Latest News

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

Αντίδραση Κασσελάκη στη «λαθροχειρία» Βερναρδάκη – Οι εξηγήσεις που ζητεί για τη συμμετοχή του στην ψηφοφορία για τη μομφή και η απάντηση με… Μακιαβέλι

 Σάλο έχει προκαλέσει η αποκάλυψη ότι «τυπικά» μέλη της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχουν καμία ουσιαστική, συγκεκριμένη και πρακτική ενασχόληση με το κόμμα έλαβαν μέρος από… μακριά στην ψηφοφορία της πρότασης μομφής κατά του Κασσελάκη, αφού κάποιοι τους θυμήθηκαν, τους πήραν τηλέφωνο προκειμένου να εμπλακούν σε διαδικασία για πρώτη φορά μετά... από χρόνια.

Ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορος Βερναρδάκης εμφανίστηκε αφοπλιστικά ειλικρινής σε πρόσφατη συνέντευξή του στην Ertnews εκθέτοντας την πλειοψηφία της κεντρικής επιτροπής.

Ομολόγησε ότι παρότι ήταν στην πραγματικότητα εκτός ΣΥΡΙΖΑ, δεν μετείχε σε καμία διαδικασία, ούτε καν στις συνεδριάσεις της κεντρικής επιτροπής, έλαβε μέρος «από μακριά», όπως είπε, στην ψηφοφορία της πρότασης μομφής κατά του Κασσελάκη στις 8 Σεπτεμβρίου. «Χτύπησε το τηλέφωνο εκείνη την ημέρα, ψήφισαν υπέρ της πρότασης μομφής, ήταν η πρώτη μου εμπλοκή μετά από ενάμισι, δύο χρόνια» είπε με χαρακτηριστική άνεση ο κ. Βερναρδάκης, αφήνοντας σύξυλους όσους τους παρακολουθούσαν.

Η πλευρά Κασσελάκη μιλά για σοβαρά ερωτήματα που εγείρονται σχετικά με τη συμμετοχή του στην Κ.Ε., καθώς σύμφωνα με το Καταστατικό “απουσία μέλους της Κ.Ε για 6 μήνες από τις συνεδριάσεις, τις δράσεις και τις λειτουργίες της, θεωρείται παραίτηση από την ιδιότητα αυτή”.

Η ομολογία του ιδίου του κου. Βερναδάκη για παράτυπη συμμετοχή του στην ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής, έρχεται να προστεθεί στην περίπτωση του κου. Σπύρου Λαμπρινού, ο οποίος ψήφισε κι αυτός τηλεφωνικά στη μομφή, παρότι συμμετέχει ενεργά εδώ και μήνες στις εργασίες άλλου κόμματος, ήτοι της Νέας Αριστεράς, σημειώνει η πλευρά Κασσελάκη, ζητώντας άμεσα πειστικές εξηγήσεις από τη Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβιγκου.

Ο Χριστόφορος Βερναρδάκης απάντησε: «Είχα την εντύπωση ότι ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ασχολείται με σοβαρά (κατά την αντίληψη του, πάντα) θέματα της χωρας, όπως π.χ. την αλλαγή του πολιτευματος όπως ξεφουρνισε πρόσφατα! Με τεράστια έκπληξη, όμως, πληροφορήθηκα σήμερα ότι ο Στ.Κασσελακης ασχολήθηκε μαζί μου και κυρίως με την ιδιότητα μου ως μέλους της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και την ένταση της πολιτικής μου συμμετοχής στα δημόσια πράγματα. Ας μην ανησυχεί. Κάνω πάντα νόμιμα πράγματα και απολύτως συνειδητα. Θα επαναλάβω, απλώς, τη ρήση του Μακιαβέλι από τον Ηγεμόνα (1513): “Υπάρχουν τρία διαφορετικά είδη διοικητικής ικανότητας: στην πρώτη ο άνθρωπος κατανοεί αφ’ εαυτού, στην δεύτερη κατανοεί όσα του εξηγούν άλλοι, και στην τρίτη δεν κατανοεί ούτε αφ’ εαυτού ούτε μέσω άλλων. Η πρώτη είναι έξοχη, η δεύτερη είναι πολύ καλή, η τρίτη είναι άχρηστη”».

