Latest News

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2024

Φωτιά στο Ξυλόκαστρο: Καίει για τρίτη νύχτα, έπεσαν οι άνεμοι

 


Για τρίτη συνεχόμενη νύχτα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Κορινθία, προσπαθώντας να περιορίσουν την ανεξέλεγκτη φωτιά που συνεχίζει να καίει χιλιάδες... στρέμματα γης. 

Η φωτιά αυτή έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε δύο εθελοντές πυροσβέστες, έχει προκαλέσει τραυματισμούς πυροσβεστών και έχει οδηγήσει στην καταστροφή μεγάλων εκτάσεων καλλιεργειών και πολλών σπιτιών.

Με την πτώση του τελευταίου φωτός της ημέρας, τα εναέρια μέσα αποχώρησαν, αφήνοντας το δύσκολο έργο της κατάσβεσης σε 570 πυροσβέστες που επιχειρούν με 160 οχήματα και 18 ομάδες πεζοπόρων. Δίπλα τους βρίσκονται δεκάδες εθελοντές, ενώ η συνδρομή τους είναι κρίσιμη στην προσπάθεια περιορισμού των αναζωπυρώσεων.

Φωτιά στο Ξυλόκαστρο: Καίει για τρίτη νύχτα, έπεσαν οι άνεμοι– Στη «μάχη» 570 πυροσβέστες

Η Πυροσβεστική αναφέρει ότι δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο, αλλά διάσπαρτες εστίες που συνεχίζουν να αναζωπυρώνονται. Οι περιοχές που προκαλούν τη μεγαλύτερη ανησυχία είναι τα Σοφιανά, το Ξανθοχώρι και η Ευρωστίνη, όπου η κατάσταση παραμένει επικίνδυνη. Παρόλο που η ένταση των ανέμων έχει υποχωρήσει, οι αναζωπυρώσεις παραμένουν συνεχείς και δυσκολεύουν το έργο της κατάσβεσης.

Η φωτιά έχει προκαλέσει τεράστιες καταστροφές σε καλλιέργειες και σπίτια, με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, να αναφέρει ότι η πρώτη αποτύπωση της καταστροφής αφορά περίπου 40.000-50.000 στρέμματα καμένης γης. "Νομίζουμε ότι καταφέραμε να προστατεύσουμε μεγάλο μέρος των περιουσιών των συμπολιτών μας μέχρι στιγμής", δήλωσε ο κ. Κικίλιας, επισημαίνοντας ότι παρά τις προσπάθειες, η κλίμακα της καταστροφής είναι δυστυχώς σημαντική και αποτελεί ένα σημάδι της κλιματικής κρίσης και των προκλήσεων που αυτή επιφέρει.

Φωτιά στο Ξυλόκαστρο: 700χλμ μακριά ο καπνός από την εστία 

Το μέγεθος της φωτιάς είναι τέτοιο που ο καπνός έφτασε ακόμα και στην Κρήτη, περίπου 700 χιλιόμετρα μακριά από την εστία της πυρκαγιάς, σύμφωνα με τον διευθυντή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θοδωρή Κολυδά. Σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, ο κ. Κολυδάς εξήγησε ότι το βορειοδυτικό ρεύμα αέρα διατηρεί τον καπνό και τον διαχέει μέχρι και στο Νοτιοανατολικό Κρητικό Πέλαγος.Φωτιά στο Ξυλόκαστρο: Καίει για τρίτη νύχτα, έπεσαν οι άνεμοι– Στη «μάχη» 570 πυροσβέστες

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν τις προσπάθειες να περιορίσουν την καταστροφή, ενώ οι αρχές παραμένουν σε εγρήγορση για την προστασία των κατοίκων και των περιουσιών τους. Με τις συνθήκες να είναι δύσκολες και τις αναζωπυρώσεις να συνεχίζονται, η ανάγκη για ενίσχυση των δυνάμεων πυρόσβεσης και η συμμετοχή εθελοντών παραμένει κρίσιμη, ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω απώλειες και καταστροφές.

Η κατάσταση παραμένει σε συναγερμό, καθώς οι προσπάθειες κατάσβεσης δεν περιορίζονται μόνο στη μάχη με τις φλόγες, αλλά και στη συνεχή αναζωπύρωση που κάνει το έργο των πυροσβεστών ακόμη πιο απαιτητικό. Οι κάτοικοι της περιοχής ζουν δραματικές στιγμές, καθώς βλέπουν τις περιουσίες τους και τις καλλιέργειές τους να απειλούνται από τη φωτιά που δεν λέει να κοπάσει. Η κατάσταση αυτή καταδεικνύει την ανάγκη για αποτελεσματικότερα μέτρα πρόληψης και για τη βελτίωση των υποδομών πυροπροστασίας, καθώς η κλιματική κρίση επιδεινώνει τον κίνδυνο πυρκαγιών σε όλη τη χώρα.