Μετά από μεγάλες εντάσεις, ιδιαίτερα συγκρουσιακή ατμόσφαιρα, αποχωρήσεις και άδειες καρέκλες, ολοκληρώθηκε η «εκρηκτική» συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, αποδεχόμενη την νέα πρόταση της Πολιτικής Γραμματείας για την αλλαγή της ημερομηνίας του έκτακτου Συνεδρίου του... κόμματος.
Συγκεκριμένα, εγκρίθηκε η απόφαση που έλαβε η Πολιτική Γραμματεία, στην έκτακτη συνεδρίαση της νωρίς το πρωί του Σαββάτου, για την μετάθεση κατά μια εβδομάδα του έκτακτου Συνεδρίου και να πραγματοποιηθεί στις 8 με 10 Νοεμβρίου.
Παράλληλα, εγκρίθηκε, με ευρεία πλειοψηφία η τροπολογία των Θανάση Θεοχαρόπουλου, Κώστα Ζαχαριάδη, Γιάννη Μπουλέκου, μήνυμα επί της ουσίας προς το στρατόπεδο Κασσελάκη, που προβλέπει:
«Η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων είναι ομόφωνη συλλογική απόφαση τόσο του 4ου συνεδρίου όσο και της Κ.Ε. του κόμματος μας. Οι συγκεκριμένες αποφάσεις δεν αποτελούν προϊόν διαπλοκής αλλά αίτημα των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων της χώρας.
Προσβλητικές αναφορές σε βάρος στελεχών, μελών και του ίδιου του κόμματος για δήθεν εξυπηρέτηση σχεδίων της διαπλοκής δεν είναι αποδεκτές και τραυματίζουν την ενότητα του κόμματος».
«Πράσινο φως», καθώς εγκρίθηκε από την Κεντρική Επιτροπή, έλαβε ο διαχωρισμός εκλογής νέας Κεντρικής Επιτροπής από την εκλογή νέου προέδρου, χωρίς, ωστόσο, να οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία για την εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής.
Αναφορικά με το εκλογικό μέτρο για την ανάδειξη συνέδρων αυτό ορίστηκε κλιμακωτά από 1/40 έως και 1/60 ανάλογα με την συμμετοχή των εγγεγραμμένων μελών, ενώ η Κεντρική Επιτροπή αποφάσισε ότι εξουσιοδοτεί την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος να παραλάβει τους φακέλους των υποψηφιοτήτων που κατατέθηκαν στο προεδρείο.
Με άδειες καρέκλες η συνεδρίαση της ΚΕ μετά την αποχώρηση της «ομάδας Κασσελάκη»
Ακόμα ένα φυτίλι στην ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ έβαλε η… νέα ιδέα των «87» για «υβριδικό συνέδριο» με αποτέλεσμα δεκάδες στελέχη να αποχωρήσουν διαμαρτυρόμενα και, πλέον, η Κεντρική Επιτροπή να θυμίζει έρημο τοπίο.
Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, ουσιαστικά, άρχισε πριν την ώρα της αφού προηγήθηκε η έκτακτη Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, η οποία με τις αποφάσεις της «τίναξε στον αέρα» τον «οδικό χάρτη» των εσωκομματικών εξελίξεων όπως είχε αποφασιστεί το προηγούμενο διάστημα.
Και αυτό καθώς ελάχιστη ώρα πριν την έναρξη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος ήρθαν τα πάνω κάτω ως προς την ημερομηνία διεξαγωγής του έκτακτου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ που είχε προγραμματιστεί για τις 1-3 Νοεμβρίου.
Μια απόφαση που σύμφωνα με τις πληροφορίες σχετίζεται με την αδυναμία της Κουμουνδούρου, εβδομάδες τώρα, να εξασφαλίσει αίθουσα με την απαιτούμενη χωρητικότητα για τις ανάγκες του Συνεδρίου. Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο ότι έπεσαν στο τραπέζι και «ιδέες» περί… υβριδικού συνεδρίου με συμμετοχή συνέδρων ακόμη και με zoom.
