Η Αμερική αποφασίζει σήμερα αν η Κάμαλα Χάρις ή ο Ντόναλντ Τραμπ θα είναι ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου, έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία απίστευτης έντασης που παραμένει αμφίρροπη μέχρι το τελευταίο λεπτό, με ιστορικά διακυβεύματα για τις ΗΠΑ και τον... υπόλοιπο κόσμο. Γύρω στη μία με δύο μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος οι κάλπες θα αρχίσουν να κλείνουν και τα αμερικάνικα δίκτυα θα δώσουν τις προβλέψεις τους, μέσω ειδικών αλγόριθμων οι οποίοι υπολογίζουν με βάση τα πρώτα αποτελέσματα σε κάθε πολιτεία ποιος τελικά θα κατακτήσει τον απαραίτητο αριθμό των εκλεκτόρων με όριο τους 270.
Τα εκλογικά τμήματα είναι ανοικτά από τις 06:00 τοπική ώρα στην ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών (13:00 ώρα Ελλάδας) και εκατομμύρια άνθρωποι προσθέτουν τις ψήφους τους στα περισσότερα από 80 εκατομμύρια ψηφοδέλτια που κατατέθηκαν με τη διαδικασία της πρόωρης ψηφοφορίας ή έχουν σταλεί ως επιστολικές ψήφοι.
Είναι αδύνατο να ξέρει κανείς αν θα χρειαστούν ώρες ή ημέρες καταμέτρησης για να αναδειχθεί ο νικητής ανάμεσα στην 60χρονη δημοκρατική αντιπρόεδρο και τον 78χρονο υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών, οι προσωπικότητες και τα οράματα των οποίων δεν θα μπορούσαν να διαφέρουν περισσότερο.
Από τη Νέα Υόρκη έως το Λος Άντζελες, από τις μεσοδυτικές πολιτείες έως τις ακτές της Φλόριντα, μεγάλες ουρές ψηφοφόρων έχουν σχηματιστεί στα πεζοδρόμια αυτήν την ιστορική ημέρα.
Εκλογικά τμήματα έχουν μετατραπεί σε φρούρια, τουλάχιστον τρεις πολιτείες, αυτή της Ουάσινγκτον, της Νεβάδα και του Όρεγκον, έχουν κινητοποιήσει τους εφέδρους της Εθνοφρουράς, άλλες, όπως η Αριζόνα επιστράτευσαν drones και ελεύθερους σκοπευτές. Μέλη των εφορευτικών επιτροπών έλαβαν ειδική εκπαίδευση έκτακτης ανάγκης συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μάνικας πυρόσβεσης για απώθηση εισβολέων. Στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα Ουάσινγκτον, μεταλλικοί φράκτες περιβάλλουν το Λευκό Οίκο, το Καπιτώλιο και άλλες ευαίσθητες τοποθεσίες. Εντυπωσιακός αριθμός καταστημάτων στο κέντρο της πόλης έχουν καλύψει τις βιτρίνες τους με σανίδες, όπως όταν πλησιάζει τυφώνας.
Τι ώρα θα κλείσουν οι κάλπες
17:00 της Τρίτης (Eastern Time) / 00:00 της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας): Οι κάλπες δεν θα έχουν κλείσει, αλλά μετά από αυτήν την ώρα θα αρχίσουν οι πρώτες αναφορές στα exit poll.
18:00 ET / 01:00 (Ελλάδα): Οι κάλπες κλείνουν στο ανατολικό Κεντάκι και σε μεγάλο μέρος της Ιντιάνα. Είναι και οι δύο Ρεπουμπλικανικές πολιτείες και δεν αναμένονται εκπλήξεις
19:00 ET / 02:00 (Ελλάδα): Κλείνουν οι κάλπες σε έξι πολιτείες, μεταξύ τους και στην Τζόρτζια. Είναι μία από τις επτά κρίσιμες. Το 2020 ο Τζο Μπάιντεν κέρδισε με διαφορά μόλις 0,2%. Αν την κερδίσει η Κάμαλα Χάρις θα έχει μια πρώτη καλή νίκη. Οι άλλες είναι οι Ιντιάνα, Κεντάκι, Νότια Καρολίνα, Βιρτζίνια και Βερμόντ.
