Latest News

Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024

ΠΑΣΟΚ: Η απόλυτη «μάχη» ανάμεσα σε Ανδρουλάκη και Δούκα για τον β’ γύρο – Ποια στρατηγική θα ακολουθήσουν

 


Έχοντας ως προίκα τις 300.000 που ψήφισαν στις εσωκομματικές εκλογές το ΠΑΣΟΚ μπορεί να είναι περήφανο τόσο για την εκλογική διαδικασία όσο και για το μήνυμα που εστάλη. Η συμμετοχή έδειξε ότι το «ΠΑΣΟΚ είναι εδώ», ενώ οι δηλώσεις των υποψηφίων έδειξαν ότι και την επόμενη μέρα το Κίνημα θα... είναι ενωμένο.

Ανδρουλάκης VS Δούκας

Με τις δημοσκοπήσεις να επιβεβαιώνονται η πρωτιά του Νίκου Ανδρουλάκη ήταν απολύτως αναμενόμενη, αφού εξαρχής ήταν το μεγάλο φαβορί.  Εκτός του ότι υπερασπίστηκε το ΠΑΣΟΚ έθεσε και το πλαίσιο για πολιτική αυτονομία του κόμματος τονίζοντας από την συνεδρίαση της πρώτης Κεντρικής Επιτροπής πως «παρέλαβε κόμμα, δεν θα παραδώσει συνιστώσα». «Θέλω να ευχαριστήσω τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που μας τίμησαν με τη συμμετοχή τους και μας γέμισαν ελπίδα και δύναμη, θέλω να ευχαριστήσω τους συνυποψηφίους μου γιατί είχαμε μία προεκλογική εκστρατεία με πραγματικά πολιτικό πολιτισμό, με ήθος και σοβαρότητα, θέλω να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου όσους με τίμησαν με τη σημερινή νίκη» τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης στις δηλώσεις που έκανε έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη. 

«Επτά ημέρες έμειναν μέχρι την επόμενη Κυριακή που είμαι σίγουρος ότι το ΠΑΣΟΚ θα βγει ακόμη πιο ενωμένο και ακόμα πιο ισχυρό, ακόμη πιο περήφανο» σημείωσε επίσης ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο Χάρης Δούκας από την άλλη παρά το «θρίλερ» κατάφερε να περάσει στον δεύτερο γύρο της κάλπης και μένει να φανεί αν θα μπορέσει να πετύχει αυτό που έκανε στην Αθήνα απέναντι στον Κώστα Μπακογιάννη. «Είναι μια μεγάλη μέρα για το ΠΑΣΟΚ. Και είναι μία μεγάλη μέρα για τη δημοκρατική παράταξη. Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τους 300.000 φίλους και μέλη που ήρθαν, ψήφισαν και στήριξαν τη διαδικασία. Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τους συνυποψηφίους μου που γύρισαν την Ελλάδα για να δυναμώσουμε το ΠΑΣΟΚ και τη δημοκρατική παράταξη, σε κάθε γωνιά. Θέλω να ευχαριστώ τους εθελοντές που έκαναν έναν πολύ μεγάλο αγώνα για να είναι εξαιρετικά όλα, όλη τη μέρα. Και βεβαίως τους ανθρώπους που με στήριξαν και με πήγαν στον δεύτερο γύρο. Το μήνυμα της κάλπης είναι καθαρό. Το 70% ζητάει αλλαγή ηγεσίας. Σας καλώ λοιπόν την Κυριακή όλοι μαζί να κάνουμε τη μεγάλη υπέρβαση. Να αλλάξουμε το ΠΑΣΟΚ, για να αλλάξουμε τη χώρα», ανέφερε στο μήνυμα του ο Χάρης Δούκας.

Οι συμμαχίες του β’ γύρου

Στους 303.223 ψηφίσαντες ο Νίκος Ανδρουλάκης έλαβε 89.288 ψήφους και 29,64%, με τον Χάρη Δούκα να ακολουθεί με  64.490 σταυρούς και 21,41%, τρίτος ο Παύλος Γερουλάνος με 63.632  σταυρούς και 21,12%. Η Άννα Διαμαντοπούλου ήρθε τέταρτη με 58.809 ψήφους και 19,52%, ο Μιχάλης Κατρίνης έλαβε 18.163 σταυρούς και 6,03%. Τελευταία η Νάντια Γιαννακοπούλου με 6.890  και 2,29%. 

Οι σκέψεις όλων στην Χαριλάου Τρικούπη ει΄ναι το τι θα γίνει τώρα στον δεύτερο γύρο και αν θα δημιουργηθούν συμμαχίες ανάμεσα στους υποψηφίους. Σε ό,τι έχει να κάνει με την περίπτωση των Παύλου Γερουλάνου και Άννας Διαμαντοπούλου κανένας από τους δύο δεν άνοιξε τα χαρτιά στις πρώτες τους δηλώσεις, ενώ ούτε και οι «μικρότεροι» Μιχάλης Κατρίνης και Νάντια Γιαννακοπούλου θέλησαν να πάρουν θέση από την πρώτη Κυριακή. 

Πρόσωπα που γνωρίζουν την ανθρωπογεωγραφία του ΠΑΣΟΚ θεωρού  ότι τόσο ο Παύλος Γερουλάνος όσο και η Άννα Διαμαντοπούλου δε θα πάρουν θέση υπέρ κάποιοι υποψηφίου. Τουλάχιστον τις πρώτες μέρες. Τα ίδια πρόσωπα στάθηκαν στις δηλώσεις του κ. Γερουλάνου τις οποίες χαρακτήρισαν ενωτικές και κόσμημα για το ΠΑΣΟΚ, ενώ το ίδιο ενωτική χαρακτηρίζουν και την Άννα Διαμαντοπούλου. 

Στις δηλώσεις του ο Παύλος Γερουλάνος ανέφερε: «Τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ μίλησαν και η απόφασή τους είναι σεβαστή. Θέλω να συγχαρώ τους Ανδρουλάκη και Δούκα και όλους τους συνυποψηφίους μου για τον εξαιρετικό αγώνα που έκανε το ΠΑΣΟΚ. Θέλω να ευχαριστήσω τους 300.000 ανθρώπους που ήρθαν στην κάλπη, υπομονετικά περίμεναν και ψήφισαν. Θέλω να ευχαριστήσω και όλους εκείνους που ήρθαν να στηρίξουν τη δική μου υποψηφιότητα και τους εθελοντές. Από την πλευρά της η Άννα Διαμαντοπούλου τόνισε πως «την επόμενη ημέρα θα είμαστε ενωμένοι και θα εργαστούμε όλοι μαζί για το μεγάλο ΠΑΣΟΚ».