Λίγα λεπτά πριν από τη θανατηφόρα επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Χεζμπολάχ σε στρατιωτική βάση στο βόρειο Ισραήλ... αυτό το Σαββατοκύριακο, Iσραηλινοί αστυνομικοί ειδοποίησαν την Πολεμική Αεροπορία για αναφορές για ύποπτο αεροσκάφος, ανέφερε η αστυνομία. Τους είπαν να μην ανησυχούν επειδή το αεροσκάφος ήταν Ισραηλινό, με αποτέλεσμα οι αξιωματικοί να εφησυχάσουν.
Η εκτίμηση της Πολεμικής Αεροπορίας φάνηκε λανθασμένη: Λίγες στιγμές αργότερα, τέσσερις Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν στην επίθεση της Χεζμπολάχ, στην τελευταία από πολλές πρόσφατες επιθέσεις με drone που έχουν επισημάνει τις αδυναμίες στον τρόπο με τον οποίο το Ισραήλ εντοπίζει μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Τον Ιούλιο, η πολιτοφυλακή Χούτι στην Υεμένη χτύπησε μια πολυκατοικία στο Τελ Αβίβ, σκοτώνοντας έναν άμαχο. Η Χεζμπολάχ χτύπησε την περασμένη εβδομάδα ένα γηροκομείο βόρεια του Τελ Αβίβ, προκαλώντας ζημιές αλλά όχι θύματα. Νωρίτερα μέσα στο έτος, η Χεζμπολάχ μετέδωσε πλάνα που καταγράφηκαν από ένα drone που πέταξε πάνω από ευαίσθητες εγκαταστάσεις στη Χάιφα, φαινομενικά χωρίς να εντοπιστεί.
Το τελευταίο χτύπημα, σε μια βάση εκπαίδευσης νότια της ισραηλινής πόλης Χάιφα, ανέδειξε το πώς η Χεζμπολάχ διατηρεί την ικανότητα να βλάψει το Ισραήλ παρά τις καταστροφικές ισραηλινές επιθέσεις στην ηγεσία και τις υποδομές του. Επισήμανε επίσης τις αμυντικές αδυναμίες του Ισραήλ, ωθώντας τον ισραηλινό στρατό να ξεκινήσει έρευνα και τον επικεφαλής εκπρόσωπό του να αναγνωρίσει την Κυριακή: «Πρέπει να παρέχουμε καλύτερη άμυνα». Μία από τους πολίτες που εντόπισαν το drone, η Viki Kadosh, είπε ότι ήταν «πολύ απογοητευμένη, γιατί 10 λεπτά πριν από το χτύπημα, καλέσαμε για να προειδοποιήσουμε γι' αυτό». Μιλώντας τη Δευτέρα στο Galei Tzahal, έναν ραδιοφωνικό σταθμό που διευθύνεται από τον ισραηλινό στρατό, η Kadosh είπε: «Το εντοπίσαμε να πετάει πολύ χαμηλά, ακριβώς πάνω από το σπίτι μας. Ακούσαμε τον ήχο που έβγαζε και αμέσως παρατηρήσαμε ότι υπήρχε κάτι περίεργο σε αυτό». Ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε να σχολιάσει.
Η σειρά των επιθέσεων με drone έχει προκαλέσει συναγερμό στο Ισραήλ καθώς προετοιμάζεται για μια πιθανή κλιμάκωση με το Ιράν. Αφού το Ιράν εκτόξευσε ένα μπαράζ βαλλιστικών πυραύλων στο Ισραήλ πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες, το Ισραήλ αναμένεται ευρέως να αντιδράσει, μια απάντηση που θα μπορούσε να αναγκάσει το Ιράν να εκτοξεύσει περισσότερους πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Ενώ το Ισραήλ διαθέτει ένα κορυφαίο παγκοσμίως σύστημα εντοπισμού και αναχαίτισης πυραύλων, οι οποίοι μπορούν να ταξιδέψουν ταχύτερα από 1.000 μίλια την ώρα, τα συστήματα ραντάρ του δυσκολεύτηκαν να εντοπίσουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία μερικές φορές κινούνται πιο αργά από 100 μίλια την ώρα.
