Latest News

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024

Γαστρεντερίτιδα στα Χανιά: Έξαρση κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες


 Έξαρση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας παρατηρείται στα Χανιά τις τελευταίες ημέρες, ενώ μέσα σε λίγες ώρες, 40 ασθενείς επισκέφθηκαν το νοσοκομείο... της πόλης.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για περισσότερα από 43 κρούσματα που συνέρρευσαν στο Νοσοκομείο Χανίων, από αργά το απόγευμα της Δευτέρας μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, με παρόμοια συμπτώματα. Το ανησυχητικό δεδομένο είναι ότι τα περισσότερα από τα άτομα αυτά είναι φοιτητές στην ευρύτερη περιοχή των Χανίων, ωστόσο χωρίς να έχει διευκρινιστεί αν η διασπορά αφορά συγκεκριμένη κοινότητα.

Οι ηλικίες των κρουσμάτων έχουν ένα εύρος από 20 έως και 46 ετών, χωρίς να αποκλείεται η υγειονομική η διατροφική πηγή μόλυνσης για την ώρα. Τα πρώτα δείγματα από τους εξειδικευμένους μοριακούς ελέγχους που έγιναν, κάνουν αναφορά για παθογόνο νοροϊό, το κοινό βακτήριο που προκαλεί την ιογενή γαστρεντερίτιδα, είναι εξαιρετικά μεταδοτικό και αρκετά ανθεκτικό σε απολυμαντικά μέσα.

Για την υπόθεση έχει ενημερωθεί αρμοδίως η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης καθώς και ο ΕΟΔΥ, που εξετάζουν προσεκτικά όλα τα δεδομένα, ώστε να διαπιστωθεί η εστία της μόλυνσης και να ελεγχθεί η διασπορά.

Οι ασθενείς δεν φαίνεται να προέρχονται από συγκεκριμένη περιοχή, αλλά υπάρχει διασπορά γεωγραφική σε όλη την πόλη.

Το προσωπικό του νοσοκομείου Χανίων έχει παράσχει την απαραίτητη ιατρική φροντίδα για την ανακούφιση των ασθενών ενώ ήδη έχουν αρχίσει εργαστηριακές εξετάσεις προκειμένου να εντοπιστεί η αιτία του προβλήματος. Ωστόσο, λόγω της έξαρσης δεν αποκλείεται σύμφωνα με πληροφορίες να εφαρμοστούν περαιτέρω μέτρα προστασίας εντός του νοσοκομείου ώστε να αποτραπεί περαιτέρω μετάδοση σε περίπτωση που αποδειχθεί ιογενής.