Latest News

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024

Τυφώνας Μίλτον: Δραματικές εκκλήσεις για εκκενώσεις στη Φλόριντα - Έδεσε το σπίτι του με ιμάντες, άδεια βενζινάδικα και σούπερ μάρκετ (ΒΙΝΤΕΟ- ΕΙΚΟΝΕΣ)

 


Ως επικίνδυνος κυκλώνας φτάνει στη Φλόριντα ο τυφώνας Μίλτον, αργά το βράδυ της Τετάρτης (τοπική ώρα), όπως έχει ενημερώσει το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων των... ΗΠΑ (National Hurricane Center / NHC).

Ο Μίλτον, ο οποίος ενισχύθηκε ξανά σε κυκλώνα κατηγορίας 5, το ανώτατο επίπεδο στην πεντάβαθμη κλίμακα Σαφίρ-Σίμπσον, είναι «η χειρότερη» καταιγίδα που πλήττει την περιοχή της Τάμπα τα τελευταία 100 και πλέον χρόνια, σύμφωνα με το NHC. Βρίσκεται νοτιοδυτικά της πόλης Τάμπα με ανέμους ταχύτητας 260-270 χιλιομέτρων/ώρα, την ώρα που ανακοινώθηκε ότι ένας άλλος κυκλώνας, ο Λέσλι, εντοπίζεται 2.400 χιλιόμετρα δυτικά του Πράσινου Ακρωτηρίου με ανέμους που φθάνουν τα 120 χλμ/ώρα.

Ο τυφώνας Μίλτον πρόκειται να γίνει ο 10ος μεγάλος τυφώνας που θα φτάσει στην ξηρά κατά μήκος των ακτών του Κόλπου των ΗΠΑ από το 2017, λαμβάνοντας ισχύ από τις θερμές θάλασσες του κόλπου. Επίσης, ο Μίλτον ήταν η τρίτη με την ταχύτερη ένταση καταιγίδα που έχει καταγραφεί στον Ατλαντικό Ωκεανό, όπως ανέφερε η υπηρεσία.

Τυφώνας Μίλτον: Δραματικές εκκλήσεις να εγκαταλείψουν τη Φλόριντα

Οι κάτοικοι της Φλόριντα στις ΗΠΑ έχουν μία τελευταία ημέρα σήμερα για να απομακρυνθούν από τις εστίες τους ή να προετοιμαστούν για την έλευσή του. Σχεδόν όλη η δυτική ακτή της Φλόριντα βρισκόταν υπό προειδοποίηση τυφώνα, με περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους να καλούνται να εκκενώσουν, διαφεύγοντας από πιθανές καταστροφικές ζημιές και διακοπές ρεύματος που θα μπορούσαν να διαρκέσουν μέρες. 

Βίντεο και φωτογραφίες δείχνουν την απεγνωσμένη προσπάθεια των κατοίκων να προστατευτούν, γεμίζοντας με άμμο σακιά, σφραγίζοντας πόρτες και παράθυρα με ξύλα και τυλίγοντας οχήματα με στρώματα και ταινίες. Ενδεικτική είναι η φωτογραφία με ένα σπίτι να είναι δεμένο με ιμάντες για να μην φύγει από το πέρασμα του τυφώνα Μίλτον το οποίο αναμένεται να είναι σαρωτικό.

