Latest News

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024

Φόβοι για γενικευμένο πόλεμο στη Μέση Ανατολή: Όλα έτοιμα για το χτύπημα στο Ιράν – Σε συμφωνία ΗΠΑ και Ισραήλ παρά τα… τελεσίγραφα

 

Στα πρόθυρα γενικευμένου πολέμου η Μέση Ανατολή, καθώς το Ισραήλ ετοιμάζεται για τα αντίποινα στο Ιράν, την ώρα που συνεχίζει αδιάκοπα τις σφαγές σε Γάζα... και Λίβανο.

Οι ΗΠΑ αν και λένε πως «απειλούν» με εμπάργκο όπλων το Ισραήλ, αν δεν επιλύσει την ανθρωπιστική κρίση που έχει προκληθεί από τη σφαγή στη Λωρίδα της Γάζας, εξοπλίζουν τον Νετανιάχου με το πανίσχυρο αντιπυραυλικό σύστημα THAAD και αναμένουν το χτύπημα του Τελ Αβίβ στην Τεχεράνη, ενώ παράλληλα έχουν συμφωνήσει ώστε να είναι τέτοιου τύπου ώστε να μην επηρεαστούν οι Αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Προφανώς, θεωρείται εξαιρετικά απίθανο να κάνουν πράξη τις απειλές οι ΗΠΑ, ο στενότερος σύμμαχος του Ισραήλ στην περιοχή και να επιβάλουν κυρώσεις, ενώ τώρα δηλώνουν και… αντίθετες για τους μαζικούς βομβαρδισμούς της Βηρυτού.

Το Ισραήλ ετοιμάζεται για έναν γενικευμένο πόλεμο εν μέσω ωστόσο εμποδίων τα οποία ουδείς γνωρίζει πώς επιλύονται και κενών τα οποία πρέπει να γεφυρωθούν στον αμυντικό τομέα, με τις εξελίξεις να προκαλούν έντονη ανησυχία στην Ευρώπη για νέα μεταναστευτική κρίση.

Μετά την έλευση του THHAD στο έδαφος του Ισραήλ, που συνοδεύεται από ειδικά στρατεύματα και εξαρτήματα που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του, ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την απάντηση του Ισραήλ στο χτύπημα της Τεχεράνης.

Σύμφωνα τα όσα μετέδωσε ο αναλυτής του ΣΚΑΪ, δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου, ΗΠΑ και Ισραήλ έχουν έρθει σε συμφωνία για τα ισραηλινά αντίποινα.

Συγκεκριμένα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου φέρεται να δεσμεύτηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την προηγούμενη εβδομάδα με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, κατά την οποία οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τα σχέδια του Ισραήλ, να ανταποδώσει την πυραυλική επίθεση που δέχθηκε από το Ιράν την 1η Οκτωβρίου πλήττοντας ωστόσο μόνο στρατιωτικούς στόχους στο Ιράν. Ωστόσο, δεν διευκρινίζεται αν στους στόχους συμπεριλαμβάνονται δολοφονίες, όπως αξιωματούχων του Ιράν.

Το βέβαιο πάντως είναι ότι ο Λευκός Οίκος δεν επρόκειτο να συμφωνήσει σε αντίποινα που θα είχαν αντίκτυπο στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, όπως χτυπήματα σε πυρηνικές ή πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, τουλάχιστον όχι σε αυτό τον γύρο των αντιποίνων.

Επίσης, η πίεση που ασκούν οι ΗΠΑ σχετίζεται και με την πιθανή απάντηση του Ιράν. Η Ουάσιγκτον είναι βέβαιη ότι αν τα αντίποινα είναι περιορισμένα τότε το Ιράν δε θα απαντήσει και έτσι θα αποφευχθεί μια περαιτέρω κλιμάκωση.

