Πρωταθλητής στην ατμοσφαιρική ρύπανση αναδεικνύεται ο Πειραιάς ανάμεσα σε 14 Ευρωπαϊκά λιμάνια.
Οι μετρήσεις στον Πειραιά που πραγματοποιούνται από το Παρατηρητήριο Πειραϊκής αναδεικνύουν ότι ο Πειραιάς κατέχει τη θλιβερή πρωτιά ανάμεσα σε 14 Ευρωπαϊκά λιμάνια της Μεσογείου ως προς τoυς ρύπους ΝΟ2 , συμβάλλοντας καθοριστικά στις, προσπάθειες του Ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE 4MEDECA, για την μείωση των ναυτιλιακών ρύπων στη Μεσόγειο.
Παρ όλα τα παραπάνω, συνεχίζεται η απραξία τόσο του Υπουργείου Περιβάλλοντος όσο και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τις υπερβάσεις και τις επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών του Πειραιά. Εν όψει και της μείωσης των ανωτάτων ορίων του ΝΟ2 από τα 40 μg/m3 τα οποία καταρρίπτονται διαρκώς στον Πειραιά ,στα νέα όρια των 10 μg/m3 και 20 μg/m3 ,που νομοθετούν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και η Ε.Ε. αντίστοιχα, οι αρμόδιοι ίσως ακολουθώντας την πάγια τακτική τους , προτιμήσουν να πληρώσουν το πρόστιμο με τα χρήματα των φορολογουμένων, παρά να συμμορφωθούν στις παγκόσμιες οδηγίες για την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος.
Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκε μέσα στον Οκτώβριο στο Λιβόρνο της Ιταλίας, πραγματοποιήθηκε διεθνές Συνέδριο με θέμα τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα και τη μείωση των επιπτώσεων των ναυτιλιακών ρύπων στο περιβάλλον και την υγεία των ανθρώπων στη Μεσόγειο.
Ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά , Βασίλης Τσελέντης ως επίσημος προσκεκλημένος της διοργάνωσης ,παρουσίασε τα αποτελέσματα των μετρήσεων που διενήργησε στον Πειραιά τον προηγούμενο χρόνο το Παρατηρητήριο Πειραϊκής. Οι μετρήσεις αφορούν την περιεκτικότητα σε διοξείδιο του αζώτου (ΝΟ2) του αέρα που αναπνέουν οι πολίτες του Πειραιά. Επανειλημμένα το Παρατηρητήριο Πειραϊκής έχει επισημάνει προς τους αρμοδίους, την επικινδυνότητα του ρύπου αυτού για την ανθρώπινη υγεία, καθώς πολλές μελέτες έχουν αναδείξει σημαντικές επιπτώσεις τόσο στη θνησιμότητα, όσο και τη νοσηρότητα που προκαλεί. Με βάση επίσημα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΕΑ), η ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνεται:
για το θάνατο 11.620 συμπολιτών μας το 2020, λόγω των αυξημένων συγκεντρώσεων αιωρούμενων σωματιδίων με διάμετρο κάτω των 2,5 μm (λεπτά σωματίδια – PM2,5), διοξείδιο του αζώτου (NO2) και όζον (O3).
Η Ελλάδα είναι η 5η χώρα στην ΕΕ-27 (μαζί με την Ιταλία) σε πρόωρους θανάτους λόγω αιωρούμενων σωματιδίων PM 2,5 .
Η Ελλάδα κατέχει την τρίτη θέση στους πρόωρους θανάτους λόγω NO2 (1,77 θάνατοι ανά 10.000 κατοίκους) και τέλος
η χώρα μας κατατάσσεται 1η (μαζί με την Ιταλία) μεταξύ 27 ευρωπαϊκών χωρών, σε πρόωρους θανάτους λόγω όζοντος Ο3.
Το Παρατηρητήριο Πειραϊκής με τις μετρήσεις του για το 2024 επιβεβαιώνει τις υπερβάσεις (πάνω από 100%) του ορίου που θέτει η Ευρωπαϊκή Οδηγία 2008/50 EC στα επίπεδα ΝΟ2 στον Πειραιά και την Αττική. Άλλωστε η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις υπερβάσεις αυτές.