Latest News

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024

Μίμης Πλέσσας: Το τελευταίο αντίο στον μεγάλο συνθέτη υπό τους ήχους του «Αγάλματος» και του «Θα πιω απόψε το φεγγάρι»

 


Τον τελευταίο αποχαιρετισμό στον μεγάλο μουσικοσυνθέτη Μίμη Πλέσσα, που έφυγε από τη ζωή λίγες ημέρες πριν συμπληρώσει τα 100 του χρόνια απηύθυναν συγγενείς, φίλοι, συνεργάτες και πολίτες στο Α’ νεκροταφείο, όπου τελέστηκε η κηδεία του.



Η σορός του Μίμη Πλέσσα μεταφέρθηκε στον χώρο του Α’ Νεκροταφείου Αθηνών το πρωί  της Τετάρτης και τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα.

Ο Μίμης Πλέσσας έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα του Σαββάτου στην αγκαλιά της συζύγου του Λουκίλας, η οποία έκανε γνωστή την θλιβερή είδηση με ανάρτησή της στα social media.

«Θέλει να τον θυμόμαστε από το έργο και τη στάση ζωής του. Θα τον θυμόμαστε αιώνια. Όλο αυτό δεν του άρεσε και για αυτό δεν θέλαμε υπερβολές. Μας προτάθηκε να γίνει πολλές ημέρες λαϊκό προσκύνημα, αλλά δεν το θέλαμε. Μου είχε πει ”η κηδεία μου δεν θέλω να είναι σόου”», δήλωσε η σύζυγός του, προσερχόμενη στο νεκροταφείο, μαζί με την κόρη του, ενώ μαζί τους στάθηκε και ο ανιψιός του Μίμη Πλέσσα, Στέφανος Κορκολής.

2075322

Καλλιτέχνες, όπως οι Αντώνης Ρέμος, Γιώργος Χατζηνάσιος, Γιώργος Κατσαρός, Χρήστος Νικολόπουλος, Γιώργος Περρής, Μπέσυ Αργυράκη, Πασχάλης, Γιώργος Μαργαρίτης, Μαρία Ιωαννίδου, Σοφία Βόσσου, Γιάννης Ζουγανέλης, Τζώρτζια Κεφαλά, Βασίλης Λέκκας, Τάκης Ζαχαράτος, Πέγκυ Ζήνα, Κώστας Μακεδόνας, καθώς και απλός κόσμος αποχαιρέτησαν τον πολυσχιδή και εμπνευσμένο μαέστρο, αλλά και τον δοτικό άνθρωπο που βοηθούσε και ενθάρρυνε απλόχερα τους γύρω του.

Συγκινημένος ήταν και ο Γιώργος Κατσαρός που δήλωσε πως «έχασα ένα φίλο μου, δεν περίμενα ότι θα έρθει ποτέ αυτή η ημέρα». Μάλιστα ενώ έκανε δηλώσεις ο κ. Κατσαρός, τον πλησίασε η σύζυγος του Μίμη Πλέσσα λέγοντας «Κάθε μέρα με παίρνει τηλέφωνο τα τελευταία χρόνια, ευχαριστώ που ήρθες».

Παρών και ο Σπύρος Μπιμπίλας που δήλωσε: «Θα παραμείνει για όλους φάρος πολιτισμού για όλους τους Έλληνες.

Τα τραγούδια του θα τα τραγουδάνε και οι επόμενες γενιές. Πέρα από αυτό ήταν και ένας σπουδαίος άνθρωπος, ευγενικός. Ήταν σπουδαίος και σε άλλα πράγματα, έχω κάποια έργα του ζωγραφικά. Στη ζωγραφική του είχε βάλει και τα στοιχεία του χημικού, πολύ ενδιαφέροντα τα έργα του. Έζησε μια γεμάτη ζωή. Όπου βρισκόταν ήθελε ο κόσμος να τραγουδάει».

 Υπό τους ήχους αξέχαστων επιτυχιών του, όπως το “Αγαλμα” και “Θα πιω απόψε το φεγγάρι”, η ατμόσφαιρα έγινε ακόμα πιο συγκινητική, ενώ τα λόγια όσων μίλησαν για τον καλλιτέχνη και άνθρωπο Μίμη Πλέσσα πλημμύρισαν το Κοιμητήριο που είχε κατακλυστεί από τον κόσμο ο οποίος παρακολουθούσε την τελετή σιωπηλά -εκτός από τις λίγες στιγμές που ξέσπασε σε χειροκροτήματα ή είπε τη λέξη “ΑΘΑΝΑΤΟΣ”: «Ο Μίμης δεν θα ξεχαστεί ποτέ», «είχε μόνο καλοσύνη προς όλους όσοι τον γνωρίσαμε», «ένα μεγάλο ευχαριστώ για το έργο που μας χάρισες», «θα σε θυμόμαστε με αγάπη», «Μαέστρο σε ευχαριστούμε», «ο Μίμης δεν θα φύγει ποτέ από κοντά μας», ήταν μερικές από τις κουβέντες που είπαν άνθρωποι οι οποίοι είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν ή να συνεργαστούν μαζί του.

