Όλο και περισσότερα στοιχεία για την υπόθεση με τα νεκρά μωρά σε Αμαλιάδα και Πάτρα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, καθώς η έρευνα μπαίνει στην τελική ευθεία.
Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να φτάσει στο Ανθρωποκτονιών το πόρισμα για τις ιστοπαθολογικές εξετάσεις του Παναγιωτάκη, που άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 15 μηνών, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ίχνη εγκληματικής ενέργειας.
Περίπου 30 άτομα έχουν ήδη καταθέσει για την υπόθεση, συγγενείς των παιδιών, καθώς και πρόσωπα από το στενό περιβάλλον της Ειρήνης Μουρτζούκου. Η 24χρονη φέρεται να ήταν παρούσα σε όλα τα περιστατικά. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στα όσα ανέφερε η μητέρα του μικρού, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή τον Αύγουστο του 2024.
Ο κύκλος των καταθέσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί με περίπου 10 άτομα, τα οποία επίκεινται να καταθέσουν.
Ήδη, έχει υπάρξει συνεννόηση για να σταλούν οι σχετικοί φάκελοι με τα πορίσματα και τις εξετάσεις όλων των παιδιών σε δύο έμπειρους ιατροδικαστές, οι οποίοι μαζί με ειδικούς θα οδηγηθούν σε τελικά συμπεράσματα σχετικά με την υπόθεση που έχει απασχολήσει έντονα το πανελλήνιο.
Αμαλιάδα: Ανατροπή με τον θάνατο του πρώτου μωρού το 2021
Ενόσω το κουβάρι της σκιώδους και πολύπλοκης υπόθεσης ξετυλίγεται, το Mega έκανε γνωστό ένα στοιχείο που δίνει νέες διαστάσεις στο τι έχει συμβεί. Το ντοκουμέντο αφορά τον θάνατο του πρώτου μωρού (της Κατερίνας φίλης της Ειρήνης), που πέθανε το 2021.
Σύμφωνα με την έκθεση 13 σελίδων του τεχνικού σύμβουλου της οικογένειας της Κατερίνας, συνάγεται το συμπέρασμα πως το βρέφος έφυγε από τη ζωή από ασφυξία και όχι από διάμεση πνευμονίτιδα, όπως είχε φανεί αρχικά.
«Στις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν με κινητό παρατηρείται μαρμαροειδή χροιά στο πρόσωπο του βρέφους. Η περιοχή του τραχήλου αναγνωρίζεται ερυθρή, εύρημα συμβατό με διακοπή της κυκλοφορίας του αίματος και θάνατο. Επιπλέον, το βρέφος έχει το στόμα ανοιχτό», αναφέρεται στην έκθεση.
Μάλιστα, ο τεχνικός σύμβουλος, Δημήτρης Γαλεντέρης, παρατήρησε από τις φωτογραφίες που είχε τραβήξει η Ειρήνη το βρέφος, πως το μωρό είχε εκδορές στη μύτη και πιο συγκεκριμένα δυο γραμμοειδής αλλοιώσεις ερυθρής χροιάς, που θεωρούνται αποτέλεσμα εξωτερικής πίεσης και όχι κάποιο τυχαίο φαινόμενο.
«Κατόπιν προσεκτικής μελέτης της φωτογραφίας, και πάντα με τον περιορισμό της σχετικά μειωμένης ανάλυσης της φωτογραφίας, στην ράχη της μύτης, διακρίνονται δύο γραμμοειδείς αλλοιώσεις, ερυθρής χροιάς, που μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι έγιναν όσο το βρέφος ήταν εν ζωή. Γι’ αυτόν τον λόγο ζητούμε να μας χορηγηθούν οι φωτογραφίες της Νεκροψίας και Νεκροτομής ώστε να αποκλειστεί ή και να επιβεβαιωθεί η παρουσία των ευρημάτων που αναγνωρίστηκαν στις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν με το κινητό τηλέφωνο», αναφέρεται στην έκθεση.
Συνεπώς, μόνο οι φωτογραφίες της νεκροψίας και νεκροτομής μπορούν να δώσουν απάντηση για τις εκδορές στη μύτη. Ένα εύρημα, που εάν επιβεβαιωθεί, μπορεί είναι συμβατό με άσκηση εξωτερικής πίεσης στη μύτη.
«Ζητάμε να μας χορηγηθούν οι φωτογραφίας νεκροψίας γιατί θέλουμε να δούμε αν οι αλλοιώσεις που φαίνονται στις φωτογραφίες του κινητού εμφανίζονται και στις φωτογραφίες νεκροψίας», ανέφερε ο κ. Γαλεντέρης.
Αμαλιάδα: Το άγνωστο σενάριο που ίσως εξετάσει η ΕΛ.ΑΣ.
Παράλληλα, η Ελληνική Αστυνομία είναι πιθανό να ερευνήσει ένα ιδιόμορφο σενάριο για το θρίλερ με τα νεκρά παιδιά στην Αμαλιάδα, το οποίο βασίζεται σε περιστατικά που έχουν καταγραφεί στη Μεγάλη Βρετανία, στις ΗΠΑ και αλλού, ή ακόμη και στην περίπτωση της «εταιρείας δολοφόνων» που είχε αποκαλυφθεί στη χώρα μας το 1987.
Η εκδοχή αυτή θα εξετασθεί ύστερα από εισηγήσεις ιατροδικαστών. Σε περίπτωση που και οι ιστολογικές εξετάσεις του πέμπτου παιδιού δεν αναδείξουν οτιδήποτε ύποπτο, τότε ίσως θα υπάρξει επίκληση, στα πλαίσια νεώτερων πραγματογνωμοσυνών, ιατρικών και ιατροδικαστικών δεδομένων και σχετικής βιβλιογραφίας.
Επίσης, θα συνεκτιμηθούν τα δεδομένα περίπου 10-15 ποινικών υποθέσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, κατά τις οποίες αρχικά οι θάνατοι βρεφών αποδόθηκαν σε παθολογικά αίτια -χωρίς μεγάλη σαφήνεια- και ακολούθως υπήρξαν ομολογίες κυρίως των μητέρων τους, ή άλλων γυναικών, ότι τα είχαν σκοτώσει δια ασφυξίας.
Αντίστοιχες περιπτώσεις υπήρξαν σε περιπτώσεις δολοφονιών ηλικιωμένων, όπως εκείνη της «εταιρείας δολοφόνων» που είχαν προχωρήσει την δεκαετία του 1980 στην πλαστογράφηση των διαθηκών των 6-7 ηλικιωμένων στόχων τους και, ακολούθως, στη θανάτωσή τους, με τρόπο που να μοιάζει φυσική κατάληξη.