Οι δύο δράστες που πραγματοποίησαν την τρομοκρατική επίθεση στην Τουρκία, την Τετάρτη ταυτοποιήθηκαν ως μέλη του PKK...δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Αλί Γερλίκαγια.
Δύο τρομοκράτες πραγματοποίησαν την επίθεση της Τετάρτης με αυτόματα τουφέκια και εκρηκτικά στα κεντρικά γραφεία των εγκαταστάσεων της Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας της Τουρκίας (TUSAŞ) στην πρωτεύουσα Άγκυρα. Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 22 τραυματίστηκαν, όταν το δίδυμο που έφτασε στις εγκαταστάσεις με ταξί, πυροδότησε παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο και στη συνέχεια άνοιξε πυρ εναντίον αθώων.
Τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια αυξήθηκαν σε επίπεδο «πορτοκαλί» συναγερμού. Στα δύο αεροδρόμια της Κωνσταντινούπολης τα οχήματα που εισέρχονται και εξέρχονται ελέγχονται εξονυχιστικά, ενώ γίνεται έλεγχος της ταυτότητας των επιβατών. Οι επιβάτες που θα ταξιδέψουν προειδοποιούνται να βρίσκονται εγκαίρως στα αεροδρόμια για το ενδεχόμενο πιθανών καθυστερήσεων.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκάλεσε έκτακο συμβούλιο ασφαλείας στο (παλιό) αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, με την άφιξή του από το Καζάν της Ρωσίας, από όπου αναχώρησε προτού ολοκληρώσει το πρόγραμμα του στη Σύνοδο Κορυφής των BRICS, όπου δεν ανακοινώθηκε η προσχώρηση της Τουρκίας.
Τρομοκρατική επίθεση στην Τουρκία: Πήγε να παραλάβει ανθοδέσμη και σκοτώθηκε
Τα θύματα ταυτοποιήθηκαν ως η μηχανολόγος μηχανικός Ζαχιντέ Γκιουτσλού, ο υπεύθυνος ποιοτικού ελέγχου Τζενγκίζ Τζοσκούν, ο υπάλληλος Χασάν Χουσεΐν Τζανμπάζ και ο αξιωματικός ασφαλείας Ατακάν Σαχίν Ερντογάν, οι οποίοι εργάζονταν όλοι στις εγκαταστάσεις. Το πέμτπο θύμα ήταν ο ταξιτζής Μουράτ Αρσλάν.
Η Γκιουτσλού, μητέρα δύο παιδιών, άφησε τον συνηθισμένο χώρο εργασίας της για να πάει στην πύλη. Είχε επέτειο γάμου και ο σύζυγός της έστειλε μία ανθοδέσμη, την οποία κλήθηκε να παραλάβει.
Πυροβολήθηκε στην πύλη καθώς οι τρομοκράτες εισέβαλαν στις εγκαταστάσεις, ανοίγοντας πυρ. Σοβαρά τραυματισμένη, η Γκιουτσλού μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο αλλά υπέκυψε στα τραύματά της.
Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Γκιουτσλού ήταν αρχιμηχανικός που συμμετείχε σε βασικά έργα αεράμυνας, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης ελικοπτέρων Gökbey.
Τρομοκρατική επίθεση στην Τουρκία: Ποιοι είναι οι δράστες
Ο άνδρας έχει ταυτοποιηθεί ως ο Αλί Ορέκ με την κωδική ονομασία «Rojger», ενώ η γυναίκα έχει αναγνωριστεί ως η Μινέ Σεβζίν Αλτσιτσέκ.
Το όνομα της Αλτσιτσέκ αναφέρεται σε δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης από το 2014 και το 2015, τα οποία την παρουσιάζουν ως συμπρόεδρο ενός παραρτήματος του πλέον ανενεργού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP, πλέον απορροφήθηκε και συμμετέχει στις εκλογές ως DEM Parti επειδή ο Ερντογάν απειλούσε και ετοιμαζόταν να απαγορεύσει το κόμμα) στη νοτιοανατολική επαρχία Χακάρι.
Ένα ρεπορτάζ των μέσων ενημέρωσης από το 2015 δείχνει ότι εξελέγη συμπρόεδρος του κόμματος για την κεντρική περιφέρεια του Χακάρι. Οι αρχές δεν επιβεβαίωσαν αν πρόκειται για το ίδιο άτομο.
Πώς έγινε η τρομοκρατική επίθεση στην Τουρκία
Στις 15:26, λίγα μόλις λεπτά πριν από την αλλαγή βάρδιας στις 15:30, δύο επιτιθέμενοι μπήκαν στην πύλη οχημάτων της TUSAŞ με ένα ταξί που κατέλαβαν και στη συνέχεια σταμάτησαν το ταξί μπροστά από την κεντρική πύλη, την οποία, οι περισσότεροι από τους 10.000 εργαζομένους στις εγκαταστάσεις, χρησιμοποιούν για να εισέλθουν στα κτήρια.
Οι δράστες, που βγήκαν από το ταξί, άνοιξαν πρώτα πυρ εναντίον πολιτών που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στο δρόμο. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς την πύλη ασφαλείας. Πρώτα όμως οι δράστες είχαν σκοτώσει τον άτυχο οδηγό που τους μετέφερε. Στη συνέχεια ακολούθησε έκρηξη στην πύλη Νιζαμίγε. Η έκρηξη προκλήθηκε από αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς που είχαν τοποθετήσει οι δράστες σε αυτοκίνητο.
