Latest News

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024

Θρίλερ στην Αμαλιάδα: Πέθαινε ένα βρέφος κάθε χρόνο - Οι νέες αποκαλύψεις και τα «σκοτεινά» σημεία


Σοκ έχουν προκαλέσει οι ανεξήγητοι θάνατοι τεσσάρων βρεφών σε Πάτρα και Αμαλιάδα, με την Εισαγγελία Εφετών Πατρών να διατάσσει την κατεπείγουσα διενέργεια προκαταρκτικής... εξέτασης.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά από δημοσιεύματα που ανέδειξαν τις περιπτώσεις θανάτων τριών βρεφών, με έναν ακόμα θάνατο να καταγράφεται πρόσφατα στην περιοχή της Κάτω Αχαΐας.

Η έρευνα θα διεξαχθεί από πταισματοδίκη και αναμένεται να εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα, ενώ η συνήγορος των μητέρων των βρεφών έχει ήδη ζητήσει τη διενέργεια γονιδιακού ελέγχου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η υπόθεση μίας μητέρας, της οποίας δύο μωρά πέθαναν σε διαδοχικά έτη, το 2022 και το 2023, ενώ η ίδια βρισκόταν παρούσα και στον θάνατο ενός ακόμα βρέφους που φρόντιζε το 2024.

Σε όλες τις περιπτώσεις οι θάνατοι φαίνεται να είναι απροσδιόριστοι, με τις τοξικολογικές εξετάσεις να αναμένονται για να φωτίσουν περαιτέρω την υπόθεση.

Συγκεκριμένα, το πρώτο περιστατικό σημειώθηκε το 2022, όταν ένα βρέφος 19 ημερών πέθανε ξαφνικά στο σπίτι του.

Την επόμενη χρονιά (2023), το δεύτερο μωρό, μόλις 2 μηνών, της ίδιας μητέρας, κατέληξε ενώ νοσηλευόταν στο νοσοκομείο, χωρίς να προκύψει εγκληματική ενέργεια από τις ιατροδικαστικές εξετάσεις.

Το 2024, ένα ακόμα βρέφος 15 μηνών από την Αμαλιάδα που φρόντιζε η ίδια γυναίκα, βρέθηκε νεκρό κάτω από απροσδιόριστες συνθήκες. Τέλος, ένας ακόμη θάνατος βρέφους 6 μηνών καταγράφηκε το 2021, όταν η μητέρα του το άφησε για πρώτη φορά υπό τη φροντίδα της συγκεκριμένης γυναίκας.

Η αστυνομία έχει ήδη λάβει καταθέσεις και έχει σχηματίσει δικογραφία, με τις αρχές να εστιάζουν στην εξακρίβωση των αιτιών πίσω από τους διαδοχικούς θανάτους, καθώς οι έρευνες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Τι δείχνουν οι νέες αποκαλύψεις - Και η μητέρα της 24χρονης είχε χάσει παιδί

Οι αποκαλύψεις φέρνουν στο προσκήνιο ανησυχίες για την αδυναμία των Αρχών να προστατεύσουν τα παιδιά, καθώς, σύμφωνα με το «Χαμόγελο του Παιδιού», υπήρχαν ανώνυμες καταγγελίες για την κατάσταση από το 2015, όταν η 24χρονη ήταν ακόμα ανήλικη.

Η δικηγόρος της νεαρής γυναίκας, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, περιέγραψε το παθογενές οικογενειακό περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσε η Ειρήνη και τη δύσκολη σχέση που είχε με τη μητέρα της. Τα προβλήματα αυτά ήταν ήδη γνωστά στις κοινωνικές υπηρεσίες, οι οποίες, ωστόσο, λόγω υποστελέχωσης δεν κατάφεραν να παράσχουν την αναγκαία υποστήριξη πριν να καταλήξουν τα βρέφη.

Σύμφωνα με τη δικηγόρο, τα περιστατικά διερευνήθηκαν όταν σημειώθηκαν οι θάνατοι, και έγιναν οι απαραίτητες τοξικολογικές εξετάσεις. Σε μία από τις περιπτώσεις, η αιτία θανάτου αποδόθηκε σε πνευμονίτιδα που προκλήθηκε κατά τον τοκετό, ενώ για ένα άλλο βρέφος 2 μηνών υπάρχει πόρισμα που συνδέει τον θάνατό του με πιθανή επιληπτική κρίση. Στο πλαίσιο αυτό, διατάχθηκε γονιδιακός έλεγχος, αφού έγινε γνωστό ότι και η μητέρα της 24χρονης είχε χάσει ένα νεογέννητο μωρό στο παρελθόν.