THAAD: Πότε θα είναι έτοιμο να συμμετέχει στην αεράμυνα του Ισραήλ

Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας οι ΗΠΑ δώρισαν και στο Ισραήλ το προηγμένο αντιπυραυλικό σύστημα THAAD ρισκάροντας παράλληλα να στείλουν και εκατοντάδες Αμερικανούς στρατιώτες που είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία του. Σύμφωνα με τον Μιχάλη Ιγνατίου, η αποστολή Αμερικάνων στρατιωτών στο Ισραήλ είναι πολύ πιο σοβαρή από την αποστολή του THAAD καθώς αν κινδυνεύσουν οι Αμερικανοί στρατιώτες τότε οι ΗΠΑ θα κληθούν να απαντήσουν.

Ήδη από το βράδυ της Δευτέρας έχει καταφθάσει στο Ισραήλ μια προπορευόμενη ομάδα στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ και ορισμένα εξαρτήματα του προηγμένου συστήματος αεράμυνας. Το μεσημέρι της Τρίτης κατέφθασαν επίσης και οι πρώτοι Αμερικανοί στρατιώτες όπως επίσης και πρόσθετα εξαρτήματα ενώ θα ακολουθήσουν συνολικά άλλοι 100 στρατιώτες τις επόμενες 36 ώρες.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης το THAAD φαίνεται πως θα είναι έτοιμο να συμμετέχει στην αεράμυνα του Ισραήλ.

Οι ΗΠΑ «απειλούν» με εμπάργκο όπλων το Ισραήλ;

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν και Λόιντ Όστιν, έγραψαν την Κυριακή μια επιστολή με αποδέκτη την ισραηλινή κυβέρνηση για να εκφράσουν την ανησυχία τους για τον όγκο της ανθρωπιστικής βοήθειας που φτάνει στη Λωρίδα της Γάζας, επιβεβαίωσαν απόψε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ο Λευκός Οίκος.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ είπε στους δημοσιογράφους ότι η Ουάσινγκτον ξέρει πως είναι δυνατόν να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και ότι τα γραφειοκρατικά και επιμελητειακά εμπόδια είναι εφικτό να ξεπεραστούν.

«Χρειάζεται να δούμε περαιτέρω αλλαγές από την ισραηλινή κυβέρνηση» είπε ο Μίλερ, προσθέτοντας ότι, με βάση την αμερικανική νομοθεσία, υπάρχουν «επιπτώσεις».

Η αμερικανική νομοθεσία απαιτεί οι αποδέκτες της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας να μην αρνούνται, ούτε να εμποδίζουν αυθαίρετα την προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας που παρέχουν οι ΗΠΑ.

«Ελπίζουμε ότι το Ισραήλ θα προχωρήσει στις αλλαγές που περιγράψαμε και συστήσαμε και ότι αυτές οι αλλαγές θα οδηγήσουν σε εντυπωσιακή αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, κάνοντας λόγο για «διορία 30 ημερών».

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, στην επιστολή προειδοποιείται το Ισραήλ για την αναστολή της αμερικανικής βοήθειας που λαμβάνει, αν δεν βελτιωθεί η κατάσταση όσον αφορά την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Βέβαια, θεωρείται εξαιρετικά απίθανο να κάνουν πράξη τις απειλές οι ΗΠΑ, και να επιβάλουν κυρώσεις, με τη σημαντικότερη από αυτές να είναι το εμπάργκο στην αποστολή όπλων.

Και… «ανησυχία» για τους μαζικούς βομβαρδισμούς της Βηρυτού

Την ίδια ώρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι είναι «αντίθετες» στην εκστρατεία βομβαρδισμών που διεξάγει το Ισραήλ στη Βηρυτό τις τελευταίες εβδομάδες κάτι το οποίο έκαναν γνωστό στις ισραηλινές αρχές μαζί με την ανησυχία τους, όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προσθέτοντας ότι οι αεροπορικές επιδρομές μειώθηκαν σε ένταση τις τελευταίες ημέρες και ότι η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να παρακολουθεί πολύ προσεκτικά την εξέλιξη.

