Το τελευταίο «αντίο» στη Βέφα Αλεξιάδου λένε αυτή την ώρα συγγενείς και φίλοι, αποχαιρετώντας μια από τις πιο αγαπητές και εμβληματικές μορφές της... ελληνικής γαστρονομίας.
Η γνωστή και ως «εθνική» μας μαγείρισσα έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών, ύστερα από προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια.
Η κηδεία της Βέφας Αλεξιάδου τελείται στο νεκροταφείο της Θέρμης στη Θεσσαλονίκη.
Η οικογένεια έχει εκφράσει την επιθυμία, αντί για στεφάνια, να γίνουν δωρεές στο «Χαμόγελο του Παιδιού».
Γεννημένη στον Βόλο, το 1933, η Βέφα Αλεξιάδου υπήρξε κορυφαία μορφή της ελληνικής γαστρονομίας και πολυδιάστατη προσωπικότητα.
Με καταγωγή από οικογένεια με σημαντική ιστορία, σπούδασε Χημεία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και εργάστηκε ως χημικός, πριν αφιερωθεί στη μαγειρική και τις εκδόσεις.
Ξεκίνησε τη συγγραφική της καριέρα το 1980, εκδίδοντας επιτυχημένα βιβλία μαγειρικής που προώθησαν την ελληνική κουζίνα διεθνώς, ενώ το 1990 έγινε γνωστή από τις τηλεοπτικές της εκπομπές.
Συμμετείχε ενεργά στη διάδοση της ελληνικής γαστρονομίας μέσω οργανισμών, όπως το I.A.C.P. και το «Αρχέστρατος». Μετακόμισε προσωρινά στις ΗΠΑ δύο φορές, όπου εξειδικεύτηκε σε σύγχρονες μεθόδους μαγειρικής και διακόσμησης. Το 1993, ξεκίνησε την επιχείρηση Vefa’s House με 26 καταστήματα ειδών κουζίνας.
Η ζωή της σημαδεύτηκε από μεγάλες προσωπικές απώλειες, χάνοντας τον σύζυγό της Κώστα Αλεξιάδη, τις δύο κόρες της και την αδελφή της μέσα σε λίγα χρόνια.