19:30 ET / 02:30 (Ελλάδα): Κλείνουν οι κάλπες σε Βόρεια Καρολίνα, Οχάιο και Δυτική Βιρτζίνια. Στην πρώτη θα δοθεί μάχη: αν την κερδίσει ο Ντόναλντ Τραμπ έχει σοβαρές πιθανότητες να κερδίσει και τις εκλογές ενώ η Χάρις θα δει τις δικές της να συρρικνώνονται.
20:00 ET / 03:00 (Ελλάδα): Κλείνουν οι κάλπες σε 18 πολιτείες, ανάμεσά τους είναι το Ιλινόις, η Πενσιλβανία, το Ρόουντ Άιλαντ, η Αλαμπάμα, το Μιζούρι και το Μισισίπι.
20:30 ET / 03:30 (Ελλάδα): Κλείνουν οι κάλπες στο Άρκανσο. Άλλη μία περίπτωση που εκτός απροόπτου οι Ρεπουμπλικανοί κερδίζουν.
21:00 ET / 04:00 (Ελλάδα): Κλείνουν οι κάλπες σε 15 πολιτείες, ανάμεσά τους Νέα Υόρκη, Αριζόνα, Μινεσότα, Κάνσας, Νεμπράσκα, Τέξας, Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν. Η οριακή στιγμή για την Κάμαλα Χάρις, σύμφωνα με τον Guardian: αν κερδίσει, έχει ελπίδες, αν όχι αποχαιρετά τις ελπίδες της για τον Λευκό Οίκο. Ο Τραμπ τις κέρδισε το 2016 (μαζί με την Πενσιλβανία) και πήρε τις εκλογές, το ίδιο και ο Μπάιντεν το 2020. Φέτος ο Τραμπ χρειάζεται μόνο μία από τις τρεις.
22:00 ET / 05:00 (Ελλάδα): Κλείνουν στη Νεβάδα, τη Μοντάνα και τη Γιούτα. Η Χάρις μπορεί να ελπίζει σε μια νίκη, ανατρέποντας τα γκάλοπ που αρχικά έφερναν τον Τραμπ στην πρώτη θέση.
23:00 ET / 06:00 (Ελλάδα): Κλείνουν οι κάλπες σε τέσσερις πολιτείες Ουάσινγκτον, Καλιφόρνια, Αϊντάχο και Όρεγκον.
00:00 της Τετάρτης ET / 07:00 στην Ελλάδα: Κλείνουν οι κάλπες στη Χαβάη. Το 2020 ανακηρύχθηκε ο Μπάιντεν νικητής στις 7 Νοεμβρίου, σχεδόν τέσσερις ημέρες μετά τις εκλογές. Το 2016, πάντως, στις 02:29 της Τετάρτης ο Τραμπ ήταν ήδη ανακηρυγμένος νικητής.
Μάχη ψήφο με ψήφο
Στις προεκλογικές συγκεντρώσεις τους συνέρρεαν τις τελευταίες εβδομάδες δύο κατά τα φαινόμενα ασυμβίβαστα κομμάτια της Αμερικής, με το κάθε στρατόπεδο να δηλώνει πεπεισμένο ότι το άλλο θα οδηγήσει τη χώρα στην καταστροφή.
«Αν δεν κερδίσει αυτή, είμαστε χαμένοι. Εντελώς. Ο Ντόναλντ Τραμπ θα καταστρέψει τα πάντα. Είναι εκτός ελέγχου», λέει εκφράζοντας την ανησυχία του ο Ρόμπιν Μάθιους, ένα 50χρονο στέλεχος συνεταιρισμού που πήγε να ακούσει την Κάμαλα Χάρις χθες, Δευτέρα, το βράδυ στη Φιλαδέλφεια.
Όμως για την Ρουθ Μακντάουελ, ο Τραμπ «είναι αυτός που θα σώσει αυτή τη χώρα». Η 65χρονη αυτή διοικητική υπάλληλος, η οποία πήγε να παρακολουθήσει την τελευταία προεκλογική συγκέντρωση του ρεπουμπλικανού στο Μίσιγκαν, διαβεβαιώνει ότι «θα λυπηθεί πολύ για τα εγγόνια της», αν κερδίσει η αντιπρόεδρος.