«Καταστήσαμε σαφές στο Ισραήλ ότι είμαστε αντίθετοι στην εκστρατεία βομβαρδισμών που εξαπέλυσε τις τελευταίες εβδομάδες στη Βηρυτό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ.

Τόνισε επίσης ότι ενώ υπάρχουν αεροπορικές επιδρομές που οι Ηνωμένες Πολιτείες θα θεωρούσαν σκόπιμο να πραγματοποιήσει το Ισραήλ, η Ουάσινγκτον κατέστησε σαφές στην κυβέρνηση του Ισραήλ ότι ανησυχεί για τη φύση της εκστρατείας βομβαρδισμού που βλέπει τις τελευταίες εβδομάδες, κυρίως λόγω του αριθμού των θυμάτων μεταξύ των αμάχων.

Οι Αμερικανοί στέλνουν στο Ισραήλ τα THΑAD

Σημειώνεται, πάντως, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την αποστολή του προηγμένου συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) στο Ισραήλ, σε μία προσπάθεια ενίσχυσης των αμυντικών δυνατοτήτων του και το οποίο είναι πιθανό να είναι έτοιμο ώστε να είναι επιχειρησιακό ακόμα και απόψε, σήμερα με πληροφορίες.

Το προηγμένο αντιπυραυλικό σύστημα που έστειλαν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ θα ενισχύσει την αεράμυνα του Ισραήλ, στοχεύοντας τον τύπο πυραύλων που χρησιμοποιεί συνήθως το Ιράν.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι εξαρτήματα του προηγμένου συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας THAAD άρχισαν να φτάνουν ήδη από τη Δευτέρα στο Ισραήλ και ότι το σύστημα θα είναι σύντομα σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

«Μέσα στις επόμενες ημέρες, επιπλέον στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ και εξαρτήματα συστοιχίας THAAD θα συνεχίσουν να φθάνουν στο Ισραήλ», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού Πενταγώνου Πάτρικ Ράιντερ.

«Η συστοιχία θα είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα σύντομα, αλλά για λόγους ασφαλείας δεν πρόκειται να αναφέρουμε χρονοδιαγράμματα».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την Κυριακή ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα αναπτύξουν στο Ισραήλ συστοιχία THAAD προκειμένου να το προστατεύσουν το εβραϊκό κράτος έναντι πιθανής νέας επίθεσης από την Τεχεράνη, εν αναμονή της ισραηλινής απάντησης στις ιρανικές επιθέσεις.

Μια συστοιχία THAAD είχε ήδη αναπτυχθεί στο Ισραήλ μετά τις επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου 2023 και προηγουμένως το 2019, διευκρίνισε το Πεντάγωνο.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν διευκρίνισε ότι Αμερικανοί στρατιωτικοί θα χειρίζονται το αντιπυραυλικό σύστημα.

Η είδηση πως οι ΗΠΑ στέλνουν στο Ισραήλ συστήματα αναχαίτισης τύπου THAAD δεν πρέπει από μόνη της να εκπλήσσει καθώς παρά τις διαφωνίες σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο η κυβέρνηση Μπάϊντεν υπογραμμίζει σε κάθε ευκαιρία πως το Τελ Αβίβ δεν θα μείνει ποτέ μόνο απέναντι στις απειλές.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία οι ΗΠΑ διαθέτουν σήμερα 6 τέτοιες συστοιχίες και μία από αυτές θα μεταφερθεί – αν δεν έχει ήδη φτάσει – στα ισραηλινά εδάφη.

Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν πως με τον τρόπο που εξελίσσονται τα πράγματα στη Μέση Ανατολή και με τις κινήσεις του Ισραήλ αναφορικά με την απάντηση προς το Ιράν έχει έρθει η στιγμή το Τελ Αβίβ να αποκτήσει και ένα τέταρτο «στρώμα» αεράμυνας.





