Τις διάφορες πτυχές του ζητήματος της ακρίβειας έχει στο επίκεντρο η έρευνα της Metron Analysis για λογαριασμό του Ινστιτούτου του Αλέξη Τσίπρα, η οποία παρουσιάστηκε στην ημερίδα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, από τον Στράτο Φαναρά και τον Γιάννη Μπαλαμπανίδη.
Βασικό συμπέρασμα αποτελεί ότι η απαισιοδοξία παραμένει κυρίαρχη σε ό,τι αφορά την κατανάλωση, ωστόσο οι πολίτες αναμένουν κρατική παρέμβαση σε εθνικό επίπεδο – άλλωστε την θεωρούν εσωτερικό, δομικό πρόβλημα – και δεν έχουν προσδοκίες για αυτορρύθμιση της αγοράς.
Σύμφωνα με την έρευνα η ακρίβεια «έχει εδραιωθεί ως η μείζονα ανησυχία των πολιτών στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα» και «γίνεται αντιληπτή όχι πλέον ως “εισαγόμενο” πρόβλημα αλλά ως ζήτημα δομικού χαρακτήρα, που επιτείνει το αίσθημα της υλικής και ψυχολογικής επισφάλειας σε μια εποχή επάλληλων κρίσεων».
Στον όρο Ακρίβεια συνοψίζονται πολλαπλές πτυχές της οικονομικής ζωής, που σχετίζονται με την αντιλαμβανόμενη αύξηση του κόστους ζωής: βασικά αγαθά, ενέργεια, στέγαση, αλλά και υγεία, παιδεία, αναψυχή.
Ενέχει και μια έντονη διάσταση χρόνου, από τις δαπάνες της καθημερινότητας έως τις τακτικές δαπάνες σε μηνιαία βάση, σε συνάρτηση με την οικονομική άνεση ή δυσκολία ενός ατόμου ή ενός νοικοκυριού καθώς περνάει ο μήνας.
Ακόμη, επιδρά στην αίσθηση του ορίζοντα προσδοκιών των πολιτών αλλά και στις επιλογές πολιτικής που θα προέκριναν.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας:
- Η απαισιοδοξία παραμένει κυρίαρχη και στο επίπεδο της κατανάλωσης, επιτείνοντας την αίσθηση ενός ορίζοντα χαμηλών προσδοκιών συνολικά για τη χώρα, σε μια κρίσιμη καμπή για την οικονομία και για το πολιτικό σύστημα
- Στο πεδίο της Ακρίβειας φαίνεται να προκύπτει ως ζητούμενο η παρέμβαση πρωτίστως σε εθνικό επίπεδο –αφού το πρόβλημα θεωρείται εγγενές και όχι «εισαγόμενο»– και συμπληρωματικά σε επίπεδο Ε.Ε.
- Μερίδιο ευθύνης αποδίδεται στην αγορά, χωρίς να υπάρχουν προσδοκίες από την αυτορρύθμισή της. Προσδοκίες δεν υπάρχουν ούτε από ένα οργανωμένο καταναλωτικό κίνημα στην κοινωνία πολιτών
- Αλλά από μια ισχυρή δημόσια/κρατική παρέμβαση ρύθμισης της αγοράς για τη μείωση των τιμών των αγαθών.