Latest News

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024

Πρώην Ολυμπιονίκης του snowboard καταζητείται σε υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών στις ΗΠΑ

 


Ο πρώην Ολυμπιονίκης του snowboard, Ryan James Wedding, κατηγορείται για τη διεύθυνση μιας εγκληματικής οργάνωσης διακίνησης ναρκωτικών αξίας εκατομμυρίων δολαρίων, που φέρεται να διακινούσε κοκαΐνη σε πολλές χώρες της Βόρειας Αμερικής τον... τελευταίο χρόνο.

Σύμφωνα με το FBI, ο Wedding, που εκπροσώπησε τον Καναδά στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2002, καταζητείται για οκτώ κακουργήματα, μεταξύ των οποίων συνωμοσία για διακίνηση ναρκωτικών, εξαγωγή κοκαΐνης και συμμετοχή σε δολοφονίες συνδεδεμένες με την εγκληματική του δράση.

Ο 43χρονος Wedding είναι φυγόδικος, και το FBI προσφέρει αμοιβή 50.000 δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψή του και την έκδοσή του στις ΗΠΑ. Οι αρχές εκτιμούν ότι ενδέχεται να διαμένει στο Μεξικό. Οι κατηγορίες σε βάρος του Wedding και 15 άλλων ατόμων ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης (DOJ), το οποίο τον χαρακτήρισε «επικίνδυνο αρχηγό εγκληματικής οργάνωσης».

Η εγκληματική ομάδα του Wedding φέρεται να διακινούσε εκατοντάδες κιλά κοκαΐνης από την Κολομβία, μέσω του Μεξικού και της Νότιας Καλιφόρνιας, προς τον Καναδά και άλλες περιοχές των ΗΠΑ. Επιπλέον, κατηγορείται ότι οργάνωσε πολλές δολοφονίες για την υποστήριξη της εγκληματικής του δράσης.

Σύμφωνα με το DOJ, οι κατηγορούμενοι μετέφεραν την κοκαΐνη μέσω φορτηγών μεγάλων αποστάσεων και τη φύλασσαν σε κρησφύγετα κατά μήκος της Δυτικής Ακτής. Η έρευνα αποκάλυψε πάνω από έναν τόνο κοκαΐνης, καθώς και όπλα, περισσότερα από 255.000 δολάρια σε μετρητά και 3,2 εκατομμύρια δολάρια σε κρυπτονομίσματα.

Η βία φέρεται να αποτελούσε μέρος της λειτουργίας της οργάνωσης, με την εκτέλεση πολλών δολοφονιών. Ο Wedding και ένας συνεργός του, ο Andrew Clark, κατηγορούνται άμεσα για τη δολοφονία μιας οικογένειας στο Οντάριο τον Νοέμβριο του 2023, ενώ φέρεται να διέταξαν και τη δολοφονία ενός άλλου ατόμου τον Μάιο του 2024 λόγω χρεών.

Ο Clark συνελήφθη νωρίτερα αυτόν τον μήνα στο Μεξικό, ενώ αρκετοί άλλοι κατηγορούμενοι έχουν ήδη συλληφθεί και αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον δικαστηρίων στο Λος Άντζελες, το Μίσιγκαν και το Μαϊάμι.

«Ο Wedding, ένας πρώην Ολυμπιονίκης, πέρασε από τις πλαγιές των βουνών σε μια ζωή εγκλήματος», δήλωσε ο ειδικός πράκτορας της DEA, Matthew Allen. Ο εισαγγελέας των ΗΠΑ, Martin Estrada, υπογράμμισε ότι η υπόθεση αυτή δείχνει την αποφασιστικότητα των αρχών να διαλύσουν οργανωμένες εγκληματικές ομάδες που αποτελούν σοβαρή απειλή για το κοινό.