Νέα έρευνα ανακάλυψε ότι η προσθήκη μόλις πέντε λεπτών άσκησης την ημέρα θα μπορούσε να βοηθήσει στον καλύτερο έλεγχο της... αρτηριακής πίεσης.
Η ιδανική μέτρηση της αρτηριακής πίεσης είναι 120/80 mm Hg, με τον μεγαλύτερο αριθμό να μετρά την πίεση στις αρτηρίες καθώς η καρδιά αντλεί αίμα κατά τη διάρκεια κάθε παλμού και τον χαμηλότερο αριθμό να μετρά την πίεση καθώς η καρδιά χαλαρώνει. Η μελέτη διαπίστωσε ότι, κατά μέσο όρο, ο κορυφαίος αριθμός μειώθηκε κατά 0,68 mm Hg και ο χαμηλότερος αριθμός κατά 0,54mm Hg, σε όσους έβαλαν στη ζωή τους μόλις πέντε λεπτά άσκησης την ημέρα.
«Είναι σχετικά μικρή η βελτίωση, αλλά είναι ενδεικτική του γεγονότος πως οποιαδήποτε άσκηση βοηθάει», δήλωσε την Πέμπτη ο Jo Blodgett, ανώτερος ερευνητής στο University College του Λονδίνου και πρώτος συγγραφέας της μελέτης. «Πολλοί άνθρωποι δεν ασκούνται αρκετά. Αντί να σκέφτεστε, "Πρέπει να πάω από το μηδέν στα 60 λεπτά", μπορείτε να ξεκινήσετε με λίγα λεπτά και στη συνέχεια, όταν νιώσετε άνετα με αυτό, μπορείτε να αυξήσετε την ένταση με την πάροδο του χρόνου».
Λιγότερα λεπτά άσκησης μπορεί να έχουν αποτέλεσμα
Η υψηλή αρτηριακή πίεση επηρεάζει περίπου 1,3 δισεκατομμύρια ενήλικες σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ως κύρια αιτία πρόωρου θανάτου παγκοσμίως, είναι γνωστός ως ο «σιωπηλός δολοφόνος» λόγω της έλλειψης συμπτωμάτων και μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή προσβολή, καρδιακή ανεπάρκεια και νεφρική βλάβη.
Η άσκηση συνιστάται σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση ή υπέρταση — αλλά οι ερευνητές λένε ότι οι περισσότερες από τις μελέτες έχουν επικεντρωθεί στην επίδραση των δομημένων περιόδων άσκησης 30 λεπτών ή περισσότερο. Η νέα μελέτη υπογραμμίζει πώς ακόμη και μικρές ποσότητες πρόσθετης άσκησης - που πολλοί άνθρωποι μπορεί να βρίσκουν πιο διαχειρίσιμες - σχετίζονται με ελαφρώς μειωμένη αρτηριακή πίεση.
«Κοιτάξαμε το 24ωρο και ρωτήσαμε: "Αν αλλάξετε μόνο πέντε λεπτά μεταξύ δύο συμπεριφορών, τι συμβαίνει με την αρτηριακή πίεση αυτού του ατόμου;"» είπε ο Blodgett. «Διαπιστώσαμε ότι η αντικατάσταση κάθε είδους συμπεριφοράς με πέντε λεπτά άσκησης, κάνει διαφορά».
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Circulation την Τετάρτη, ανέλυσε δεδομένα για την αρτηριακή πίεση και τη δραστηριότητα που συλλέχθηκαν από περισσότερους από 14.000 συμμετέχοντες σε μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στην Ολλανδία, την Αυστραλία, τη Δανία, τη Φινλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι συμμετέχοντες συνέχισαν την καθημερινή τους ρουτίνα, αλλά με ένα επιταχυνσιόμετρο συνδεδεμένο στον μηρό τους για να μετρούν τη δραστηριότητά τους.