Επίσης, έχει προκληθεί κυκλοφοριακό κομφούζιο στους οδικούς άξονες λόγω της μαζικής απομάκρυνσης των κατοίκων από τη Φλόριντα, με αποτέλεσμα οι οδηγοί και όσοι επιβαίνουν στα οχήματα να είναι «κολλημένοι» για ώρες. Επίσης, λόγω του ανεφοδιασμού σε καύσιμα και τρόφιμα, έχουν αδειάσει τα ράφια στα σούπερ μάρκετ και τα πρατήρια καυσίμων.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απηύθυνε έκκληση στους πολίτες που έχουν λάβει εντολές εκκένωσης προτού ο τυφώνας Μίλτον αφιχθεί στη Φλόριντα να «φύγετε τώρα», λέγοντας πως είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. «Θα μπορούσε να είναι η χειρότερη καταιγίδα που θα πλήξει τη Φλόριντα για πάνω από έναν αιώνα και Θεού θέλοντος δεν θα είναι, όμως έτσι μοιάζει αυτήν τη στιγμή», δήλωσε ο Μπάιντεν, στο περιθώριο μιας συνάντησης με συμβούλους στον Λευκό Οίκο, με επίκεντρο τις προετοιμασίες ενόψει της κακοκαιρίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος συμπλήρωσε πως ενέκρινε τους συναγερμούς που κήρυξαν οι αρχές στη Φλόριντα πριν από την άφιξη του κυκλώνα και ζήτησε από τις αεροπορικές εταιρείες να μεριμνήσουν για τις εκκενώσεις και να μην προχωρήσουν σε ανατιμήσεις. Μάλιστα, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, ο Τζο Μπάιντεν ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στη Γερμανία προκειμένου να συντονίσει τις επιχειρήσεις.

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία Κάμαλα Χάρις σε συνέντευξή της στο ABC ζήτησε από τους κατοίκους των περιοχών από τις οποίες αναμένεται να περάσει ο Μίλτον «να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τους τοπικούς αξιωματούχους».

«Τώρα είναι η στιγμή που έχετε τη δυνατότητα να λάβετε τις απαραίτητες αποφάσεις για να κρατήσετε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας ασφαλή», δήλωσε ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον ΝτεΣάντις, σε μια ενημέρωση νωρίς την Τρίτη. «Σας προτρέπουμε να εκτελέσετε το σχέδιό σας. Ας προετοιμαστούμε για το χειρότερο και ας προσευχηθούμε να αποδυναμώσουμε και να ελπίζουμε για το μικρότερο δυνατό ποσό ζημίας, αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μια μεγάλη, μεγάλη επίδραση στη δυτική ακτή της Φλόριντα».

Η δήμαρχος της Τάμπα, Τζέιν Κάστορ, σημείωσε ότι το κύμα καταιγίδας που προβλέπεται για την πόλη της αναμένεται να φτάσει τα 4,5 μέτρα βροχής, ποσότητα νερών που θα μπορούσε να «καταπιεί» ένα ολόκληρο σπίτι. «Έτσι, αν τύχει και βρίσκεστε μέσα σε αυτό, ουσιαστικά θα γίνει το φέρετρο σας», δήλωσε χαρακτηριστικά σε μια δραματική έκκληση για εκκένωση των περιοχών που θα πληγούν.

Τυφώνας Μίλτον: Πώς φαίνεται από το διάστημα

Από τη θέση του στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ο αστροναύτης της Nasa, Μάθιου Ντόμινικ, είδε τον τυφώνα Μίλτον να στρέφεται στον Κόλπο του Μεξικού προς τη δυτική ακτή της Φλόριντα. «Αυτή είναι η θέα από το παράθυρο του Dragon Endeavour», ανέφερε στην ανάρτησή του.

Τυφώνας Μίλτον: Πόσο και πώς επηρεάζει η κλιματική αλλαγή

Η κλιματική αλλαγή έχει καταστήσει πιο πιθανή τη γρήγορη αύξηση της έντασης των καταιγίδων και ενισχύει τον κίνδυνο πιο ισχυρών κυκλώνων καθώς προκαλεί άνοδο της θερμοκρασίας του νερού των θαλασσών και των ωκεανών, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Όπως εξηγεί ο μετεωρολόγος Μάικλ Λόουρι, «αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για την περιοχή του κόλπου της Τάμπα, οι πλημμύρες που θα προκαλέσει ο Μίλτον στις παράκτιες περιοχές ενδέχεται να είναι διπλάσιες από αυτές που παρατηρήθηκαν πριν από δύο εβδομάδες από τον κυκλώνα Ελίν. Ο Μίλτον ενισχύθηκε τη Δευτέρα με εξωφρενικό ρυθμό. Είναι από τους πιο γρήγορους που έχει παρατηρηθεί ποτέ στην περιοχή του Ατλαντικού».