Latest News

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024

Υπόθεση Πελικό: «Ο σύζυγος έψαχνε έναν άντρα να προσφέρει στη γυναίκα του για του Αγίου Βαλεντίνου», είπε ένας από τους βιαστές της Ζιζέλ

 


Συνεχίζεται για έβδομη εβδομάδα η δίκη για τους πολλαπλούς βιασμούς της Ζιζέλ Πελικό με την απολογία επτά από τους 50 κατηγορούμενους, μεταξύ των οποίων ένας 70χρονος, που το 1999 καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκιση για τον βιασμό της 14χρονης... κόρης του.

Οι επτά κατηγορούμενοι που κάθονται στο εδώλιο αυτή την εβδομάδα είναι: Ο στρατιωτικός και μετέπειτα οδηγός φορτηγού Ντομινίκ Ντ. 45 ετών, ο Σιπριάν Σ. 43 ετών, άνεργος και πατέρας ενός παιδιού, ο Μοχάμεντ Ρ. 70 ετών, ο οποίος το 1999 καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκιση για τον βιασμό της 14χρονης κόρης του, ο Σιρίλ. Β. 47 ετών, οδηγός φορτηγού, άγαμος, χωρίς παιδιά και χρήστης κάνναβης, ο Μαχντί Ντ. 36 ετών με καταγωγή από την Αβινιόν, ο  Αχμέντ. Τ. 54 ετών, έγγαμος επί 30 χρόνια και πατέρας τριών παιδιών και ο Ρεντουάν Α. 40 ετών, διαζευγμένος και πατέρας τριών παιδιών, ο οποίος έχει καταδικαστεί για κλοπές, για βία κατά της συζύγου του και για απειλές θανάτου κατά προσώπων που κατέχουν δημόσια εξουσία.

Την Τετάρτη στο εδώλιο κάθισε ο 45χρονος Ντομινίκ Ντ. Ο κατηγορούμενος είχε επισκεφθεί την οικία των Πελικό έξι φορές από τον Φεβρουάριο του 2015 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020. Ο 45χρονος άνδρας ανέφερε στο δικαστήριο πως γνώρισε τον Πελικό στο διαδίκτυο. Ο βασικός κατηγορούμενος του είπε πως «ψάχνει έναν άντρα για να τον προσφέρει στη σύζυγό του την επομένη του Αγίου Βαλεντίνου». Ο ίδιος δήλωσε πως είχε τη συγκατάθεση του Πελικό αλλά παραδέχθηκε ότι δεν είχε την συγκατάθεση του θύματος. Υποστήριξε ότι κατά την έκτη επίσκεψη στην οικία των Πελικό αντιλήφθηκε πως η Ζιζέλ ήταν ναρκωμένη. «Κατηγορώ τον εαυτό μου. Έκανα έρευνες για τα φάρμακα (υπνωτικά) και συνειδητοποίησα τι είχα κάνει», δήλωσε ο κατηγορούμενος.


Ο Αντουάν Καμί, ένας εκ των δύο δικηγόρων της Ζιζέλ Πελικό, ρώτησε τον κατηγορούμενο ποιος ήταν ο λόγος που τον ώθησε να επισκεφθεί την οικία του ζεύγους Πελικό έξι φορές. «Η ευκολία και η αφέλεια», απάντησε ο 45χρονος. Ο Ντομινίκ Ντ. παραδέχθηκε πως αυτό που έκανε είναι ασυγχώρητο και ευχαρίστησε την Ζιζέλ Πελικό «που μας έδειξε ποιος είναι ο πραγματικός χαρακτήρας του κυρίου Πελικό». Μέχρι στιγμής αυτός είναι ο μοναδικός κατηγορούμενος που παραδέχεται τα γεγονότα. Στην ανάκριση οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες υποστήριξαν πως δεν διέπραξαν βιασμό, αφού ο Πελικό τους είχε κάνει να πιστέψουν ότι συμμετέχουν σε ένα σεξουαλικό παιχνίδι του ζευγαριού.

