Latest News

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024

Σήμα κινδύνου για τον καθαρισμό της σιδηροδρομικής γραμμής Άγιος Διονύσιος-Λεύκα - Έστειλαν επιστολές στους αρμόδιους



Επιστολές στον Δ/ντα Σύμβουλο ΟΣΕ, κ. Παναγιώτη Τερεζάκη & στην Δ/νση Υγειονομικού Ελέγχου & Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, έστειλε σήμερα η παράταξής μας ΑλλάΖΟΥΜΕ τον Πειραιά για όλους & όλες - Γιώργος Γαβρίλης & o Γιώργος Γαβρίλης - Giorgos Gavrilis, αναφέροντας την εγκατάλειψη στην οποία βρίσκεται σήμερα η σιδηροδρομική γραμμή, από τον σταθμό του Αγίου Διονυσίου μέχρι τη Λεύκα και ζητώντας την επίλυση... του θέματος.

 

Ακολουθούν οι δύο επιστολές:

 

  • Θέμα: Εστία μόλυνσης και απειλή για την υγεία και την ασφάλεια των δημοτών Πειραιά η ανενεργή σιδηροδρομική γραμμή στην Λεύκα.

 

Αξιότιμε κ. Τερεζάκη,

Σε πρόσφατη αυτοψία της παράταξής μας ( «ΑλλάΖΟΥΜΕ τον Πειραιά για όλους & όλες» ) στην ανενεργή σιδηροδρομική γραμμή από τον σταθμό του Αγίου Διονυσίου μέχρι την Λεύκα, μήκους 3 χιλιομέτρων επιβεβαιώθηκε η αρχική μας εικόνα πως η παροπλισμένη, πλέον, γραμμή έχει αφεθεί να μετατραπεί σε σκουπιδότοπο. Η συνολική εγκατάλειψη του χώρου συνεργεί στο να έχει γίνει σημαντική εστία μόλυνσης και ρύπανσης αποτελώντας, ταυτόχρονα, ενεργή απειλή για την υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων ολόκληρου του Πειραιά και όχι μόνο.


Δεδομένης της κατάστασης αυτής, της Υπουργικής Απόφασης 21837 (οικ. Φ. 700.20/2024) του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, για την έγκριση της υπ΄αρ. 20/2024 Πυροσβεστικής Διάταξης για τα προληπτικά μέτρα πυροπροστασίας οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, και την ΚΥΑ με Αριθμό: ΥΠΕΝ/ΔΔΑ/119776/2429 των Υπουργών Περιβάλλοντος-Ενέργειας & Εσωτερικών, ειδικότερα του Αρ. 31, Κεφ. Η του 1ου Παραρτήματος αυτής σχετικά με τις υποχρεώσεις ως προς την καθαριότητα οικοπέδων, καθώς και του γεγονότος πως το οικόπεδο εντός του οποίου βρίσκεται η γραμμή είναι στην ιδιοκτησία του ΟΣΕ, θα θέλαμε να ενημερωθούμε αν προτίθεστε να προχωρήσετε στον καθαρισμό του χώρου ώστε να πάψει να είναι η ανενεργή σιδηροδρομική γραμμή υπαρκτός κίνδυνος για την ασφάλεια και τη ζωή των πολιτών, καθώς κανείς δε μπορεί να μηδενίσει την πιθανότητα φωτιάς ή πλημμύρας, παρά μόνο ο άμεσος καθαρισμός και η διατήρηση καθαριότητας του χώρου.


Την ίδια στιγμή, είναι αδιανόητο να συνυπάρχουν σχολεία, επιχειρήσεις, παιδιά, ενήλικες, ηλικιωμένοι με σκουπίδια και τρωκτικά που έχουν φτιάξει τις φωλιές τους στις σωρούς από τα στοιβαγμένα σκουπίδια. Οι τριτοκοσμικές εικόνες παντελούς εγκατάλειψης του χώρου, αντικατοπτρίζουν μια ενεργή εστία ασθενειών που απειλούν την υγεία εκατοντάδων παιδιών που περνούν καθημερινά από το σημείο πηγαίνοντας προς και γυρνώντας από το σχολείο, την υγεία κάθε κατοίκου και επισκέπτη της περιοχής.


Παρακαλούμε για ακόμη μια φορά κλείνοντας, ενώνοντας τη φωνή μας με εκείνη των δημοτών που φωνάζουν πως δε μπορεί να συνεχιστεί η κατάσταση αυτή, καθώς αδυνατούν να ζήσουν άλλο με συγκατοίκους ποντίκια και σκουπίδια, για την αντιμετώπιση από πλευράς σας του φαινομένου και την επίλυση του προβλήματος.

 

  • Θέμα: Εστία Μόλυνσης & απειλή για την υγεία των δημοτών.

 

Σε πρόσφατη αυτοψία που έκανε η παράταξή μας στην ανενεργή σιδηροδρομική γραμμή, από τον σταθμό του Αγίου Διονυσίου μέχρι τη Λεύκα, στο πλαίσιο συμβολικής πορείας με τη συμμετοχή κατοίκων & συλλογικοτήτων της Δ΄ & Ε΄ Κοινότητας του Δήμου μας, επιβεβαιώθηκε η εικόνα που είχαμε σχηματίσει πως η παροπλισμένη σιδηροδρομική γραμμή έχει αφεθεί & μετατραπεί σε σκουπιδότοπο.


Η μετατροπή αυτή και η συνολική εγκατάλειψη του χώρου συνεργούν στο να γίνει μια σημαντική εστία μόλυνσης και ρύπανσης, αποτελώντας ενεργή απειλή για την υγεία των κατοίκων, όχι μόνο των δύο Κοινοτήτων αλλά ολόκληρου του Πειραιά.


Ως εκ τούτου, θεωρούμε υποχρέωσή μας να θέσουμε σε γνώση σας την εικόνα που συναντήσαμε και να ζητήσουμε να προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να αντιμετωπιστεί άμεσα το θέμα και να πάψει η σιδηροδρομική γραμμή να απειλεί την υγεία όλων μας.