Latest News

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2024

Πόλεμος στο Λίβανο: Επίθεση του IDF με επίλεκτες μονάδες, αλεξιπτωτιστές και τεθωρακισμένα - Η Χεζμπολάχ απάντησε με πυροβολικό και ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ (ΒΙΝΤΕΟ)

 


Σε εξέλιξη είναι η, «περιορισμένη και στοχευμένη» όπως ισχυρίζεται το Ισραήλ, επίθεση κατά της Χεζμπολάχ... στον Λίβανο

Από χθες το βράδυ ο IDF και η επίλεκτη μονάδα Division 98 έχει περάσει στα νότια σύνορα του Λιβάνου, όπου έχουν επιτεθεί σε χωριά, στα οποία ισχυρίζονται πως η Χεζμπολάχ έχει αναπτύξει στρατιώτες και αποτελούν κίνδυνο για το βόρειο Ισραήλ.

Από το πρωί, ο IDF έχει ανακοινώσει πως έγιναν εκτοξεύσεις βλημάτων από το Λίβανο προς το βόρειο Ισραήλ, με τους ίδιους να στοχεύουν στρατιωτικές υποδομές της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο.

Σύμφωνα με την Jerusalem Post, μαζί με την Division 98, στον Λίβανο επιχειρούν η ειδική μονάδα Egoz των ειδικών δυνάμεων, αλεξιπτωτιστές και η 7η ταξιαρχία των τεθωρακισμένων των IDF.

Παράλληλα, συνεχίζεται και ο βομβαρδισμός της Βηρυτού. Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, 95 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 172 τραυματίστηκαν σε ισραηλινά πλήγματα στις νότιες περιοχές του Λιβάνου, την ανατολική κοιλάδα Μπεκάα και τη Βηρυτό τις τελευταίες 24 ώρες.

Οι Ισραηλινοί κατάφεραν να αναχαιτήσουν πυραύλους που είχαν στόχο τις περιοχές Μέτουλα και Αβιβίμ στο βόρειο Ισραήλ. Κάποια βλήματα έπεσαν, αλλά «κυρίως σε μη κατοικημένες ζώνες».

Αναλυτές αναφέρουν πως το Ισραήλ έχει ως στόχο να απωθήσει όσο το δυνατόν πιο βόρεια στο Λίβανο τις δυνάμεις της Χεζμπολάχ και γι’ αυτό πάνε σε «περιορισμένη επιχείρηση»

Χεζμπολάχ: Πετύχαμε πλήγματα κατά του εχθρού

Την ίδια ώρα, η Χεζμπολάχ ανέφερε σήμερα πως στοχοθέτησε ισραηλινά στρατεύματα από την άλλη πλευρά των συνόρων, στη Μέτουλα, με πυρά πυροβολικού, αλλά δεν έκανε καμιά αναφορά στην ανακοίνωση του Ισραήλ για την επιδρομή στο Λίβανο.

Τόνισε όμως πως απάντησε «με βλήματα πυροβολικού» στην πόλη Μέτουλα, κοντά στα σύνορα Ισραήλ-Λίβανου.

Σύμφωνα με αραβικά μέσα ενημέρωσης, η Χεζμπολάχ στόχευσε κατά ισραηλινών στρατιωτών στην Μέτουλα και «πέτυχε απώλειες». Επί του θέματος δεν έχει σχολιάσει ο IDF, πέρα από το να επιβεβαιώσει πως έγινε αεροπορική επιδρομή στην Μέτουλα. «Εντοπίστηκαν πέντε εκτοξευτές πυραύλων, με ορισμένους εξ αυτών να αναχαιτίστηκαν» περιορίστηκαν να πουν.