Η καθημερινή δραστηριότητα των συμμετεχόντων χωρίστηκε σε έξι κατηγορίες: ύπνος, καθιστική συμπεριφορά, αργό περπάτημα, γρήγορο περπάτημα, ορθοστασία και προσπάθεια «όπως η άσκηση», όπως τρέξιμο, ποδήλατο ή περπάτημα σε ανηφόρα ή ανέβασμα σκαλοπατιών. Στη συνέχεια, η ομάδα μοντελοποίησε στατιστικά τι θα συνέβαινε εάν ένα άτομο άλλαζε τη μια συμπεριφορά με μια άλλη για να εκτιμήσει την επίδραση στην αρτηριακή πίεση για κάθε σενάριο.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι ακόμη και πέντε επιπλέον λεπτά άσκησης ανά ημέρα συσχετίζονται με πτώση της αρτηριακής πίεσης, αν και χρειάζονταν τουλάχιστον 20 έως 27 λεπτά άσκησης την ημέρα πριν παρατηρηθούν κλινικά σημαντικές μειώσεις της αρτηριακής πίεσης - ένα εύρημα που συμφωνεί με τη σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για 150 λεπτά άσκησης την εβδομάδα.
Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να είναι ευκολότερες από όσο πιστεύουμε
Παρόλα αυτά, ο Blodgett είπε ότι ήλπιζε ότι η ανακάλυψη για τα πέντε λεπτά σωματικής δραστηριότητας θα βοηθούσε τους ανθρώπους να κάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους. «Αυτό το μικρό ποσό - αυτή η αλλαγή των πέντε λεπτών - προσφέρει πραγματικά κάτι πιο εφικτό για τους ανθρώπους. Δεν χρειάζεται να είναι, "Πηγαίνετε για ένα τρέξιμο 30 λεπτών ή έναν κύκλο διάρκειας μιας ώρας" Μπορεί να είναι να πάρετε τις σκάλες αντί να πάρετε το ασανσέρ», είπε.
Ο Naveed Sattar, καθηγητής καρδιομεταβολικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, είπε ότι παρέχει περισσότερες πληροφορίες για τους τύπους δραστηριοτήτων που βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. «Η έμφαση εδώ είναι ότι ένα από τα πράγματα που επηρεάζει την αρτηριακή πίεση των ανθρώπων είναι το πόση δραστηριότητα κάνουν ή ασκούνται», είπε. «Εάν οι άνθρωποι μπορούν να επενδύσουν σε μικρές περιόδους άσκησης - πέντε, 10, 15 λεπτά - θα είναι σε θέση να διατηρήσουν την αρτηριακή τους πίεση σε χαμηλά επίπεδα».
Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν ή να συμβάλουν στην υψηλή αρτηριακή πίεση, όπως η γενετική, η καθιστική ζωή, το κάπνισμα, η κακή διατροφή ή η βαριά πρόσληψη αλκοόλ. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το στρες και το άγχος μπορούν επίσης να αυξήσουν προσωρινά την αρτηριακή πίεση.
Ο Bryan Williams, επικεφαλής επιστημονικός και ιατρικός υπεύθυνος στο British Heart Foundation, που χρηματοδότησε τη μελέτη, δήλωσε ότι «τα ευρήματα δείχνουν ότι οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να κάνουν δραστικές αλλαγές στον τρόπο ζωής τους για να βελτιώσουν την αρτηριακή τους πίεση και ότι το «να κάνουν απλές αλλαγές», είναι μια καλή αρχή.
«Η δραστηριοποίηση δεν είναι πάντα εύκολη, αλλά όπως φαίνεται από αυτή τη μελέτη, δεν χρειάζεται να είναι δομημένη ή να περιλαμβάνει τη μετάβαση σε γυμναστήριο», είπε. «Οτιδήποτε ανεβάζει τον καρδιακό σας ρυθμό μπορεί να σας βοηθήσει».