Latest News

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024

Επεισόδια στο ΑΠΘ για την πτώση του ασανσέρ – Ξύλο στους φοιτητές από τα ΜΑΤ – Η αστυνομία απομάκρυνε τον πρύτανη

 


Αστυνομικές δυνάμεις επενέβησαν το μεσημέρι της Πέμπτης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης μετά από επεισόδια που σημειώθηκαν κατά τη διαμαρτυρία φοιτητών μπροστά από το κτίριο Διοίκησης του ΑΠΘ, για τις συνθήκες στις φοιτητικές εστίες μετά την πτώση ασανσέρ τις... προηγούμενες ημέρες.

Μερικές δεκάδες φοιτητών, μετά τη διαμαρτυρία, κινήθηκαν προς την παλιά Φιλοσοφική όπου βρισκόταν ο πρύτανης του ΑΠΘ, Χαράλαμπος Φείδας και του ζήτησαν να δεσμευτεί εγγράφως όσον αφορά τις προθέσεις της πρυτανείας για την ασφάλεια των υποδομών του πανεπιστημίου.

Ο πρύτανης ενημέρωσε τις αστυνομικές αρχές ότι αδυνατούσε να αποχωρήσει από το σημείο, χωρίς να υπάρξουν σύμφωνα με πληροφορίες απειλές από την πλευρά των φοιτητών.

Ακολούθησε επέμβαση των δυνάμεων ΟΠΚΕ και διμοιριών των ΜΑΤ εντός του κτιρίου της παλιάς Φιλοσοφικής, με μάχες σώμα με σώμα με τους συγκεντρωμένους φοιτητές οι οποίοι απομακρύνθηκαν από το σημείο.


Σύμφωνα με πληροφορίες του TyposThes έχουν γίνει και 5 συλλήψεις. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι πέντε φοιτητές είναι για: διατάραξη κοινής ειρήνης, απείθεια, παράνομη βία και παράνομη κατακράτηση.

Οι πέντε φοιτητές κρατούνται και θα οδηγηθούν το πρωί της Παρασκευής στο Αυτόφωρο.

Η αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε παρουσία του Διευθυντή Ασφαλείας Θεσσαλονίκης.


Οι αστυνομικές δυνάμεις στη συνέχεια αποχώρησαν από το ΑΠΘ με αρκετούς φοιτητές να παραμένουν στο σημείο και να πραγματοποιούν παράσταση διαμαρτυρίας κατά της αστυνομικής παρουσίας στους χώρπυς του πανεπιστημίου.

Υπενθυμίζεται ότι για το σοβαρό περιστατικό τις πτώσης του ασανσέρ στις φοιτητικές εστίες του ΑΠΘ η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής έρευνας.

«Οι εστίες δε θα γίνουν Τέμπη» – Διαμαρτυρία στην πρυτανεία του ΑΠΘ

Νωρίτερα, μέλη φοιτητικών συλλόγων συγκεντρώθηκαν έξω από την πρυτανεία ζητώντας μέτρα ασφαλείας στις υποδομές του πανεπιστημίου.


Με σύνθημα «φτάνει πια! Οι εστίες δε θα γίνουν Τέμπη», ζήτησαν να διερευνηθεί κατά πόσο οι υπόλοιπες υποδομές του ΑΠΘ διαθέτουν άδειες λειτουργίας και υπογράμμισαν την ανάγκη για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης.

Από την πλευρά της η πρόεδρος του Συλλόγου Οικοτρόφων Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης δήλωσε «Διεκδικούμε το σπίτι μας να είναι έτσι όπως πρέπει να είναι και όχι να φοβόμαστε να μπαίνουμε μέσα γιατί θα μας έρθει το ασανσέρ στο κεφάλι, το ταβάνι στο κεφάλι, οι τουαλέτες θα γκρεμιστούν. Πρέπει επιτέλους να δοθούν χρήματα για τις εστίες.
«Ρισκάρουμε καθημερινά», ανέφερε για το γεγονός πως το ασανσέρ που έπεσε λειτουργούσε χωρίς το απαραίτητο πιστοποιητικό.