Τα drone συχνά περιέχουν λιγότερο μέταλλο και εκπέμπουν λιγότερη θερμότητα από τους πυραύλους και τα κοχύλια υψηλής ταχύτητας, πράγμα που σημαίνει ότι δεν εκπέμπουν πάντα ειδοποιήσεις. Και ακόμη και όταν εντοπίζονται, τα εχθρικά drone μερικές φορές μπερδεύονται με ισραηλινά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων μικρών ιδιωτικών αεροπλάνων, επειδή πετούν σε παρόμοια χαμηλά υψόμετρα και ταχύτητες.
«Όλα τα συστήματα που έχουμε στον δυτικό κόσμο - δεν είναι μόνο το Ισραήλ - είναι κατασκευασμένα για να υπερασπιστούν ή να προστατεύσουν τον εναέριο χώρο από κανονικά μαχητικά αεροπλάνα και πυραύλους», δήλωσε ο Ofer Haruvi, πρώην επικεφαλής του τμήματος drone στην ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία. «Πρέπει να επανασχεδιάσεις μέρος αυτών των συστημάτων, ώστε να μπορούν να βλέπουν και να ανιχνεύουν και να παρακολουθούν αυτού του είδους τους στόχους που κινούνται αργά».
Το αντιπυραυλικό σύστημα Iron Dome του Ισραήλ καταστρέφει τη συντριπτική πλειονότητα των ρουκετών που εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα και τον Λίβανο, ενώ οι αναχαιτιστές Arrow 3 έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο να εμποδίσουν σε μεγάλο βαθμό δύο τεράστια μπαράζ βαλλιστικών πυραύλων που εκτοξεύθηκαν από το Ιράν τον Απρίλιο και ξανά αυτόν τον μήνα. Για να ενισχύσουν αυτές τις άμυνες, οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν την Κυριακή ότι θα στείλουν στο Ισραήλ ένα άλλο αντιπυραυλικό σύστημα, το Terminal High Altitude Area Defense system ή THAAD.
Όμως το σύστημα κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών του Ισραήλ απαιτεί βελτίωση, είπαν οι ειδικοί. Βασίζεται κυρίως στο ραντάρ, το οποίο έχει σχεδιαστεί κυρίως για να ανιχνεύει σχετικά μεγάλα μεταλλικά αντικείμενα όπως αεροπλάνα μεταδίδοντας ένα σήμα και λαμβάνοντας την ανακλώμενη ηχώ του σήματος, σύμφωνα με τον Onn Fenig, επικεφαλής της R2 Wireless, μιας εταιρείας που σχεδιάζει συστήματα ανίχνευσης drone και συνεργάζεται με ο ισραηλινός στρατός. Είπε ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, όπως υποδοχείς που ανιχνεύουν παθητικά και ταξινομούν τα ραδιοκύματα που εκπέμπονται από ένα drone, οπτικοί αισθητήρες που σαρώνουν τον ουρανό για οπτικά σημάδια ενός drone και ακουστικοί αισθητήρες που ανιχνεύουν τον ήχο του κινητήρα ενός drone. Όλα αυτά τα συστήματα έχουν πλεονεκτήματα και τυφλά σημεία και το Ισραήλ πρέπει να τα συνδυάσει προκειμένου να κατασκευάσει ένα πιο ισχυρό σύστημα ανίχνευσης drone, είπε ο κ. Fenig. «Δεν υπάρχει μαγική λύση που, αν εφαρμοστεί, θα έλυνε όλα τα προβλήματά σας», είπε. «Αλλά χρειαζόμαστε μια πλήρη αλλαγή νοοτροπίας».