Η «ασπίδα προστασίας» των THAAD  – Υπό αμερικανική διοίκηση η συστοιχία

Το Ισραήλ σήμερα διαθέτει μία μεγάλη ποικιλία συστημάτων τα οποία εγγυώνται κάλυψη από αέρος. Δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί πως το Τελ Αβίβ διαθέτει περισσότερα και το σημαντικότερο δοκιμασμένα σε πραγματικές συνθήκες μάχης αντιαεροπορικά όπλα από τις ίδιες τις ΗΠΑ.


Πέρα από το Iron Dome και τα συστήματα Arrow 1 και Arrow 2 το Ισραήλ φαίνεται πως έχει ανάγκη από ένα σύστημα που θα έρχεται να «γεφυρώσει» τα συστήματα αναχαίτισης μεγάλου και μικρού βεληνεκούς. Τέτοιο ακριβώς είναι το σύστημα των THAAD το οποίο θεωρείται και διαθέτει προδιαγραφές αναχαίτισης μεσαίου βεληνεκούς. Η σημαντική καινοτομία των συγκεκριμένων συστημάτων είναι πως για να αναχαιτίσουν έναν στόχο χρησιμοποιούν «κινητική» τεχνολογία και όχι κάποια κεφαλή. Επί της ουσίας ένας πύραυλος από το συγκεκριμένο σύστημα καταρρίπτει έναν βαλλιστικό κατά την είσοδο του και την κάθοδο προς τον στόχο χωρίς ο ίδιος να εκραγεί κοντά στην κεφαλή του βαλλιστικού αλλά τον πλήττει ευθέως. Τα συστήματα THAAD μετατρέπουν τις κεφαλές των εχθρικών βαλλιστικών πυραύλων από μειονέκτημα σε αμυντικό πλεονέκτημα.


Το βεληνεκές τους ποικίλει από τα 150 μέχρι και τα 200 χιλιόμετρα και η συστοιχία πλην των εκτοξευτήρων διαθέτει και ένα άκρως εξελιγμένο ραντάρ. Τα συστήματα THAAD έχουν τη δυνατότητα να συνδέονται και με απομακρυσμένες πηγές ανίχνευσης για μεγαλύτερη εμβέλεια ελέγχου. Το ραντάρ του συγκεκριμένου συστήματος έχουν δυνατότητα εντοπισμού στόχου στα 3.000 χιλιόμετρα και ενεργοποιούνται όταν ο εχθρικός βαλλιστικός πύραυλος βρεθεί στα 1.700 χιλιόμετρα από τον στόχο του αναχαιτίζοντάς τον πολύ μακριά από το σημείο στόχευσης.

Η συστοιχία περιλαμβάνει επίσης και κέντρο ελέγχου εκτόξευσης με τα τρία τμήματα του οπλικού συστήματος να είναι ανεξάρτητα το ένα από το άλλο δίνοντας πολλαπλές δυνατότητες ανάπτυξης στο πεδίο.

Η συστοιχία των αμερικανικών THAAD όταν ενεργοποιηθεί στα εδάφη του Ισραήλ δεν θα λειτουργήσει υπό ισραηλινή διοίκηση.

Οι ΗΠΑ στέλνουν 100 άτομα προκειμένου να διασφαλίσουν από τη μία πως το σύστημα θα είναι άμεσα διαθέσιμο σε περίπτωση που υπάρξει νέα επίθεση από το Ιράν και σε δεύτερο χρόνο φαίνεται πως δεν επιθυμούν να «μοιραστούν» ή να πουλήσουν τη συγκεκριμένη τεχνολογία σήμερα ούτε με τον στενότερο σύμμαχό τους. Παραμένει επίσης άγνωστο εάν οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν και σε αποστολή δεύτερης συστοιχίας με πηγές από τις ΗΠΑ να μην αποκλείουν σήμερα κανένα σενάριο.