Latest News

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024

Η ευλογιά των προβάτων δεν αφορά μόνο τους κτηνοτρόφους - Οι επιπτώσεις στην αγορά


 Η ευλογιά των προβάτων και η απαγόρευση μετακίνησης ή σφαγής τους, δεν αποτελεί πλήγμα μόνο για τους... κτηνοτρόφους.

Τα κρούσματα ευλογιάς των προβάτων που εντοπίστηκαν σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, της Κεντρικής Μακεδονίας, της Θράκης και της Μαγνησίας, είναι μια εξέλιξη που πλήττει ολόκληρη την αγορά.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σήμανε συναγερμό για την εξάπλωση της ευλογιάς, η οποία είναι πιο μεταδοτική από την πανώλη και οδήγησε στην απόφαση, να απαγορευτεί για 10 ημέρες, η μετακίνηση των ζώων και η σφαγή τους.

Την εφαρμογή των νέων μέτρων ακολουθεί η αποτίμηση του κινδύνου για τις αυξήσεις στην αγορά.

Ειδικότερα, υπολογίζεται πως η τιμή αρνιών και κατσικιών την τελευταία διετία παρουσιάζει αύξηση κατά 50% ενώ οι τιμές στα τυριά από το 2021 παρουσιάζουν αύξηση κατά 40%, ως αποτέλεσμα της εξάπλωσης της ευλογιάς.

Υπενθυμίζεται πως η ευλογιά των προβάτων δεν είναι μεταδοτική προς τον άνθρωπο.

Ευλογιά προβάτων: Η απόφαση για τις επόμενες ημέρες

Η απόφαση πάρθηκε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα με τον υφυπουργό, Χρήστο Κέλλα, τον ΓΓ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Στρατάκο, τους Περιφερειάρχες, Αντιπεριφερειάρχες, αρμόδιους για τον πρωτογενή τομέα, εκπροσώπους της ΕΘΕΑΣ και των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων Κρέατος και Φέτας, του ΣΕΒΓΑΠ, αλλά και της Ομοσπονδίας Βιομηχανικών Σφαγείων και τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής.

«Η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ακόμα σοβαρή επιδημιολογική απειλή, καθώς έχει καταγραφεί έξαρση της ευλογιάς των προβάτων. Η ευλογιά είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια, η οποία -τονίζω- δεν απειλεί τη δημόσια υγεία, καθώς είναι μια πάθηση που δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Δυστυχώς, όμως, είναι ιδιαίτερα μεταδοτική στα ζώα» ανέφερε ο κ. Τσιάρας.

Και πρόσθεσε «Από σήμερα, ανακοινώνουμε την πλήρη απαγόρευση μετακίνησης των αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση, βοσκή και σφαγή, σε ολόκληρη την επικράτεια για ένα δεκαήμερο. Τα μέτρα αυτά είναι αναγκαία προκειμένου να περιορίσουμε την εξάπλωση της ζωονόσου και να διασφαλίσουμε ότι η κρίση αυτή θα αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όπως έγινε και με την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών».


Σύμφωνα με το ΥΠΑΑΤ η αναβάθμιση των μέτρων ασφαλείας κρίνεται απαραίτητη για όλη τη χώρα για προληπτικούς λόγους και με στόχο τον περιορισμό εξάπλωσης και εκρίζωση της νόσου, ύστερα από την επέκταση της ζωονόσου στη Μαγνησία και στην Κορινθία.