Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Όλαφ Σολτς συμφώνησαν για την ανάπτυξη των σχέσεων Τουρκίας - Γερμανίας για τον πολεμικό εξοπλισμό, παρά τις διαφωνίες που είχαν για τα ζητήματα που αφορούν τη... Μέση Ανατολή.
«Θέλουμε να αφήσουμε πίσω μερικά από τα προβλήματα που βιώσαμε στο παρελθόν, στο πλαίσιο της προμήθειας προϊόντων αμυντικής βιομηχανίας και να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας. Θα ήθελα να εκφράσω για άλλη μια φορά σήμερα ότι εκτιμώ τις προσπάθειες του πολύτιμου φίλου μου Σολτς ως προς αυτό», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
«Η τουρκική κοινότητα στη Γερμανία ήταν φυσικά στην ημερήσια διάταξη των συναντήσεών μας», διαβεβαίωσε σημείωσε ακόμη ο Ερντογάν και υπογράμμισε «την ενωτική στάση που τηρεί η γερμανική κυβέρνηση».
Μάλιστα, το πρακτορείο Anadolu μετέδωσε ότι το Βερολίνο έχει εγκρίνει πωλήσεις όπλων στην Τουρκία και «δεσμεύεται για περισσότερες».
Η συνομιλία των δυο ηγετών, η οποία έγινε στο παλάτι Ντολμαμπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη, είχε διάρκεια περίπου μια ώρα και σε αυτήν τέθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν της διμερής σχέσεις των δύο χωρών, αλλά και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Ο Ερντογάν επιθυμεί καιρό τώρα τα Eurofighters
Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τουρκικά και τα γερμανικά ΜΜΕ, οι δύο άνδρες έδειξαν να δημιουργούν ένα δίαυλο επικοινωνίας στο κομμάτι των προϊόντων αμυντικής βιομηχανίας και κυρίως για τα Eurofighter που θέλει να αποκτήσει η Τουρκία.
Η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε πρόσφατα περισσότερες εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία από ό,τι έκανε στο πρόσφατο παρελθόν, κάτι που έχει επικριθεί από μερίδα της γερμανικής αντιπολίτευσης, λόγω παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.
Όταν o Σολτς ρωτήθηκε για το εάν η Γερμανία ήταν υπέρ της προμήθειας Eurofighters στην Τουρκία, ο καγκελάριος είπε απλώς ότι υπάρχουν κάποια έργα «που μόλις ξεκινούν».
Τα Eurofighters κατασκευάζονται από κοινοπραξία Γερμανίας, Βρετανίας, Ιταλίας και Ισπανίας, που εκπροσωπούνται από τις εταιρείες Airbus, BAE Systems και Leonardo.
Η βρετανική κυβέρνηση δεν σχολίασε αρχικά τις αναφορές για πώληση των συγκεκριμένων μαχητικών στην Τουρκία. Ωστόσο, η Άγκυρα δήλωσε πέρσι ότι βρισκόταν σε συνομιλίες με Βρετανία και Ισπανία για την αγορά των Eurofighters, αν και η Γερμανία είχε αρχικά αντιταχθεί στην ιδέα.
Σε άκρως αντίθετες κατευθύνσεις για το Ισραήλ
Αντίθετα, υπήρξε διαφωνία στο κομμάτι του Ισραήλ, η οποία αποτυπώθηκε και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.
«Η γενοκτονία που διαπράττει το Ισραήλ στη Γάζα και τα παλαιστινιακά εδάφη και οι επιθέσεις στο Λίβανο ήταν ένα άλλο σημαντικό θέμα που συζητήσαμε. Η ανθρώπινη τραγωδία στην περιοχή συνεχίζεται. Είναι επιτακτική ανάγκη να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ασκήσουμε διεθνή πίεση, ώστε να κηρυχθεί επειγόντως μόνιμη κατάπαυση του πυρός και να ασκηθεί η απαραίτητη πίεση στο Ισραήλ. Περιμένουμε από όλους τους πολιτικούς με συνείδηση να πουν ‘στοπ’ το Ισραήλ» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ερντογάν.
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του, αναφέρθηκε και στο θέμα των Σύρων και των Λιβανέζων που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, λέγοντας ότι «είναι ευπρόσδεκτοι στην Τουρκία».
Σολτς: Η Τουρκία θα αντιμετωπιστεί όπως κάθε χώρα του ΝΑΤΟ
Από την πλευρά του, ο Σολτς στο ερώτημα για τη συνεργασία των δύο χωρών, απάντησε: «Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και φυσικά έχουμε αποφάσεις για συγκεκριμένα θέματα από αυτή την άποψη. Αυτό είναι επίσης φυσικό και πρόσφατα πήραμε μια τέτοια απόφαση. Και θα υπάρξουν και άλλες αποφάσεις».
«Φυσικά, τα πρότζεκτ που υπάρχουν είναι ακόμη σε αρχικό στάδιο. Για παράδειγμα, υπάρχουν διαπραγματεύσεις που διεξάγονται από τη βρετανική κυβέρνηση. Φυσικά θα υπάρξουν εξελίξεις στο θέμα αυτό. Θα υπάρξει πρόοδος», σημείωσε ο Γερμανός καγκελάριος.
Αντίθετα, ξεκαθάρισε ότι είναι αντίθετος στις δηλώσεις που έκανε ο Ερντογάν για το Ισραήλ. «Έχουμε διαφορετικές απόψεις για το Ισραήλ. Η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου (2023) ήταν ένα τρομερό έγκλημα. Είμαστε της άποψης ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα της αυτοάμυνας. Η αποκλιμάκωση και η κατάπαυση του πυρός είναι απαραίτητες για να αποφευχθεί η εξάπλωση αυτής της σύγκρουσης. Πρέπει να υπάρξει λύση δύο κρατών», δήλωσε.