Μεταξύ των ψηφοφόρων, η Νταρλίν Τέιλορ ψήφισε σε ένα δημοτικό σχολείο του Ίρι, στην Πενσιλβάνια, μια πολιτεία- κλειδί, που μπορεί από μόνη της να αλλάξει το αποτέλεσμα αυτών των άκρως αμφίρροπων εκλογών.
Η 56χρονη γυναίκα, που ζει χάρη στα κοινωνικά επιδόματα, φοράει ένα μπλουζάκι που γράφει «Τραμπ-Βανς», το δίδυμο που εκείνη επιθυμεί να δει να κυβερνάει αυτήν την ομοσπονδία των 50 πολιτειών και των 335 εκατομμυρίων κατοίκων.
«Δεν θέλουμε τέσσερα επιπλέον χρόνια υψηλού πληθωρισμού, αυτών των τιμών καυσίμων και των ψεμάτων», υποστηρίζει η ίδια.
Από την άλλη, η 46χρονη Μάρσελ Μπίσον ψήφισε την Κάμαλα Χάρις.
«Πιστεύω πως θα συμφιλιώσει όλον τον πληθυσμό, ολόκληρο τον κόσμο, διότι είμαστε αυτήν τη στιγμή τόσο πολύ διχασμένοι», είπε. «Εκείνη ενεργεί για την ειρήνη, την ώρα που όλα όσα λέει ο αντίπαλός της είναι συστηματικά αρνητικά».
Η Κάμαλα Χάρις χαρακτήρισε τον αντίπαλό της «φασίστα». Ο Ντόναλντ Τραμπ επαναλαμβάνει πως η αντίπαλός του είναι «ηλίθια» και πως θα «καταστρέψει» τη χώρα.
Σε ένα μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Δημοκρατική αντιπρόεδρος, που θα μπορεί να γίνει η πρώτη γυναίκα επικεφαλής της μεγαλύτερης δύναμης παγκοσμίως, απηύθυνε κάλεσμα στους πολίτες «να ανοίξουν το επόμενο κεφάλαιο της μεγαλύτερης ιστορίας που έχει ποτέ ειπωθεί».
Σε ανάρτησή της η Κάμαλα Χάρις κάλεσε τους πολίτες να πάνε να ψηφίσουν: «Χτυπήστε πόρτες. Καλέστε τους ψηφοφόρους. Επικοινωνήστε με φίλους και συγγενείς» αναφέρει χαρακτηριστικά. Όπως τονίζει: «Μαζί, θα γράψουμε το επόμενο κεφάλαιο της μεγαλύτερης ιστορίας που ειπώθηκε ποτέ».
«Ψηφίζουμε, διότι αγαπάμε τη χώρα μας και πιστεύουμε στις υποσχέσεις της Αμερικής», έγραψε η υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος.
Επιπλέον, έγραψε σήμερα στον λογαριασμό της στο Χ, απευθυνόμενη στους πολίτες ότι «σήμερα είναι η τελευταία ευκαιρία σας να προκαλέσετε έναν αντίκτυπο σε αυτές τις εκλογές».
Η Κάμαλα Χάρις, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους, σκοπεύει να τηρήσει την… οικογενειακή παράδοση.
Η νυν αντιπρόεδρος θα δειπνήσει με την οικογένειά της το απόγευμα και αμέσως μετά θα μεταβεί στην ομάδα της, στο Πανεπιστήμιο Χάουαρντ.
Το υπόλοιπο της ημέρας, θα προτρέπει τους πολίτες, με όλους τους τρόπους που έχει διαθέσιμους, να συμμετάσχουν στις εκλογές.
Ο Τζο Μπάιντεν κάλεσε τους Αμερικανούς να πάνε να ψηφίσουν, ενώ αναμένεται να παρακολουθήσει τα αποτελέσματα των εκλογών από τον Λευκό Οίκο.
Η ετυμηγορία της κάλπης θα είναι σε κάθε περίπτωση ιστορικής σημασίας.
