To Reuters έφερε στη δημοσιότητα μία προειδοποίηση των Χούθι σε ελληνικό πλοίο το οποίο περνούσε τον περασμένο Μάιο την... Ερυθρά Θάλασσα.
Όπως αναφέρει, ανώτερο στέλεχος μιας ελληνικής ναυτιλιακής εταιρείας παρατήρησε ότι ένα ασυνήθιστο email είχε φτάσει στα προσωπικά του εισερχόμενα.
Το μήνυμα, το οποίο στάλθηκε επίσης στην επαγγελματική διεύθυνση email του διευθυντή, προειδοποίησε ότι ένα από τα πλοία της εταιρείας που ταξίδευε μέσω της Ερυθράς Θάλασσας κινδύνευε να δεχθεί επίθεση από την πολιτοφυλακή των Χούθι.
Τι ανέφερε το μήνυμα των Χούθι στο ελληνικό πλοίο
Το υπό ελληνική διαχείριση πλοίο είχε «παραβιάσει» την απαγόρευση διέλευσης που επιβλήθηκε από τους Χούθι ελλιμενίζοντας σε ένα ισραηλινό λιμάνι και θα «στοχοποιούνταν άμεσα από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Υεμένης σε οποιαδήποτε περιοχή κρίνουν κατάλληλη», έγραφε το μήνυμα, γραμμένο στα αγγλικά και αναθεωρημένο από το Reuters.
«Φέρετε την ευθύνη και τις συνέπειες της συμπερίληψης του σκάφους στην μαύρη λίστα», ανέφερε το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το οποίο υπογράφηκε από το Κέντρο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Επιχειρήσεων (HOCC) που εδρεύει στην Υεμένη, ένα όργανο που ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο για να συνδέει τις δυνάμεις των Χούθι και τις εμπορικές ναυτιλιακές εταιρείες. .
Οι Χούθι έχουν πραγματοποιήσει σχεδόν 100 επιθέσεις σε πλοία που διασχίζουν την Ερυθρά Θάλασσα από τον Νοέμβριο. Βύθισαν δύο πλοία, κατέλαβαν ένα άλλο και σκότωσαν τουλάχιστον τέσσερις ναυτικούς.
Το email, που ελήφθη στα τέλη Μαΐου, προειδοποιούσε για «κυρώσεις» για ολόκληρο τον στόλο της εταιρείας εάν το πλοίο συνεχίσει «να παραβιάζει τα κριτήρια απαγόρευσης και να εισέρχεται στα λιμάνια της σφετεριστικής ισραηλινής οντότητας».
Το στέλεχος και η εταιρεία αρνήθηκαν να κατονομαστούν για λόγους ασφαλείας.
Το προειδοποιητικό μήνυμα ήταν το πρώτο από δώδεκα -όλο και πιο απειλητικά- email που στάλθηκαν σε τουλάχιστον έξι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες από τον Μάιο εν μέσω αυξανόμενης γεωπολιτικής έντασης στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με έξι πηγές του Reuters.
Η εκστρατεία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, η οποία δεν έχει αναφερθεί προηγουμένως, δείχνει ότι οι αντάρτες Χούθι ρίχνουν το δίχτυ τους ευρύτερα και στοχεύουν ελληνικά εμπορικά πλοία με ελάχιστη ή καθόλου σύνδεση με το Ισραήλ, τονίζει το Reuters.