Latest News

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024

Πετρέλαιο θέρμανσης: Από αύριο ξεκινά η διάθεσή του - Τα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης

 


Αύριο, Τρίτη 15 Οκτωβρίου, ξεκινάει η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης με τιμή εκκίνησης περίπου... 1,11 ευρώ/λίτρο.

Η τιμή του πετρελαίου, παρουσιάζει μείωση κατά 20% σε σχέση με τις αντίστοιχες τιμές που είχε πέρυσι. Ωστόσο, όλα θα καθοριστούν από τα διυλιστήρια.

Η πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Αττικής, Μαρία Ζάγκα, ενημέρωσε ότι «ούτε την παραμονή θα ξέρουμε, αλλά υποθετικά η τιμή εκκίνησης αναμένεται να κυμανθεί από 1,10 ώς 1,20 ευρώ/λίτρο».

Στην πορεία, επισήμανε: «Οι αλλαγές είναι από τα διυλιστήρια. Η απλή αμόλυβδη στην Αττική και Θεσσαλονίκη κυμαίνεται από 1,75 έως 1,80 ευρώ το λίτρο, ενώ το πετρέλαιο ξεκίνησε από 1,38 το λίτρο. Έχουμε πάρα πολλές καταγγελίες για πειραγμένες αντλίες, για νοθεία, γι’ αυτά τα δήθεν φθηνά, ενώ με το νέο νόμο υπήρξε περιστατικό που αντί να κλείνει πρατήριο καυσίμων πήγε στα δικαστήρια για διαφυγόντα κέρδη».

Όσο για το επίδομα θέρμανσης αναφέρεται ότι, τις επόμενες ημέρες θα ανοίξει η πλατφόρμα για να υποβληθούν οι αιτήσεις. Το επίδομα θα κυμανθεί από 100 έως 800 ευρώ, ανάλογα με τα κριτήρια, του κάθε νοικοκυριού.

Τα εισοδηματικά κριτήρια για άγαμο αιτούνται τα 16.000 ευρώ, ενώ για ζευγάρι, 24.000. Το ποσό αυξάνεται κατά 5.000 ανά τέκνο.

Όσο για τα περιουσιακά στοιχεία, το ποσό είναι 200.000 για τον άγαμο και 300.000 ευρώ για το ζευγάρι.

Σχετικά με το παρεμπόριο που καταγγέλλεται στον χώρο, η κ. Ζάγκα αναφέρει: «Ο δικός μας χώρος γέμισε παρεμπόριο. Το τηλέφωνό μου δεν σταματάει για πειραγμένες αντλίες. Ωστόσο, το πλαφόν είναι ακόμη στην πλάτη μας και ό,τι ποσοστό είχαμε στα τέλη Αυγούστου του 2021 υπάρχει και τώρα. Φυσικά υπάρχουν διαφορετικά τιμολόγια κι αν δω κάποιον με τιμή κάτω του 1,70 ευρώ το λίτρο, φυσικά πονηρεύομαι», πρόσθεσε, μιλώντας για πολλούς "νοικοκυραίους πρατηριούχους που αναγκάστηκαν να κλείσουν".

Παράλληλα αναφέρθηκε στο παράνομο – λαθραίο ναυτιλιακό καύσιμο τονίζοντας ότι η ΑΑΔΕ σωστά υποχρέωσε με τσιπάκι σε τελωνεία και πλωτά μέσα, αλλά «μία εβδομάδα τώρα το τσιπάκι δε δουλεύει στα φορτηγά κι εγώ περιμένω καύσιμα στο πρατήριό μου».