Latest News

Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024

ΠΑΣΟΚ: Όλα όσα κρίνονται στην κάλπη της Κυριακής – Οι τελικές κινήσεις των υποψηφίων

 


Αντίστροφα μετρούν οι ώρες για τις πρώτες κάλπες των εκλογών για την ανάδειξη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Παρά τις τελευταίες συγκρούσεις η γενική είναι πως διατηρήθηκε ο πολιτικός πολιτισμός, ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν όλα τα σενάρια είναι πιθανά καθώς πλην του Νίκου Ανδρουλάκη δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί ποιος θα είναι στον... δεύτερο γύρο.

«Ντέρμπι» για τρεις

Την Κυριακή θα ξέρουμε μόνο το δίδυμο της αναμέτρησης του δεύτερου γύρου και θα μπορούμε να κάνουμε κάποιες εκτιμήσεις για τη δυναμική που θα αναπτυχθεί ανάλογα με τη διαφορά που θα τους χωρίζει και την κατάταξη των υπολοίπων υποψήφιων.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης φαίνεται ότι προηγείται στην κούρσα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, εν όψει του πρώτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή. Αυτό δείχνουν οι δημοσκοπήσεις που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα είναι ο ένας εκ των δύο υποψηφίων για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής που θα περάσει στον δεύτερο γύρο της 13ης Οκτωβρίου. Ο δεύτερος φαίνεται ότι θα είναι ένας ή μία εκ των Αννας Διαμαντοπούλου, Παύλου Γερουλάνου και Χάρη Δούκα.

Που στοχεύουν οι υποψήφιοι πρόεδροι

Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι σαφές ότι επενδύει στη συνέχεια της πορείας με την οποία κατάφερε υπό την προεδρία του το ΠΑΣΟΚ να αυξήσει τα ποσοστά του. «Μαζί επιστρέψαμε τα τελευταία 2,5 χρόνια. Μαζί συνεχίζουμε στις 6 Οκτώβρη. Μαζί θα κερδίσουμε τη Ν.Δ.».

Για τον Χάρη Δούκα το βασικό σύνθημα ολοκλήρωσης της προεκλογικής εκστρατείας ενέχει το στοιχείο του ανοίγματος του κόμματος, προκειμένου να αγκαλιάσει ευρύτερες δυνάμεις και να απαντήσει στις αγωνίες της προοδευτικής βάσης. «Ενώνουμε δυνάμεις, κερδίζουμε την ελπίδα» είναι το σύνθημα.

Ο Παύλος Γερουλάνος κωδικοποιεί το μήνυμα με το οποίο κλείνει την προεκλογική εκστρατεία του στις φράσεις Αναγέννηση και Αλλαγή.

Στην επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στην εποχή της κυριαρχίας του επικεντρώνει το μήνυμά της η Άννα Διαμαντοπούλου. «Μεγαλώνουμε το ΠΑΣΟΚ. Δυναμώνουμε την κοινωνία».

Ο Μιχάλης Κατρίνης προσδίδει στην εσωκομματική εκλογική διαδικασία χαρακτηριστικά διαχωριστικής γραμμής για μια νέα πορεία του ΠΑΣΟΚ. Την επαναφορά του ΠΑΣΟΚ σε τροχιά εξουσίας προκρίνει και η Νάντια Γιαννακοπούλου.

Στοίχημα η συμμετοχή

Όλα τα επιτελεία των υποψηφίων συμφωνούν ότι η προσέλευση θα είναι πολύ μεγάλη. Σε κάποιες παρακινδυνευμένες εκτιμήσεις έχει ακουστεί ότι μπορεί να αγγίξει τους 350.000 ψηφοφόρους (270.000 την προηγούμενη φορά). Παράλληλα δίνεται η εντύπωση ότι οι τρεις πρώτοι θα έχουν από 75.000 μέχρι 115.000 ψήφους.

Το 2021 ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε συγκεντρώσει λίγο κάτω από τις 100.000 με το επιτελείο του να θεωρεί ότι μπορεί να πάει πολύ ψηλότερα, αφού, όπως υποστηρίζουν, και η σημερινή δημοσκοπική άνοδος πιστώνεται στον ίδιο.

Πρόσωπα που γνωρίζουν πολύ καλά την ανθρωπογεωγραφία του Κινήματος θεωρούν ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει επιρροή κυρίως στο κομματικό ακροατήριο, ενώ οι αντίπαλοί του Χάρης Δούκας, Άννα Διαμαντοπούλου και Παύλος Γερουλάνος έχουν τη δυνατότητα να προσελκύσουν περισσότερους ψηφοφόρους.

Οι τρεις προαναφερθέντες θεωρούν ότι η μεγάλη συμμετοχή τους ευνοεί. Από την άλλη, συνεργάτες του Ανδρουλάκη αντιμετωπίζουν με ειρωνεία αυτές τις εκτιμήσεις, δηλώνοντας βέβαιοι ότι την Κυριακή 13 Οκτωβρίου ο ίδιος θα είναι ο μεγάλης νικητής της εσωκομματικής κάλπης.

Το σίγουρο είναι ότι όλοι οι διεκδικητές της ηγεσίας του Κινήματος βλέπουν ότι η θετική δημοσιότητα που απολαμβάνει το ΠΑΣΟΚ το τελευταίο διάστημα έχει προκαλέσει εκνευρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Το τελευταίο που θα ήθελαν στο Μέγαρο Μαξίμου είναι να ανέβει δημοσκοπικά το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ και να πλησιάσει εκείνο της Ν.Δ., ανεβάζοντας τους αντιπολιτευτικούς τόνους, αποκλείοντας οποιοδήποτε ενδεχόμενο μελλοντικής κυβερνητικής συνεργασίας και αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση προοδευτικού αντικυβερνητικού μετώπου» τονίζουν όλοι οι υποψήφιοι στις τοποθετήσεις τους, κάτι που φάνηκε και από το ντιμπέιτ, το οποίο άλλαξε τους όρους με τους οποίους θα πραγματοποιούνται οι τηλεμαχίες από εδώ και πέρα.