Η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας είναι να πραγματοποιηθεί τελικά το έκτακτο Συνέδριο μια εβδομάδα αργότερα 8-11 Νοεμβρίου, ενώ δεν αλλάζει η ημερομηνία του πρώτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών στις 24 Νοεμβρίου.
Η επιλογή και η απόφαση πάντως για την κατα μια εβδομάδα αργότερα πραγματοποίηση του έκτακτου Συνεδρίου συμπαρασύρει και άλλες κομβικές ημερομηνίες όπως αυτές των εγγραφών μελών που πηγαίνει στις 25/10 και της εκλογής συνέδρων που θα διεξαχθεί στις 2-3/11.
Το «ηλεκτρισμένο» κλίμα φάνηκε από την πρώτη στιγμή της Κεντρικής Επιτροπής καθώς μέλη της που πρόσκεινται στο στρατόπεδο Κασσελάκη αποχώρησαν από τη συνεδρίαση διαφωνώντας με την πρόταση που τέθηκε από το προεδρείο να δοθεί ο λόγος στους υποψήφιους προέδρους πριν την έναρξη των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης δεν βρισκόταν στην συνεδρίαση.
Λίγη ώρα αργότερα, έγινε γνωστό ότι από την συνεδρίαση αποχώρησαν οριστικά τα μέλη που πρόσκεινται στο στρατόπεδο Κασσελάκη αιτιολογώντας την απόφαση τους σε σχέση με την αλλαγή στις ημερομηνίες του συνεδρίου με το πρόσχημα της αίθουσας αλλά και για την πρόσκληση να μιλήσουν οι υποψήφιοι ενώ δεν έχουν τυπικά καταθέσει υποψηφιότητα, (πλην Πολάκη).
Κόντρα Τζάκρη-Γεροβασίλη
Την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη κατέθεσε η Θεοδώρα Τζάκρη με 87, συμβολικά, υπογραφές και το πόθεν εσχες του κατά την διάρκεια της ομιλίας της στην Κεντρική Επιτροπή.
«Κατέθεσα σήμερα ενώπιον της Επιτροπής τις 87 συμβολικές υπογραφές που στηρίζουν την υποψηφιότητά του Στέφανου Κασσελάκη, 87 όσοι και αυτοί που τον ανέτρεψαν, και το πόθεν έσχες του και δηλώνω ότι όλα τα υπόλοιπα θα τα πούμε στην κάλπη με την πανηγυρική εκλογή του στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ» δήλωσε, μεταξύ άλλων η Θεοδώρα Τζάκρη.
Σημειώνεται πως μετά την παρέμβαση της Θεοδώρας Τζάκρη μέσα στην Κεντρική Επιτροπή και την κατάθεση της υποψηφιότητας του Στέφανου Κασσελάκη ανέβηκε στο βήμα της Κεντρικής Επιτροπής η Όλγα Γεροβασίλη και ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, τα εξής:
«Δεν υπάρχουν υποψήφιοι πρόεδροι δια αντιπροσώπων. Οι προϋποθέσεις για την υποβολή υποψηφιότητας δεν είναι δύο (υπογραφές και πόθεν έσχες), αλλά είναι τρεις. Είναι και ο σεβασμός στις καταστατικές αρχές, στις αξίες και στις συλλογικές αποφάσεις του κόμματος.
Όποιος δεν σέβεται τις δημοκρατικές αποφάσεις της πλειοψηφίας δεν μιλάει για τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ αλλά για ένα άλλο κόμμα. Ζητώ από τη Θεοδώρα Τζάκρη να ανακαλέσει όσα προσβλητικά έως υβριστικά εκστόμισε από αυτό εδώ το βήμα σε βάρος συντρόφων και συντροφισσών».