Είτε η Αμερική θα στείλει για πρώτη φορά μια γυναίκα στο Λευκό Οίκο, είτε θα στείλει στο προεδρικό μέγαρο τον λαϊκιστή ρήτορα, καταδικασμένο από ποινικό δικαστήριο και στόχο πολυάριθμων διώξεων, η πρώτη θητεία του οποίου (2017-2021) είχε παρασύρει τη χώρα και τον κόσμο ολόκληρο σε μια αδιάκοπη ακολουθία αναταράξεων.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν τους δύο αντιπάλους σχεδόν ισόπαλους στις επτά κρίσιμες πολιτείες, αυτές που θα δώσουν στη δημοκρατική ή στον ρεπουμπλικάνο τον επαρκή αριθμό εκλεκτόρων για να φθάσει το κατώφλι των 270 σε σύνολο 538, συνώνυμο της νίκης σ’ αυτή την προεδρική εκλογική αναμέτρηση που διεξάγεται με έμμεση ψηφοφορία.
Η προεκλογική εκστρατεία κλείνει με τη δημοσκόπηση του NBC που επιμένει πώς θα είναι η πλέον αμφίρροπη εκλογική μάχη από το 1960.
Κανείς δεν μπορεί να πάρει σοβαρά τις δημοσκοπήσεις, μεταδίδει το BBC, με σχόλιο ότι οι δύο υποψήφιοι είχαν εκ διαμέτρου αντίθετα προεκλογικά συνθήματα κι όμως συμπίπτουν στα ποσοστά. Η Κάμαλα Χάρις πρόταξε τη μάχη κατά της ακρίβειας και το δικαίωμα στις αμβλώσεις, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ τις φορολογικές περιοκπές αλλά και το κλείσιμο των συνόρων σε μετανάστες, σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο.
Την ίδια ώρα, προβάδισμα στον Ντόναλντ Τραμπ, με μειωμένη, ωστόσο, διαφορά έναντι της Κάμαλα Χάρις δίνουν οι στοιχηματικές εταιρείες στις ΗΠΑ, αν και οι αγορές στοιχημάτων έχουν περιοριστεί.
Οι πιθανότητες νίκης της Κάμαλα Χάρις αυξήθηκαν από 50% σε 56% στην τελική ενημέρωση της στατιστικής πρόβλεψης του Economist, σημειώνοντας ωστόσο ότι πρόκειται για ένα μικρό προβάδισμα, το οποίο θα μπορούσε να ανατραπεί.
Ειδικότερα, όπως σημειώνει ο Economist, η Κάμαλα Χάρις στον τερματισμό ενίσχυσε την εικόνα της, γεγονός που κατέδειξαν και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στις οποίες βασίστηκε η εκτίμηση πρόβλεψης του μέσου.
Για να προσπαθήσει να πείσει μέσα σε μόλις τρεις μήνες προεκλογικής εκστρατείας, η Κάμαλα Χάρις στοιχημάτισε σ’ ένα μήνυμα προστασίας της δημοκρατίας και του δικαιώματος στην άμβλωση, που απευθύνεται στις γυναίκες, όπως και στους μετριοπαθείς ρεπουμπλικανούς.
Η δημοκρατική, ο πατέρας της οποίας είναι Τζαμαϊκανός και η μητέρα της Ινδή, οργανώνει την εκλογική βραδιά της στο παλιό της πανεπιστήμιο, το Χάουαρντ στην Ουάσινγκτον, το λεγόμενο και «το μαύρο Χάρβαρντ».
Ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται στο Παλμ Μπιτς, στη Φλόριντα, την πολιτεία στην οποία έχει την κατοικία του.
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έφτασε στο εκλογικό του τμήμα μαζί με τη σύζυγό του, Μελάνια και αφού ψήφισε έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους.
«Με μεγάλη μου τιμή διαπίστωσα ότι οι ουρές είναι μεγάλες, οι ουρές των Ρεπουμπλικάνων είναι πολύ μεγάλες» δήλωσε ο Τραμπ. Συνέχισε λέγοντας ότι έφτασαν στη Φλόριντα «πολύ αργά χθες το βράδυ» μετά από «τέσσερις απίστευτες συγκεντρώσεις» και συμπλήρωσε: «”Πάμε πολύ καλά, είμαστε αισιόδοξοι … Νομίζω ότι θα σημειώσουμε μια πολύ μεγάλη νίκη”.
Ο δισεκατομμυριούχος έπαιξε και πάλι σ’ αυτή την προεκλογική εκστρατεία την ίδια παρτιτούρα που είχε παίξει το 2016 και το 2020, εμφανιζόμενος ως ένας αντισυστημικός υποψήφιος που βρίσκεται κοντά στο λαό, ο μόνος ικανός να σώσει μια χώρα που καταστρέφεται, σύμφωνα με τον ίδιο, από τους μετανάστες κι ένα καλπάζοντα πληθωρισμό.
