Με ένα παραλήρημα εναντίον των βουλευτών που ανεξαρτητοποιήθηκαν, μετά την πρωτοφανή εκδίωξη το Σάββατο, εκατοντάδων εκλεγμένων συνέδρων από το Gazi Live – υπό το φόβο ότι θα στήριζαν την υποψηφιότητα Κασσελάκη για την ηγεσία – ολοκληρώθηκε το διήμερο φιάσκο, υπό τον τίτλο... «Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ».
Το συνέδριο παρωδία έκλεισε τις εργασίες του νωρίς νωρίς – χωρίς να εξαντλήσει το προγραμματισμένο τριήμερο – μέσα σε γενική αμηχανία και κατακραυγή, για τα όσα πρωτοφανή συνέβησαν στην Ιερά Οδό στην προσπάθεια της Κουμουνδούρου να ελέγξει πάση θυσία τη διαδικασία, αποκλείοντας με βία εκλεγμένους συνέδρους.
Το συνέδριο μένει στην ιστορία ως θλιβερό γεγονός για την Αριστερά και μελανό στίγμα στη Δημοκρατία, καθώς οδήγησε σε μία νέα διάσπαση του κόμματος. Μία διάσπαση που φαίνεται ότι στερεί και τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε ξεκινήσει πριν ένα χρόνο με την αποχώρηση 11 βουλευτών, οι οποίοι συγκρότησαν τη Νέα Αριστερά. Ολοκληρώνεται τώρα με την ανεξαρτητοποίηση τουλάχιστον ακόμα πέντε βουλευτών, λόγω των αντιδημοκρατικών μεθοδεύσεων της Κουμουνδούρου έναντι όσων υποστήριξαν το δικαίωμα του Στέφανου Κασσελάκη να είναι υποψήφιος για την ηγεσία.
Και ενώ έναντι των βουλευτών της Νέας Αριστεράς η ομάδα των 87 και οι σύμμαχοί τους, τηρούσαν πάντα μετριοπαθή στάση και χωρίς επιθέσεις για το ότι δεν παρέδωσαν τις έδρες τους στον ΣΥΡΙΖΑ, στο «ιδιωτικό» συνέδριο στο Γκάζι, οι πρωταγωνιστές του δράματος επιτέθηκαν σε όσους ανεξαρτητοποιούνται τώρα.
«Οι βουλευτές και οι βουλεύτριες που έθεσαν υποψηφιότητα και εκλέχθηκαν με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, δεν νοείται να ανεξαρτητοποιηθούν χωρίς να παραδίδουν την έδρα τους στο κόμμα. Δεν έχουν καμμιά πολιτική και ηθική νομιμοποίηση να υπονομεύσουν τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την οποία έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο λαός, με την ψήφο του στις βουλευτικές εκλογές» αναφέρεται υποκριτικά στην επίσημη ανακοίνωση του κόμματος μετά τη λήξη του συνεδρίου.
Κι όμως: Οι βουλευτές αποχωρούν αναγκαστικά, καθώς στερήθηκε στους ίδιους και σε εκατοντάδες συνέδρους ένα δημοκρατικά οργανωμένο συνέδριο, ενώ τουλάχιστον οι κύριες Κυριακή Μάλαμα και Γιώτα Πούλου ισχύει και το εξής: Αν και προσπάθησαν να εισέλθουν στο χώρο του συνεδρίου δεν τα κατάφεραν και στην πραγματικότητα απομακρύνθηκαν δια της βίας. Στην μεν κυρία Μάλαμα της υπέδειξαν να πάει από άλλη είσοδο και χωρίς τους εκλεγμένους συνέδρους με τους οποίους ήταν επί ώρες, στη δε κυρία Πούλου είπαν ότι δεν τη βρίσκουν στις… καταστάσεις των συνέδρων!
Το συνέδριο – ή ό,τι ήταν αυτό που μαγείρεψαν οι μηχανισμοί της Κουμουνδούρου – ενέκρινε τις υποψηφιότητες για τις εκλογές ηγεσίας που θα γίνουν στις 24 Νοεμβρίου (και 1 Δεκεμβρίου εάν χρειαστεί δεύτερος γύρος).
Υποψήφιοι πρόεδροι θα είναι οι Απόστολος Γκλέτσος, Παύλος Πολάκης, Σωκράτης Φάμελλος και Νίκος Φαραντούρης.
Η πολιτική απόφαση που εγκρίθηκε, αναλώνεται σχεδόν αποκλειστικά στον… Στέφανο Κασσελάκη και μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, αποκαλύφθηκαν πλήρως οι πραγματικές επιδιώξεις του Στέφανου Κασσελάκη, καθώς και το οργανωμένο σχέδιο που είχε εξυφάνει εδώ και καιρό. Αφού απέτυχε να παρεμποδίσει την έναρξη του συνεδρίου, αποχώρησε χωρίς καν να επιδιώξει να συμμετάσχει στην ψηφοφορία. Ομολογώντας, έτσι, ότι δεν είχε την πλειοψηφία των συνέδρων με το μέρος του, κι ότι όλα όσα υποστήριζε περί του αντιθέτου, τις προηγούμενες μέρες, δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μια επικοινωνιακή επιθετική προπαγάνδα».