Latest News

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024

Ισραήλ: Πώς η Χεζμπολάχ πραγματοποίησε την πιο αιματηρή επίθεση- Το drone Mirsad-1 που εξέθεσε την ισραηλινή αντιαεροπορική άμυνα (ΒΙΝΤΕΟ-ΕΙΚΟΝΕΣ)


Τέσσερις Ισραηλινοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 60 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε επίθεση με drones της Χεζμπολάχ στη στρατιωτική βάση της Μπινιαμίνα στo βόρειο Ισραήλ... σύμφωνα με πληροφορίες από τις ισραηλινές αρχές. Το περιστατικό, που συνέβη την Κυριακή το βράδυ, είναι μία από τις πιο αιματηρές επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ από την αρχή του πολέμου τον περασμένο Οκτώβριο.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε περίπου δύο εβδομάδες μετά την έναρξη ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης στο νότιο Λίβανο. Ο ισραηλινός στρατός περιγράφει την επιχείρηση ως «τοπική» και «περιορισμένη», αν και τα γεγονότα στο πεδίο δείχνουν ότι ενδέχεται να προετοιμάζεται για μια ευρύτερη εισβολή.

Σύμφωνα με το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 12, δεν ακούστηκαν σειρήνες πριν από την επίθεση. Η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη, δηλώνοντας ότι εκτόξευσε «σμήνος από drones» σε στρατόπεδο της Ταξιαρχίας Γκολάνι, η οποία είναι μία από τις πέντε ταξιαρχίες πεζικού του τακτικού ισραηλινού στρατού και θεωρείται ελίτ μονάδα. Οι τέσσερις στρατιώτες που σκοτώθηκαν ήταν όλοι 19 ετών και παρακολουθούσαν την εκπαίδευση του πεζικού, όπως ανακοίνωσαν οι IDF, ενώ προσέθεσαν ότι άλλοι οκτώ στρατιώτες τραυματίστηκαν σοβαρά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίθεση συνέβη την ίδια ημέρα που οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα στείλουν ένα νέο σύστημα αεράμυνας στο Ισραήλ, το THAAD, για την ενίσχυση της προστασίας από επιθέσεις με πυραύλους.


Οι IDF δήλωσαν ότι ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) που εκτοξεύτηκε από τη Χεζμπολάχ έπληξε το στρατόπεδο κοντά στη Μπινιαμίνα, μια πόλη βόρεια του Τελ Αβίβ, περίπου 40 μίλια από τα σύνορα με τον Λίβανο. Πριν από την επίθεση, οι IDF δήλωσαν επίσης ότι είχαν αναχαιτίσει ένα UAV από τον Λίβανο, χωρίς να διευκρινίσουν εάν αυτό σχετίζεται με το περιστατικό στη στρατιωτική βάση.

Πώς η Χεζμπολάχ διαπέρασε την αντιαεροπορική άμυνα του Ισραήλ

Το drone που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση πιστεύεται ότι είναι το Mirsad-1, ένα drone που η Χεζμπολάχ έχει αναπτύξει εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες και προέρχεται από ιρανικά σχέδια.

Το Mirsad-1, όπως σημειώνουν οι ειδικοί από το Κέντρο Έρευνας Άλμα, βασίζεται στο μοντέλο Mohajer-2 του Ιράν, με μικρές τροποποιήσεις που είναι προσαρμοσμένες στις επιχειρήσεις της Χεζμπολάχ. Το drone μπορεί να μεταφέρει μέχρι 40 κιλά εκρηκτικών, έχει μέγιστη ταχύτητα 370 χιλιομέτρων ανά ώρα και επιχειρησιακή εμβέλεια 120 χιλιομέτρων.


Η Χεζμπολάχ έχει χρησιμοποιήσει το Mirsad-1 για επιχειρήσεις αναγνώρισης και επιθέσεις από το 2002, κυρίως για να διεισδύσει στον ισραηλινό εναέριο χώρο.

Στην επίθεση της Μπινιαμίνα, η Χεζμπολάχ εκτόξευσε πολλαπλά drones υπό την κάλυψη μιας ομοβροντίας ρουκετών, μια τακτική που στοχεύει να εξουδετερώσει τα ισραηλινά συστήματα αεροάμυνας.