Τους λόγους αποχώρησης από την Κεντρική Επιτροπή εξήγησαν ο Θανάσης Οικονόμου και ο Θάνος Μωραΐτης. Ο Θανάσης Οικονόμου έκανε λόγο για «απολύτως ευτελιστική διαδικασία» και «διαδικασία συνεχιζόμενης ίντριγκας», ενώ ο Θάνος Μωραΐτης σημείωσε πως «είναι ξεκάθαρο ότι κάποιοι φοβούνται τα μέλη και αυτό το οποίο οργάνωσαν από χθες ήταν μια μεθόδευση αναβολής διαδικασίας γιατί δεν φοβούνται μόνο τα μέλη, φοβούνται και το Συνέδριο».
Ερωτώμενος για το αν εκτιμά ότι κάποιοι επιχειρούν να περιοριστεί ο αριθμός των συμμετεχόντων με φυσική παρουσία στο συνέδριο ο Θάνος Μωραΐτης σημείωσε πως «βεβαίως και κάποιοι αυτό μπορεί να επιθυμούν να το κάνουν και να το μεθοδεύουν. Αυτοί που δεν μπορούν να είναι σε ένα συνέδριο 5000 συνέδρων.
Όποιος λοιπόν φοβάται ένα μεγάλο και ανοιχτό δημοκρατικό συνέδριο και πλέον οι μάσκες έπεσαν καθώς φαίνεται πως ετοιμάζονται αυτή τη στιγμή διάφορα σενάρια. Δεν θα νομιμοποιήσουμε αυτή τη διαδικασία με την παρουσία μας στη συνεδρίαση της συγκεκριμένης ΚΕ».
Επίθεση Φάμελλου σε Κασσελάκη
Ο Σωκράτης Φάμελλος, κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην Κεντρική Επιτροπή, επιτέθηκε στον Στέφανο Κασσελάκη λέγοντας, μεταξύ άλλων, πως «η προχθεσινή δήλωσή του πρώην προέδρου προκαλεί νέο διχασμό και πόλωση. Δεν θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν του αρέσει, ένα άλλο κόμμα θέλει. Με άλλες αρχές, άλλη ταυτότητα, άλλο όνομα όπως απέδειξε και η πρότασή του για το καταστατικό.
Όμως αυτά που κατατέθηκαν στο χθεσινό βίντεο δεν έχουν ξανακουστεί. Υπάρχει σχέδιο της διαπλοκής μέσα στο κόμμα; Θέλω μία ξεκάθαρη απάντηση από τους συντρόφους μου στη Βουλή που δουλέψαμε μαζί από πέρυσι τον Ιούλιο. Είδατε εσείς να υπάρχει σχέδιο της διαπλοκής και να επηρέασε τη δουλειά μας; δεν είναι απόφασή μας η επιδίωξη της προεκλογικής συμμαχίας για μία προοδευτική κυβέρνηση;
Δεν μπορούμε πλέον να μένουμε απαθείς απέναντι σε τέτοιες καταγγελίες. Η ρετσινιά θα μείνει σε όλους μας. Εγώ δεν θα το επιτρέψω. Και σας καλώ να πάρετε θέση τώρα».
Θεοχαρόπουλος κατά Κασσελάκη
«Η τοξικότητα πλέον έχει ονοματεπώνυμο: Στέφανος Κασσελάκης» είπε στην ομιλία του ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος ο οποίος κατέθεσε πρόταση να περιληφθεί στη σημερινή απόφαση του οργάνου και καταδικαστική αναφορά για τις καταγγελίες Κασσελάκη περί διαπλοκής.
«Προτείνω για αυτό να αποφασίσουμε σήμερα τα εξής με προσθήκη στην σημερινή απόφαση: Προσβλητικές αναφορές σε βάρος στελεχών, μελών και του ίδιου του κόμματος για δήθεν εξυπηρέτηση σχεδίων της διαπλοκής, είναι απαράδεκτες και καταδικαστέες.
Τραυματίζουν την ενότητα του κόμματος, προσβάλλουν την προσωπικότητα των μελών και είναι αντίθετες με τις καταστατικές και θεμελιώδεις αρχές του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία» ανέφερε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
Αξίζει να σημειωθεί πως στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής επανήλθε η τροπολογία για τον διαχωρισμό εκλογής νέας Κεντρικής Επιτροπής από την εκλογή νέου προέδρου.