Και μετά άρχισε το αιματοκύλισμα. Οι δύο δράστες μπήκαν στο κτίριο από την κύρια είσοδο. Οι εργαζόμενοι στο κτήριο κλήθηκαν να σπεύσουν σε καταφύγια και ασφαλείς περιοχές και τα κτήρια εκκενώθηκαν σε μεγάλο βαθμό. Οι δύο δράστες σκοτώθηκαν μετά την παρέμβαση ομάδων ειδικών επιχειρήσεων της Τουρκίας. Είχαν προλάβει να σκοτώσουν ακόμα τέσσερα άτομα, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε πέντε.
Εν συνεχεία ήχοι εκρήξεων συνέχισαν να ακούγονται καθώς οι πυροτεχνουργοί προχωρούσαν σε ελεγχόμενη έκρηξη αντικειμένων που πιστεύεται ότι ήταν επίεσης αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί που άφησαν πίσω τους οι δράστες. Για το περιστατικό επιβλήθηκε απαγόρευση μετάδοσης πληροφοριών, όπως ακριβώς είχε επιβληθεί κατά τους δίδυμους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου 2023, όταν οι νεκροί έφτασαν τους 50.000 και η οργή του κοινού άρχισε να ξεφεύγει.
Αντίποινα της Τουρκίας με βομβαρδισμούς στο PKK
Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε μετά τα μεσάνυχτα ότι βομβαρδίστηκαν «τριάντα δύο στόχοι», θέσεις του PKK και συμμάχων του, στο βόρειο Ιράκ και στο έδαφος της Συρίας, μερικές ώρες μετά την τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα η οποία αποδόθηκε στο κουρδικό αυτονομιστικό ένοπλο κίνημα από τις τουρκικές αρχές, χωρίς να έχει ανακοινωθεί η ταυτότητα των δραστών και χωρίς να έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση κάποια οργάνωση.
«Όπως επιτρέπεται το δικαίωμά μας στη νόμιμη άμυνα που προβλέπεται στο άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, διεξήχθη αεροπορική επιχείρηση εναντίον τρομοκρατικών στόχων στο βόρειο Ιράκ και στη Συρία (...) και συνολικά 32 στόχοι που ανήκαν στους τρομοκράτες καταστράφηκαν με επιτυχία», ανέφερε το υπουργείο στο δελτίο Τύπου το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα, διευκρινίζοντας πως «οι αεροπορικές επιχειρήσεις συνεχίζονται».
Το timing της τρομοκρατικής επίθεσης στην Τουρκία
Η τρομοκρατική επίθεση έλαβε χώρα την ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρισκόταν στο Καζάν της Ρωσίας ως προσκεκλημένος στη Σύνοδο Κορυφής της Ομάδας BRICS και τη στιγμή ακριβώς που ο έγκλειστος στο νησί - φυλακή του Ιμραλί ιδρυτής του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτζαλάν δεχόταν το πρώτο του επισκεπτήριο μετά από 43 μήνες.
Μία ημέρα πριν από την επίθεση, ο πρόεδρος του MHP, και ηγέτης των Γκρίζων Λύκων, Ντεβλέτ Μπαχτσελί έκανε μια ομιλία στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας, στην οποία πρότεινε στον Οτσαλάν να μεταβεί στο Κοινοβούλιο και να δώσει μια ομιλία, αν διαλύσει το PKK, μόλις λίγες ώρες μετά από τον θάνατο του άλλου μεγάλου «πονοκεφάλου» για το τουρκικό κράτος του Ερντογάν, του Φετουλάχ Γκιουλέν.
Μάλιστα, το γεγονός ότι η πρόταση έρχεται από τον Μπαχτσελί έχει τη σημασία του. Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί είναι αυτός που ηγείται του στρατοπέδου, το οποίο έχει την άποψη ότι «δεν συνομιλούμε με τους Κούρδους». Το γεγονός ότι η πρόταση βγήκε από το στόμα του, αλλά και το ότι ο Ερντογάν έσπευσε να την υποστηρίξει (πολλές φορές ο Μπαχτσελί έχει λειτουργήσει σαν «λαγός» για διάφορες εξελίξεις στην Τουρκία) δείχνουν ότι η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πιθανότατα μιλά σοβαρά στο ότι ενδιαφέρεται να λύσει το κουρδικό.
Σε αυτό υπάρχει άλλος ένας λόγος. Η Τουρκία παλεύει να «διαλύσει» τη δύναμη των Κούρδων στο Ιράκ, έχει καταλάβει τα εδάφη της βόρειας Συρίας, αποκόπτοντας την εξάπλωση του συριακού παρακλαδιού του ΡΚΚ, YPG, όμως μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί στο Ιράν, πολλοί εθνικά Κούρδοι του Ιράν ανέβηκαν στο βουνό Καντίλ για να εκπαιδευτούν από το ΡΚΚ, δημιουργώντας την απειλή ενός αυτόνομου κουρδικού θύλακα στην άλλη πλευρά των ιρανοτουρκικών συνόρων. Η λύση του κουρδικού εντός Τουρκίας, θα απέτρεπε (τουλάχιστον θεωρητικά) την απειλή στο τουρκικό έδαφος.