Ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί ο ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε, λίγα λεπτά μετά τις 7 το απόγευμα της Κυριακής στη Χαλκιδική, ταρακούνησε τη Χαλκιδική και έγινε αισθητός ακόμη και... στον Βόλο.
Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή τη μετασεισμική ακολουθία, κάνοντας λόγο για ένα …άγνωστο ρήγμα.
Παπαζάχος: «Όλοι οι σεισμοί είναι επιφανειακοί»
«Όλοι οι σεισμοί είναι επιφανειακοί. Πρόκειται για περιοχή χαμηλής σεισμικότητας, δεν έχει καταγραφεί μεγάλη δόνηση στο παρελθόν», υπογράμμισε ο Κώστας Παπαζάχος.
«Ο σεισμός είναι στη θάλασσα, αλλά κοντά στη στεριά. Οι σεισμικές κινήσεις στην περιοχή εκείνη, τη δυτική Χαλκιδική, ήταν αρκετά σημαντικές. Σίγουρα, από την Ποτίδαια έως το ακρωτήριο Παλιούρι έχει κουνηθεί αρκετά», υπογράμμισε.
«Στο σημείο, είχαν σημειωθεί κάποιοι υποσεισμοί πριν από τέσσερις μέρες αλλά και σήμερα, πριν από τον σημερινό σεισμό, που έγινε αισθητός κι εδώ, στη Θεσσαλονίκη. Η περιοχή είναι χαμηλής σεισμικότητας, το μεγαλύτερο ρήγμα είναι στην περιοχή όπου τελειώνει το πρώτο πόδι. Στην περιοχή της Ποτίδαιας αναφέρεται μονάχα ένας σεισμός στην αρχαιότητα, το 479 π.Χ., αλλά πέραν αυτού δεν υπάρχει σοβαρό ιστορικό σεισμικότητας», προσέθεσε ο κ. Παπαζάχος.
Παπαδόπουλος: «Δεν είμαστε βέβαιοι αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό»
«Δεν είμαστε βέβαιοι αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό. Θα πρέπει να παρακολουθήσουμε την κατάσταση καθώς αναμένουμε μικρότερους μετασεισμούς. Η περιοχή δεν έχει μεγάλο σεισμικό δυναμικό, όπως προκύπτει από την ιστορία της, επομένως, θα παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή την κατάσταση», επισήμανε μιλώντας ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
«Άγνωστο ρήγμα»
Μιλώντας ο Μανώλης Σκορδίλης, καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, δήλωσε από την πλευρά του πως πρόκειται για ένα… άγνωστο ρήγμα, το οποίο στο παρελθόν δεν έχει δώσει σεισμούς πάνω από 6 Ρίχτερ.
«Πρόκειται για ένα ρήγμα το οποίο πιθανόν ενεργοποιείται κατά διαστήματα που δεν γνωρίζουμε αν έχει δώσει μεγάλους σεισμούς, στο παρελθόν», ανέφερε χαρακτηριστικά, και υποστήριξε ότι «σεισμοί σε αυτά τα μεγέθη μπορούν να συμβούν, όπως σε οποιοδήποτε σημείο της ελληνικής επικράτειας».