Πολύ συνοπτικά, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι:
· Μπαίνει λουκέτο σε τουλάχιστον 137 στρατόπεδα σε ολόκληρη τη χώρα – επειδή δεν μπορούν να κλείσουν ακόμα 250, όπως είπε χαρακτηριστικά, επικαλούμενος χαμηλές πληρότητες, ιδίως δε στη μεθόριο.
· Επίσης, καταργούνται/ενοποιούνται περισσότεροι από 30 σχηματισμοί, «ώστε να μπορέσουμε να εξοικονομήσουμε ανθρώπινο δυναμικό και να μεγαλώσουμε την ισχύ πυρός».
· Παρεμβάσεις θα υπάρξουν και στην στρατιωτική δικαιοσύνη, με τον υπουργό να αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «μια σειρά από Στρατοδικεία, Ναυτοδικεία, Αεροδικεία δεν υπηρετούν καμία πραγματική ανάγκη».
· Τέλος, μέσω Reuters έγινε γνωστό ότι η Ελλάδα θα συνεργαστεί με το Ισραήλ για να αναπτύξει αντιαεροπορικό «θόλο» στα πρότυπα του Iron Dome, με κόστος περί τα δύο δισ. ευρώ, ενώ ο υπουργός έδωσε τεράστια έμφαση στην ανάπτυξη συστημάτων αντιμετώπισης drones, αλλά και την ανάπτυξη στόλων drones στην Ελλάδα.
Το ενδιαφέρον είναι ότι ο Ν. Δένδιας εμφανίστηκε… φουριόζος, λέγοντας ότι τα 137 στρατόπεδα θα κλείσουν μέσα στο 2025, ενώ και για τις υπόλοιπες παρεμβάσεις έδωσε την εντύπωση ότι θα «τρέξουν» με μεγάλες ταχύτητες. Και κάπου εδώ αρχίζουν οι προβληματισμοί και οι αντιδράσεις, καθώς το «σχέδιο-σκούπα» αναμένεται να έχει συνέπειες και έξω από τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας.
Για παράδειγμα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, επισήμανε ότι ο υπουργός Άμυνας δεν αποσαφήνισε ποιες θα είναι οι μονάδες που θα κλείσουν. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη διάφοροι βουλευτές και της συμπολίτευσης δυσανασχετούν, καθώς το κλείσιμο στρατοπέδων σε μια περιοχή λειτουργεί επιβαρυντικά για την οικονομία της περιοχής αυτής. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένεται πολύ σκληρό… παζάρι για το θέμα.
Παράλληλα, σχολιάζοντας το παράδειγμα που έφερε ο Ν. Δένδιας για την πληρότητα μονάδων (30% στον Έβρο και 130% στην Πελοπόννησο), στρατιωτικές πηγές επισήμαναν με νόημα ότι τις μεταθέσεις των αξιωματικών, αλλά και των απλών στρατιωτών, τις εγκρίνει το ίδιο το υπουργείο, όπερ σημαίνει ότι δεν μπορεί να μην έχει εικόνα για τέτοιου είδους και μεγέθους ανισορροπίες. Παράλληλα, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι παραμένει αδιευκρίνιστο αν το κλείσιμο στρατοπέδων και η κατάργηση σχηματισμών και στρατιωτικών δικαστηρίων θα μεταφραστεί και σε μείωση του προσωπικού.
Τέλος, ένα πολύ μεγάλο ερωτηματικό αφορά στο τι θα γίνουν οι χώροι των στρατοπέδων που θα κλείσουν. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Άμυνας δεν αναφέρθηκε καθόλου στο θέμα, οπότε άρχισε και η… παραφιλολογία, από το ότι θα περάσουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ότι θα αξιοποιηθούν με διάφορους τρόπους και πάει λέγοντας. Και, φυσικά, το υπουργείο προετοιμάζεται για… μπαράζ διαμαρτυριών από τους τοπικούς «άρχοντες» που θα χάσουν μέρος της προσόδου των περιοχών τους, μόλις κλείσει το στρατόπεδο.
Εν πάση περιπτώσει, το υπουργείο Άμυνας καλείται σύντομα να αποσαφηνίσει πολλά «θολά» σημεία του σχεδιασμού του, να δώσει ουκ ολίγες απαντήσεις σε «νόμιμα» ερωτήματα και να διαλύσει ανησυχίες και προβληματισμούς που αναπτύσσονται ακόμα και εντός του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων που, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, βρίσκεται εκ νέου προ τετελεσμένων.
Ποια είναι όμως αυτά τα στρατόπεδα;
Σύμφωνα με πληροφορίες, στα 137 στρατόπεδα περιλαμβάνεται τουλάχιστον μία μονάδα μέσα στον αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης και μια εγκατάσταση αποθηκών στο Πανόραμα, ενώ στην Αττική το ίδιο θα συμβεί σε μια μονάδα με… «καμινάδα» και σε εγκαταστάσεις σε Καπανδρίτι και Μαλακάσα.
Προς κατάργηση οδεύουν, επίσης, η Σχολή Εκπαίδευσης Τεχνικών Τηλεπικοινωνίας (ΣΕΤΤΗΛ) στον Πύργο, η Σχολή Μαγείρων στο Γύθειο και δομές που υπολειτουργούν σε μια σειρά από πόλεις, όπως στην Τρίπολη, τη Λαμία και την Αρτα.
Ο Νίκος Δένδιας «έδειξε», επίσης, το κλείσιμο του ναυτοδικείου των Ιωαννίνων αλλά και μιας σειράς στρατοδικείων και αεροδικείων εκτός από εκείνα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ξάνθη καθώς, όπως είπε, «δεν υπηρετούν καμία πραγματική ανάγκη.
Ο μέσος όρος εκδίκασης υποθέσεων από κάθε στρατοδίκη είναι πέντε υποθέσεις τον χρόνο, όταν ο ανάλογος δικαστής στα πολιτικά δικαστήρια δικάζει 25 την ημέρα».
Για την υπόλοιπη χώρα, οι πληροφορίες θέλουν:– στα νησιά του Αιγαίου να μην γίνονται δραματικές αλλαγές ή λουκέτα, πλην της εσωτερικής αναδιάταξης και μετεγκατάστασης στρατιωτικών δομών.
– στη Στερεά Ελλάδα μονάδα με 41 αποθήκες, εκ των οποίων οι 30 είναι άδειες, θα μεταφερθεί σε άλλο στρατόπεδο του ίδιου σχηματισμού
– στη Μακεδονία δύο μονάδες του ίδιου σχηματισμού σε δύο διαφορετικά στρατόπεδα με απόσταση μόλις 200 μέτρων το ένα από το άλλο θα συγχωνευθούν
– στην παραμεθόρια περιοχή τρία στρατόπεδα με λίγα χιλιόμετρα απόσταση μεταξύ τους που φιλοξενούν ισάριθμες μονάδες, ανορθολογικά υποστελεχωμένες, θα συγχωνευθούν.
Όπως εξήγησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας το σκεπτικό πίσω από τη λογική των συγχωνεύσεων «αυτή τη στιγμή υπάρχουν μονάδες στον Έβρο που έχουν πληρότητα κάτω από 30%.
Και υπάρχει μονάδα στην Πελοπόννησο που έχει πληρότητα 130%. Αυτό δεν έχει λογική.
Το σχέδιο είναι να καταργηθούν περισσότεροι από 30 σχηματισμοί, ενώ αρκετοί ακόμα θα ενοποιηθούν ώστε να εξοικονομηθεί προσωπικό και να ενισχυθεί η ισχύς πυρός».