Latest News

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024

Ποιος ήταν ο Ραουχί Μουσταχά, «το δεξί χέρι του Σινουάρ» που σκοτώθηκε στη Γάζα

  

Πανηγυρίζει το Ισραήλ για την εξόντωση του Ραουχί Μουσταχά, του επικεφαλής της διοίκησης της Χαμάς στη Γάζα, που ήταν «το δεξί χέρι... του Σινουάρ».

Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) ανακοίνωσαν τον θάνατο του Ραουχί Μουσταχά σήμερα Πέμπτη: «Ο Μουσταχά, μαζί με τον Γιαχία Σινουάρ, ίδρυσαν τον Γενικό Μηχανισμό Ασφαλείας της Χαμάς», σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό. Αναφέρεται επίσης πως οι δύο τους εξέτισαν ποινή φυλάκισης μαζί σε μια ισραηλινή φυλακή. Ο Μουσταχά θεωρούνταν η ανώτερη προσωπικότητα στο πολιτικό γραφείο της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και, κατά τη διάρκεια του πολέμου, διατήρησε τον πολιτικό έλεγχο του καθεστώτος της Χαμάς ενώ ταυτόχρονα συμμετείχε σε τρομοκρατική δραστηριότητα κατά του Ισραήλ. 

«Ο Μουσταχά ήταν το δεξί χέρι του Σινουάρ και ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του», επισήμανε ο ιστραηλινός στρατός.

Ο Μουσταχά ήταν ένας από τα ανώτερα στελέχη της Χαμάς και ήταν καθοριστικός παράγοντας λήψης αποφάσεων για τον τρόπο με τον οποίο η τρομοκρατική οργάνωση ανέπτυσσε τους μαχητές και τις δυνάμεις της.

Μαζί του, στην ίδια επιδρομή πριν από περίπου τρεις μήνες, ήταν ο Sameh al-Siraj, ο οποίος κατείχε το χαρτοφυλάκιο ασφαλείας στο πολιτικό γραφείο της Χαμάς και την Επιτροπή Εργασίας, και ο Sami Oudeh, ο διοικητής του Γενικού Μηχανισμού Ασφάλειας της Χαμάς.

Η Χαμάς επιχείρησε να αποκρύψει τους θανάτους τους, σύμφωνα με το IDF, για λόγους ηθικού. Η αεροπορική επιδρομή της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας που εξολόθρευσε τους ηγέτες της Χαμάς διεξήχθη σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών του IDF και του Σιν Μπετ καθώς είχαν βρει καταφύγιο μέσα σε «ένα οχυρωμένο και εξοπλισμένο υπόγειο συγκρότημα στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας».

Ο Ισραηλινός Στρατός πρόσθεσε ότι το συγκρότημα ήταν κέντρο διοίκησης και ελέγχου της Χαμάς και είχε εξοπλιστεί έτσι ώστε οι τρομοκράτες της Χαμάς να μπορούν να παραμείνουν εκεί για παρατεταμένες περιόδους. Το υπόγειο συγκρότημα φέρεται να χρησίμευε ως καταφύγιο της ηγεσίας της Χαμάς, επικεφαλής μεταξύ των οποίων ήταν ο Μουσταχά.

Ο ηγέτης της Χαμάς «συμμετείχε σε στρατιωτικές αποφάσεις ενώ παράλληλα ενεργούσε ως επικεφαλής της Πολιτικής Διακυβέρνησης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και κατείχε το χαρτοφυλάκιο Υποθέσεων Κρατουμένων. Επίσης, στο παρελθόν κατείχε το χαρτοφυλάκιο οικονομικών», πρόσθεσε ο στρατός.