 «Είναι μεγάλη λύπη, αλλά και χαρά τέτοιες στιγμές του αποχωρισμού να αποχαιρετάς τον άνθρωπό σου μέσα στην αγκαλιά των αγαπημένων σου … Από τη μεριά μου, το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να συνεχίσω να τραγουδάω τα τραγούδια σου … Θα σε αγαπώ για πάντα», δήλωσε ο Αντώνης Ρέμος.

«Εκ μέρους όλων των ερμηνευτών και των ερμηνευτριών, ένα τεράστιο ευχαριστώ για όσα μας δίδαξες. Άφησες τραγούδια για 1.000 ζωές», ανέφερε η τραγουδίστρια Πένυ Ξενάκη. «Όταν τον συνάντησα και είδα τη σπάνια δοτικότητά του, πέρα από το τεράστιο ταλέντο του, αυτό που σφράγισε την οθόνη του μυαλού μου ήταν η πρώτη του φράση που είπε “πώς μπορώ να σε βοηθήσω;'”», θυμήθηκε ο Τάκης Ζαχαράτος.

   «Ήταν για μένα μέντορας και δάσκαλος, είχα την τύχη να συναναστραφώ έναν υπέροχο άνθρωπο. Μαέστρο, δάσκαλε, ευχαριστούμε, τα τραγούδια σου θα μείνουν μέσα μας», είπε η τραγουδίστρια Λένα Αλκαίου, εκ μέρους του Οργανισμού ΕΡΑΤΩ. «Ένα μεγάλο ευχαριστώ για όλο το έργο που μας χάρισες. Θα σε θυμόμαστε με αγάπη», είπε ο Τάσος Κατωπόδης, εκ μέρους του ΠΟΘΑ.

  Στον επιστήμονα χημικό, «που έχουν ως πρότυπο χιλιάδες προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές», αναφέρθηκε ο Γιάννης Ματσούκας, δρ. χημικός, ενώ για τον άνθρωπο και καλλιτέχνη μίλησαν κι άλλοι εκπρόσωποι των καλλιτεχνών και της Πολιτείας.

 «Σας ευχαριστώ όλους εσάς που ήσασταν εδώ» είπε η Λουκίλα Καρρέρ στο τελευταίο “αντίο” στον σύζυγό της Μίμη Πλέσσα, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «το πολυτιμότερο βραβείο όπως έλεγε και ο Μίμης είναι η αγάπη του κόσμου».

Από νωρίς τα στεφάνια είχαν πλημμυρίσει τον χώρο του Α’ Νεκροταφείου. Ξεχώριζαν αυτό της κόρης του και του γιου του Αντώνη, μαζί με τα εγγόνια του Τζέλλα και Στάθη.

Στην κηδεία παρέστησαν επίσης εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου, όπως ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, η Άντζελα Γκερέκου, ηθοποιός και πρόεδρος του ΕΟΤ, ο Νίκος Παπαθανάσης, αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ο Χάρης Θεοχάρης, υφυπουργός Οικονομικών και ο βουλευτής της ΝΔ Νίκος Μηταράκης, καθώς και του αθλητισμού, όπως ο Μίμης Δομάζος. Στεφάνια απέστειλαν, μεταξύ άλλων, η Χάρις Αλεξίου, οι Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ, η οικογένεια Κορκολή, η Ένωση Τραγουδιστών Ελλάδας, το Ίδρυμα Ευγενίδου, η οικογένεια Βίρβου, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, η οικογένεια Γ. Καραγιάννη, ο Γιώργος Μαργαρίτης, ο Γιώργος Κατσαρός, η Ζωή Ράπτη, υφυπουργός Ανάπτυξης, ο Κωνσταντίνος Αργυρός, ο Κώστας Μαρτάκης, ο Δημήτρης και η Σοφία Εφραίμογλου, η Σοφία Βόσσου, η δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου Δήμητρα Τσεβά, η οικογένεια Γιάννη Πουλόπουλου και άλλοι.