Η στιγμή που κάποιος από το πλήθος στη συγκέντρωση του Τραμπ στην Πενσιλβάνια, του πετάει ένα κινητό τηλέφωνο.
Ο Ρεπουμπλικανός, που έκανε μια θεαματική πολιτική επιστροφή αφότου καταδικάστηκε από την αμερικανική δικαιοσύνη, δημοσίευσε ένα βίντεο που ξεκινούσε με μια κουρελιασμένη σημαία των ΗΠΑ, με πλάνα από μετανάστες να κατακλύζουν τα σύνορα ή με ένοπλους εγκληματίες, σε αντίθεση με εργάτες, αστυνομικούς ή συμμετέχοντες στις προεκλογικές συγκεντρώσεις του.
«Σας ζητάμε να αποδεχθείτε την κατάσταση όπως έχει. Και αναρωτιόμαστε εάν η Αμερική μπορεί να επιστρέψει. Μπορούμε (να το κάνουμε)», διαβεβαίωσε ο Ρεπουμπλικανός. «Όταν πέφτουμε, δεν μένουμε κάτω, σηκωνόμαστε και μαχόμαστε», συμπλήρωσε.
Επιπλέον, ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος κάλεσε τους υποστηρικτές του να ψηφίσουν παρά τις μεγάλες ουρές στα εκλογικά τμήματα.
«Ο εκλογικός ενθουσιασμός είναι στα ύψη!», έγραψε στο Χ. «Αυτό σημαίνει πως οι ουρές θα είναι μεγάλες! Θέλω να καταθέσετε την ψήφο σας ανεξαρτήτως του πόση ώρα θα χρειαστεί. Παραμείνετε στην ουρά!».
«Οι ριζοσπαστικοί κομμουνιστές Δημοκρατικοί θέλουν να τα μαζέψετε και να πάτε σπίτια σας», συμπλήρωσε.
Η σημερινή Τρίτη ολοκληρώνει μια κούρσα γεμάτη ανατροπές, η οποία σηματοδοτήθηκε από την ξαφνική είσοδο της αντιπροέδρου στην προεκλογική εκστρατεία τον Ιούλιο, όταν αντικατέστησε τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, καθώς και από δύο απόπειρες δολοφονίας εναντίον του ρεπουμπλικανού πρώην προέδρου, ο οποίος έχει τέσσερις απαγγελίες κατηγοριών σε βάρος του στα ποινικά δικαστήρια.
Η συνέχεια παραμένει άγνωστη.
Τα δύο στρατόπεδα έχουν ξεκινήσει δεκάδες προσφυγές στη δικαιοσύνη, ενώ δύο Αμερικανοί στους τρεις εκφράζουν φόβους για ξέσπασμα βίας μετά την ψηφοφορία.
Ορισμένα εκλογικά τμήματα έχουν μετατραπεί σε φρούρια, επιτηρούνται από drones και ελεύθεροι σκοπευτές έχουν αναπτυχθεί στις στέγες.
Εκλογικοί αξιωματούχοι εκπαιδεύτηκαν επίσης για να μάθουν πώς να οχυρώνονται μέσα σε ένα δωμάτιο ή να χρησιμοποιούν μια μάνικα πυρόσβεσης για να απωθήσουν ενδεχόμενους εισβολείς.
Στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα Ουάσινγκτον, μεταλλικοί φράκτες περιβάλλουν το Λευκό Οίκο, το Καπιτώλιο και άλλες ευαίσθητες τοποθεσίες. Εντυπωσιακός αριθμός καταστημάτων στο κέντρο της πόλης έχουν καλύψει τις βιτρίνες τους με σανίδες.
Οι εικόνες της 6ης Ιανουαρίου 2021, όταν οπαδοί του Τραμπ είχαν επιτεθεί στην έδρα του αμερικανικού Κογκρέσου, παραμένουν στο μυαλό όλων.
Τίποτα δεν προδικάζει ότι η χώρα θα συγκλονισθεί από παρόμοιες βιαιότητες.
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ωστόσο ήδη θέσει τη βάση για μια νέα αμφισβήτηση του αποτελέσματος, κατηγορώντας στη μια προεκλογική συγκέντρωσή του μετά την άλλη τους δημοκρατικούς ότι «κλέβουν σαν διάβολοι».