Η γυναικεία χορωδία της Αβινιόν έξω από το δικαστήριο με πλακάτ που γράφουν «Η ντροπή αλλάζει πλευρά»

Το απόγευμα της Τετάρτης η γυναικεία χορωδία της Αβινιόν έδωσε το παρών έξω από το δικαστήριο για να συμπαρασταθεί στην Ζιζέλ Πελικό, η οποία από την ημέρα που ξεκίνησε η πολύκροτη δίκη στις 2 Σεπτεμβρίου, παραβρίσκεται καθημερινά στην δικαστική αίθουσα, αντικρίζει στα μάτια τους βιαστές της και ακούει τις απολογίες τους. Τα 30 μέλη της γυναικείας τοπικής χορωδίας κρατούσαν στα χέρια πλακάτ που σχημάτιζαν την φράση «La honte change de camp» (Η ντροπή αλλάζει πλευρά), η οποία από την αρχή της δίκης έχει γίνει το σύνθημα που παρακινεί τα θύματα των βιασμών να μην ντρέπονται, όπως συνήθως συμβαίνει, γιατί οι βιαστές είναι αυτοί που θα πρέπει να ντρέπονται για τις αποτρόπαιες πράξεις τους.

Υπόθεση Πελικό: «Ο σύζυγος έψαχνε έναν άντρα να προσφέρει στη γυναίκα του για του Αγίου Βαλεντίνου», είπε ένας από τους βιαστές της Ζιζέλ

Εκτός από τα πλακάτ, τα μέλη της γυναικείας χορωδίας τραγούδησαν φεμινιστικά τραγούδια και υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα την Ζιζέλ Πελικό όταν επέστρεψε στο δικαστήριο μαζί με τους δύο δικηγόρους της, μετά από τη διακοπή της δίκης. Η Ζιζέλ χαμογελαστή χαιρέτησε τις γυναίκες της χορωδίας και τους είπε τρεις φορές «ευχαριστώ» για τη στήριξή... Από την αρχή της δίκης η γυναικεία χορωδία της Αβινιόν έχει δώσει αρκετές φορές το παρών έξω από το δικαστήριο για να στηρίξει την Ζιζέλ Πελικό και όλες τις γυναίκες - θύματα βιασμών. 

Η δίκη για τους βιασμούς της Ζιζέλ Πελικό ξεκίνησε στο ποινικό δικαστήριο της Αβινιόν στις 2 Σεπτεμβρίου και θα έχει διάρκεια τέσσερις μήνες. Βασικός κατηγορούμενος είναι ο πρώην σύζυγος του θύματος, Ντομινίκ Πελικό. Ο 71χρονος συνταξιούχος ηλεκτρολόγος νάρκωνε επί 10 χρόνια τη Ζιζέλ για να τη βιάζει ή «παραχωρούσε» το αναίσθητο σώμα της σε άγνωστους άνδρες, που «ψάρευε» σε πλατφόρμα για swingers στο διαδίκτυο για να βιάζουν το θύμα ενώ εκείνος κατέγραφε τους βιασμούς.

Η 72χρονη Ζιζέλ Πελικό με τη θαρραλέα στάση της να δίνει κάθε μέρα το παρών στο δικαστήριο απέναντι στους βιαστές της και με την επιλογή της να μην διεξαχθεί η δίκη κεκλεισμένων των θυρών, έχει αναδειχθεί σε σύμβολο κατά της σεξουαλικής βίας στη Γαλλία. Η υπόθεση Πελικό έχει συγκλονίσει τη χώρα αλλά έχει βρεθεί και στο επίκεντρο των διεθνών μέσων ενημέρωσης επειδή ανέδειξε το ελάχιστα γνωστό θέμα των βιασμών με χημική υποταγή.