό το κόμμα να παραμείνει ενωμένο χωρίς σοβαρούς κλειδωνισμούς – ο ίδιος πάντως εξ αρχής προβάλλει ως βασικό του χαρακτηριστικό την διασφάλιση της ενότητας, στοιχείο απολύτως κρίσιμο για την πολιτική επιβίωση του κόμματος. Επιπλέον, επιδεικνύει μετριοπάθεια στοιχεία που θεωρείται ότι μπορεί να επαναφέρει στον ΣΥΡΙΖΑ ψηφοφόρους από το ευρύτερο προοδευτικό κοινό, πέραν του κόμματος.
Η ενεργοποίηση του Αλέξη Τσίπρα τις τελευταίες μέρες και το «παρών» στην κάλπη σήμερα, θεωρείται ότι ευνοεί τη συμμετοχή και δίνει μια ώθηση στην υποψηφιότητα του Σωκράτη Φάμελλου.
Από την άλλη ο Παύλος Πολάκης, θεωρεί ότι αυτό που θα επαναφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση είναι το πρόγραμμα των 6 πυλώνων που έχει παρουσιάσει με κεντρικά στοιχεία την σύγκρουση με το σύστημα και κρατικοποιήσεις ή επαναφορά υπό δημόσιο έλεγχο επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας. Πιστεύει ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα μπορεί να επαναφέρει στην κάλπη του κόμματος ψηφοφόρους από το 1,2 εκ. που έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2015 και μετά. Ο βουλευτής Χανίων, δε φαίνεται να έχει ιδιαίτερα στηρίγματα πάντως σε επίπεδο βουλευτών και «πρωτοκλασσάτων» στελεχών.
Σε κάθε περίπτωση η επόμενη μέρα είναι πολύ δύσκολη για όλους, όποιος κι αν κερδίσει, με συσσωρευμένα προβλήματα, από το έλλειμμα πολιτικής αξιοπιστίας έως την μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, το θέμα των κομματικών ΜΜΕ, κ.ο.κ.
Με άλλα λόγια θεωρείται ότι αυτή η κάλπη είναι η «τελευταία ευκαιρία» για την συγκράτηση και την ανάκαμψη του κόμματος, μετά τη συνεχή πολιτική και εκλογική υποχώρηση, τις διασπάσεις και την περιδίνηση διαρκείας.