Σημειώνεται ότι ο πρώην υπουργός είχε αποχωρήσει άλλωστε ουσιαστικά από τον ΣΥΡΙΖΑ πολύ πριν εκλεγεί ο κ. Κασσελάκης και όχι εξαιτίας του κ. Κασσελάκη.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Βερναρδάκης είπε κι άλλα ενδιαφέροντα στη συνέντευξη στο ertnews.

–      Επισήμανε για τα όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, φωτογραφίζοντας και τις ενέργειες των «87», ότι «αυτή η ιστορία έχει τραυματίσει πάρα πολύ την αξιοπιστία, το επίπεδο της συζήτησης. Κατηγορούσαμε κάποτε ότι το επίπεδο της δημόσιας συζήτησης είναι χαμηλό. Και είναι ένας από τους λόγους που και εγώ προσωπικά απέχω από όλη αυτή την διαδικασία. Προφανώς δεν τιμά κανέναν ο τρόπος, ο χρόνος, η διαδικασία, που συμβαίνουν ορισμένα πράγματα».

–      Επέκρινε τις μακρές διαδικασίες, που επιλέχθηκαν για να λυθεί το πρόβλημα ηγεσίας. «Κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε οι διαδικασίες να γίνουν πιο σύντομες και δεν μπορεί να σέρνεται μία συζήτηση η οποία συζητάει κυρίως τα διαδικαστικά. Πρέπει να συζητήσει τα πολιτικά. Εκεί θα κριθούν και οι όποιες υποψηφιότητες έχουν κατατεθεί. Έχουν πολιτικό φορτίο, έχουν προγραμματικό φορτίο;».

–      Χαρακτηρίζει λάθος την προσπάθεια αποκλεισμού του κ. Κασσελάκη και ουσιαστικά κατηγορεί όσους τον επιχειρούν ότι το κάνουν επειδή φοβούνται ότι θα κερδίσει: «Δεν πιστεύω ότι μπορεί να εκλεγεί ο Κασσελάκης. Διότι είτε συμμετάσχει είτε δεν συμμετάσχει, δεν ξέρω τη διαδικασία και τι θα συμβεί, δεν έχω τέτοιες εμπλοκές, αλλά δεν νομίζω ότι μπορεί να εκλεγεί. Και το μεγάλο λάθος που κατά τη γνώμη που κάνουν κι αυτοί, οι οποίοι εδώ και καιρό λένε να μην κατέβει, είναι ότι νομίζουν ότι θα εκλεγεί. Δεν θα εκλεγεί».

Χαμηλή νομιμοποίηση έχουν τα όργανα

–      Σε μία ερμηνεία των πραγμάτων, που αποκαθηλώνει όλες τις ακραίες συμπεριφορές στελεχών της τωρινής πλειοψηφίας της κεντρικής επιτροπής, ο κ. Βερναρδάκης, εκθέτει τόσο την ΚΕ, όσο και την επιτροπή δεοντολογίας ως όργανα με χαμηλή νομιμοποίηση! Με αφορμή τις απόψεις και τις προτάσεις για διαγραφή του κ. Κασσελάκη σημειώνει: «Είναι πολιτικό, προγραμματικό το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε διαδικασίας, ούτε δεοντολογίας. Όλα αυτά, τα οποία πηγαίνουν σε ένα όργανο, που είναι έτσι κι αλλιώς χαμηλότερης νομιμοποίησης και άλλου τύπου ενασχόλησης, δεν προσφέρουν τίποτα. Το πρόβλημα δηλαδή δεν είναι εάν κάποιος παρέβη το καταστατικό».

–      Για τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Βερναρδάκης είπε με νόημα και ίσως με έμμεσα μηνύματα ότι «έχει μια θεσμική ιδιότητα, είναι πρώην πρωθυπουργός. Προφανώς πρέπει να αποκρυσταλλώσει και ο ίδιος τι θέλει να κάνει τα επόμενα χρόνια, αλλά νομίζω ότι με τα εσωκομματικά δεν έχει κανένα λόγο να ασχολείται. Δεν μπορεί να εκπέσει στη λογική του να είναι επικεφαλής ή άτυπος ή τυπικός μιας τάσης, ενός χώρου».