Και το στρατόπεδο των Δημοκρατικών λέει πως «περιμένει» ότι ο ρεπουμπλικανός θα δηλώσει πρόωρα νικητής, όπως είχε κάνει και το 2020.
Ανάρτηση στο «X» για την ημέρα των εκλογών έκανε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα. «Σήμερα είναι ημέρα εκλογών. Εκατομμύρια Αμερικανοί θα προσέλθουν στις κάλπες για να δείξουν στον κόσμο ποιοι είμαστε και τι πρεσβεύουμε» έγραψε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε: «Ας βγούμε εκεί έξω και ας κερδίσουμε».
«Μητέρα των μαχών» η Πενσυλβάνια
Κάθε υποψήφιος έχει ένα «τείχος» τριών πολιτειών που προσφέρει την πιο άμεση διαδρομή προς τον Λευκό Οίκο.
Το μπλε του Δημοκρατικού Κόμματος, εκτείνεται σε όλη την Πενσυλβάνια, το Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών. Το 2016, ο Τραμπ κέρδισε οριακά και τις τρεις παραδοσιακά Δημοκρατικές πολιτείες αλλά ο Τζο Μπάιντεν το ανέτρεψε το 2020. Αν η Χάρις μπορεί να τις κρατήσει, δεν χρειάζεται άλλο πεδίο μάχης, αρκεί να κερδίσει επίσης μια περιφέρεια του Κογκρέσου στη Νεμπράσκα.
Το «κόκκινο τείχος» του Τραμπ βρίσκεται κατά μήκος της ανατολικής άκρης των ΗΠΑ. Ξεκινά από την Πενσυλβάνια αλλά εκτείνεται νότια στη Βόρεια Καρολίνα και τη Τζόρτζια. Αυτό εξηγεί γιατί έχει πραγματοποιήσει πέντε εκδηλώσεις στη Βόρεια Καρολίνα μόλις την τελευταία εβδομάδα.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν ισοπαλία στην 60χρονη δημοκρατική αντιπρόεδρο και τον 78χρονο υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών, τουλάχιστον στις επτά κρίσιμες πολιτείες, που θα δώσουν τον επαρκή αριθμό εκλεκτόρων για το όριο των 270 σε σύνολο 538. Στις περισσότερες πολιτείες ο νικητής της λαϊκής ψήφου παίρνει και το σύνολο των εκλεκτόρων, ο αριθμός των οποίων είναι αναλογικός προς τον πληθυσμό.
Τι δείχνουν οι τελευταίες εκτιμήσεις για τις 7 «κρίσιμες» Πολιτείες:
Εντωμεταξύ, πολλαπλά τμήματα στην κομητεία Μπεντφορντ της Πενσιλβάνια αντιμετώπισαν προβλήματα με τα μηχανήματα καταμέτρησης των ψήφων νωρίς το πρωί της Τρίτης, δήλωσαν οι υπεύθυνοι των εκλογών.
«Πριν από το άνοιγμα των εκλογικών τμημάτων, το εκλογικό γραφείο της κομητείας Μπέντφορντ έλαβε τηλεφωνήματα από πολλά τμήματα σε όλη την κομητεία που ανέφεραν πρόβλημα με τα μηχανήματα καταμέτρησης. Εντοπίσαμε το ζήτημα και στείλαμε ομάδες υποστήριξης για την επίλυση του προβλήματος», ανέφερε σε δήλωσή του ο Τζέφρι Γκέιμπλ, διευθυντής εκλογών της κομητείας. «Η δυνατότητα ψηφοφορίας δεν έχει επηρεαστεί και αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζονται όλα τα σημεία».
Περίπου 50 μίλια μακριά, στην κομητεία Κάμπρια, οι αξιωματούχοι ζήτησαν να παραταθεί η ώρα της ψηφοφορίας, αφού μια «δυσλειτουργία του λογισμικού» διατάραξε τις δυνατότητες των ψηφοφόρων να σαρώσουν τα ψηφοδέλτιά τους. Το υπουργείο Εξωτερικών της Πενσιλβάνια συνεργάζεται με τους αξιωματούχους της κομητείας για την αντιμετώπιση του προβλήματος, δήλωσε ο εκπρόσωπος Ματ Χέκελ.