Latest News

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024

Ερυθρά Θάλασσα: Συγκλονιστικό βίντεο από το χτύπημα των Χούθι σε βρετανικό τάνκερ με μη επανδρωμένο σκάφος

 
Βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης δείχνει τη στιγμή που εκτόξευσαν ένα μη επανδρωμένο σκάφος φορτωμένο με εκρηκτικά εναντίον του βρετανικού δεξαμενόπλοιου Cordelia Moon στην... Ερυθρά Θάλασσα.

Το βίντεο καταγράφει τη στιγμή της μεγάλης έκρηξης που σημειώθηκε στο πλάι του πετρελαιοφόρου, καταστρέφοντας τη δεξαμενή στο αριστερό του τμήμα και προκαλώντας τεράστιες φλόγες και καπνό που τύλιξαν το πλοίο.


Η επίθεση συνέβη περίπου 110 χιλιόμετρα ανοιχτά της πόλης Χοντέιντα στην Υεμένη, και στόχευε το πετρελαιοφόρο, που φέρει τη σημαία του Παναμά, το οποίο εκείνη τη στιγμή έπλεε στα ανοιχτά της ακτής. Ένας καπετάνιος σε κοντινό πλοίο ανέφερε ότι άκουσε τέσσερις εκρήξεις κοντά στο σκάφος, οι οποίες πιθανώς προκλήθηκαν από πυραύλους που εκτοξεύτηκαν αλλά αστόχησαν.

Οι αντάρτες Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, ανέλαβαν την ευθύνη της επίθεσης, ισχυριζόμενοι ότι το πετρελαιοφόρο χτυπήθηκε με οκτώ βαλλιστικούς και κατευθυνόμενους πυραύλους, ένα ντρόουν και ένα μη επανδρωμένο σκάφος.


Σε μια άλλη επίθεση την ίδια ημέρα, το πλοίο Minoan Courage με σημαία Λιβερίας, ελληνικών συμφερόντων, που κατευθυνόταν προς τη Διώρυγα του Σουέζ, υπέστη ζημιές όταν χτυπήθηκε από πύραυλο περίπου 97 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Χοντέιντα. Οι πηγές αναφέρουν ότι τα πληρώματα και των δύο πλοίων είναι ασφαλή.

Αυτές οι επιθέσεις είναι οι πρώτες που πραγματοποιούν οι Χούθι εναντίον εμπορικών πλοίων μετά από αρκετές εβδομάδες, ενώ έρχονται σε συνέχεια της απειλής τους τη Δευτέρα για «κλιμάκωση στρατιωτικών επιχειρήσεων» εναντίον του Ισραήλ, ύστερα από την κατάρριψη ενός αμερικανικού στρατιωτικού drone πάνω από την Υεμένη.

Την Κυριακή, οι IDF χτύπησαν καύσιμα των Χούθι στο λιμάνι της Υεμένης, προκαλώντας μια τεράστια έκρηξη και πυρκαγιά, σε αντίποινα για την προηγούμενη επίθεση των ανταρτών.

Οι επιθέσεις αυτές ενδέχεται να κλιμακώσουν τις εντάσεις στην περιοχή, με την αντιπαράθεση ανάμεσα στο Ισραήλ και τον Λίβανο να απειλεί να μετατραπεί σε μια μεγαλύτερη περιφερειακή σύρραξη.