Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολογεί θετικά το σχέδιο του προϋπολογισμού της Ελλάδας για το 2025, καθώς και το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό της σχέδιο, σύμφωνα με το «φθινοπωρινό πακέτο» του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Πρόκειται για την πρώτη αξιολόγηση βάσει του νέου πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης... της ΕΕ.
Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις οκτώ χώρες της ευρωζώνης (μαζί με την Κύπρο, την Κροατία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Λετονία, τη Σλοβενία και τη Σλοβακία) που πληρούν τις δημοσιονομικές συστάσεις της ΕΕ, καθώς η αύξηση των καθαρών δαπανών παραμένει εντός των ανώτατων ορίων.
Οι «κόκκινες» χώρες
Αντίθετα, επτά χώρες, όπως η Γερμανία, η Εσθονία, η Φινλανδία και η Ιρλανδία, παρουσιάζουν υπέρβαση των ανώτατων ορίων δαπανών, ενώ το Λουξεμβούργο, η Μάλτα και η Πορτογαλία δεν έχουν καταργήσει πλήρως τα μέτρα ενεργειακής στήριξης. Σημαντική απόκλιση διαπιστώνεται και στον προϋπολογισμό της Ολλανδίας, ενώ το σχέδιο της Λιθουανίας, που κατατέθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, κινδυνεύει να μην ευθυγραμμίζεται με τις συστάσεις.
Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, τα κράτη μέλη καταθέτουν στην Κομισιόν μεσοπρόθεσμα σχέδια για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις, με στόχο την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων της ΕΕ. Από τα 22 σχέδια που υποβλήθηκαν, τα 20 κρίθηκαν συμβατά με τις απαιτήσεις του νέου πλαισίου, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας. Τα σχέδια αυτά προβλέπουν βιώσιμη μείωση του χρέους ή τη διατήρησή του σε συνετά επίπεδα.
Για πέντε χώρες (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Φινλανδία και Ρουμανία), η Κομισιόν ενέκρινε παράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής από τέσσερα σε επτά έτη, με αντάλλαγμα περισσότερες μεταρρυθμίσεις.
Χώρες σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος
Οκτώ κράτη μέλη (Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Ουγγαρία, Μάλτα, Πολωνία, Ρουμανία και Σλοβακία) βρίσκονται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος και υποχρεούνται να λάβουν διορθωτικά μέτρα. Εάν δεν συμμορφωθούν, κινδυνεύουν με οικονομικές κυρώσεις, οι οποίες βάσει του νέου Συμφώνου Σταθερότητας, μπορούν να φτάσουν το 0,1% του ΑΕΠ ετησίως.
Η Γαλλία ξεχωρίζει με δημόσιο έλλειμμα 6,2% του ΑΕΠ για το 2024, το δεύτερο υψηλότερο στην ΕΕ μετά τη Ρουμανία (8%). Το Παρίσι στοχεύει σε μείωση του ελλείμματος στο 5% το 2025 και κάτω από το όριο του 3% έως το 2029.
Παράλληλα, η Κομισιόν δημοσίευσε εκθέσεις μεταμνημονιακής επιτήρησης για τις χώρες που είχαν μπει σε προγράμματα οικονομικής βοήθειας (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύπρος και Ισπανία). Σύμφωνα με την έκθεση, όλες οι χώρες διατηρούν την ικανότητα αποπληρωμής του χρέους τους, με την Ελλάδα να εμφανίζει ιδιαίτερα θετική πορεία.