Ένα drone κατάφερε να αποφύγει την ανίχνευση και να προσγειωθεί στην περιοχή της Μπινιαμίνα, σημειώνοντας μια σημαντική παραβίαση της ισραηλινής αεράμυνας. Σύμφωνα με αναφορά του Defense Industry Daily, δεν είναι η πρώτη φορά που ένα drone Mirsad-1 έχει περάσει κάτω από τις άμυνες του Ισραήλ. Ένα παρόμοιο περιστατικό συνέβη νωρίτερα μέσα στη χρονιά όταν drones της Χεζμπολάχ πέταξαν πάνω από το ισραηλινό έδαφος για αρκετά λεπτά πριν επιστρέψουν στον Λίβανο χωρίς να εντοπιστούν.


Το Ίδρυμα για την Υπεράσπιση των Δημοκρατιών (The Foundation for Defense of Democracies) εξηγεί ότι η Χεζμπολάχ ενσωματώνει όλο και περισσότερα drones στο οπλοστάσιό της για να ενισχύσει τις δυνάμεις της. Drones όπως το Mirsad-1 επιτρέπουν στη Χεζμπολάχ να εκτελεί ακριβείς επιθέσεις βαθιά μέσα στο ισραηλινό έδαφος ενώ ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο για τους μαχητές της.

Αυτή η τακτική, η οποία έχει τελειοποιηθεί μέσα από χρόνια δοκιμών και σφαλμάτων, είναι μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας του Ιράν να οπλίσει τους συμμάχους του με προηγμένες τεχνολογίες.

Αναφορές από το Κέντρο Έρευνας Άλμα υποδεικνύουν ότι η Χεζμπολάχ διαθέτει πάνω από 2.000 drones στο οπλοστάσιό της, με ορισμένες εκτιμήσεις να υποστηρίζουν ότι η ομάδα διαθέτει πιο προηγμένα μοντέλα όπως τα Mohajer-4 και Shahed.

Ανησυχία και ερωτήματα για το ισραηλινό αμυντικό σύστημα

Το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας είναι συνήθως αξιόπιστο, αλλά την Κυριακή δεν υπήρξαν αναφορές για ενεργοποίηση συναγερμού στην περιοχή του Μπινιαμίνα, προκαλώντας ερωτήματα σχετικά με το πώς η Χεζμπολάχ κατάφερε να διεισδύσει τόσο βαθιά στο ισραηλινό έδαφος χωρίς να ανιχνευτεί. Ενώ το Iron Dome του Ισραήλ είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό κατά των ρουκετών, έχει αντιμετωπίσει προκλήσεις στην ανίχνευση και αναχαίτιση μικρών drones, όπως το Mirsad-1.

«Αυτά τα drones διείσδυσαν στα ραντάρ άμυνας του Ισραήλ χωρίς να ανιχνευτούν και έφτασαν στον στόχο τους, στο στρατόπεδο εκπαίδευσης της Ταξιαρχίας Γκολάνι στη Μπινιαμίνα», ανέφερε η Χεζμπολάχ.

Ο εκπρόσωπος των IDF, Ντάνιελ Χαγκαρί, δήλωσε ότι ο στρατός θα ερευνήσει πώς το drone κατάφερε να «τρυπήσει» την άμυνα του Ισραήλ χωρίς να ενεργοποιηθεί ο συναγερμός στο στρατόπεδο.


«Θα μάθουμε από το περιστατικό και θα το ερευνήσουμε», ανέφερε σε δήλωσή του από τη στρατιωτική βάση. «Η απειλή των UAV είναι μια απειλή με την οποία ασχολούμαστε από την αρχή του πολέμου. Χρειαζόμαστε βελτίωση στην άμυνά μας», προσέθεσε.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ, επισκέφθηκε το στρατόπεδο της Ταξιαρχίας Γκολάνι και υποσχέθηκε ότι το Ισραήλ θα εξάγει συμπεράσματα από την επίθεση με τα drones.


«Αυτό είναι ένα δύσκολο περιστατικό με οδυνηρά αποτελέσματα», δήλωσε στους αξιωματικούς της Γκολάνι που ήταν παρόντες κατά την επίθεση. «Πρέπει να το ερευνήσουμε, να μελετήσουμε τις λεπτομέρειες και να ενσωματώσουμε τα διδάγματα γρήγορα και με επαγγελματισμό».