Η 24χρονη συνεχίζει να αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στους θανάτους των βρεφών, ενώ παράλληλα, η μητέρα ενός εκ των νεκρών παιδιών και φίλη της, μίλησε δημόσια για την επικοινωνία που είχε με την 24χρονη, στην οποία εκείνη εξέφρασε την ανησυχία της για τις κατηγορίες.

Η φίλη της εξήγησε ότι, παρότι δεν έχει απευθύνει άμεσες κατηγορίες, εξακολουθεί να ψάχνει τις αιτίες πίσω από τον θάνατο του παιδιού της. Τόνισε πως είχε ήδη πραγματοποιήσει τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, όμως δεν θα σταματήσει μέχρι να βρεθεί ο υπαίτιος, ανεξαρτήτως ποιος μπορεί να είναι.

«Αν φταίει η Ειρήνη να πάει εκεί που της αξίζει»

Μιλώντας στην κάμερα του ΑΝΤ1, η φίλη της Ειρήνης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Και αν φταίει η Ειρήνη, που ο περισσότερος κόσμος όπως και εγώ το πιστεύω, αν φταίει να πάει εκεί που της αξίζει».

Η καταγγέλλουσα σημείωσε ότι άρχισε να έχει αμφιβολίες όταν ενημερώθηκε για τον θάνατο ενός αγοριού 15 μηνών στην Αμαλιάδα, το οποίο επίσης πέθανε αιφνίδια ενώ βρισκόταν υπό την επίβλεψη της 24χρονης.

Το περιστατικό που αφορά τη φίλη της 24χρονης συνέβη τον Φεβρουάριο του 2021, όταν ζήτησε από την Ειρήνη να προσέχει το 6 μηνών βρέφος της, προκειμένου να βγει με τον σύντροφό της. Την τραγική είδηση του θανάτου του παιδιού πληροφορήθηκε από τρίτο πρόσωπο. «Στις 2:30 ώρες παίρνει τηλέφωνο ένα άτομο και λέει το παιδί πέθανε, είναι νεκρό», περιέγραψε η μητέρα, προσθέτοντας ότι η Ειρήνη δεν επικοινώνησε ποτέ μαζί της, ούτε και με τον σύντροφό της για να τους ενημερώσει για την κατάσταση του βρέφους.

Σύμφωνα με τη μητέρα, το κοριτσάκι της δεν είχε κάποιο γνωστό πρόβλημα υγείας, πέρα από ένα παροδικό επεισόδιο απώλειας συνείδησης, για το οποίο είχαν γίνει οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις στο νοσοκομείο Καραμανδάνειο, χωρίς να προκύψει κάποιο σοβαρό πρόβλημα.

Η μητέρα δηλώνει πεπεισμένη ότι η αιφνίδια απώλεια του βρέφους της δεν συνδέεται με την υγεία του και σκοπεύει να κινηθεί νομικά εναντίον της Ειρήνης, για να δικαιωθεί η μνήμη του παιδιού της. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «έχω υποψίες και θα το ψάξω μέχρι τέλους! Ζητάω από την εισαγγελία να κάνει ό,τι μπορεί για να βρούμε την αλήθεια».

Από την πλευρά της, η Ειρήνη Μουρτζούκου, σε προηγούμενη συνέντευξή της, είχε δηλώσει πόσο πολύ ήθελε ένα παιδί στη ζωή της, εκφράζοντας την ανάγκη της να προσφέρει αγάπη στα παιδιά της, κάτι που όπως ανέφερε δεν είχε νιώσει η ίδια στα παιδικά της χρόνια. «Ήθελα απλά ένα παιδί στη ζωή μου. Έχω αδυναμία στα παιδιά, μου δίνουν χαρά», είχε πει.

Η 24χρονη είχε μιλήσει επίσης για τις αντιδράσεις του κόσμου μετά τους θανάτους των παιδιών της, εξηγώντας ότι κανείς δεν μπορούσε να καταλάβει τι περνούσε. «Με έπαιρναν τηλέφωνο και μου έλεγαν ‘να σου μιλήσουμε’, αλλά δεν καταλάβαιναν πώς νιώθω», είπε.

Αντιμέτωπη με κατηγορίες και υποψίες, ανέφερε ότι αισθανόταν αδικημένη, τονίζοντας ότι ο πόνος της δεν φαινόταν εξωτερικά. «Το ότι αν κλαίει ένας άνθρωπος δεν πάει να πει πως είναι μια χαρά το πως νιώθει μέσα του είναι. Δηλαδή πρέπει να κλάψεις για να δείξεις ότι πόνεσες; Το κλάμα κοροϊδία είναι. Με έχουν πάρει από τα μούτρα όλοι ο ένας με έβριζε, άλλοι με υποστήριζαν, κανείς δεν ξέρει τι έχει γίνει».