Latest News

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024

Η Ρωσία «βοήθησε» τους Χούτι να επιτεθούν σε δυτικά πλοία

 


Η Ρωσία παρείχε δεδομένα στους Χούτι της Υεμένης για τις επιθέσεις τους σε δυτικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα με πυραύλους και drones νωρίτερα αυτό το έτος, βοηθώντας την ομάδα που υποστηρίζεται από το Ιράν να επιτεθεί σε μια σημαντική αρτηρία για το παγκόσμιο εμπόριο και αποσταθεροποιώντας περαιτέρω την περιοχή... σύμφωνα με δημοσίευμα στη Wall Street Journal.

Η WSJ αναφέρει πως οι πληροφορίες της για τη ρωσική βοήθεια προέρχονται από «πρόσωπο ενήμερο για το ζήτημα» και «δυο Ευρωπαίους αξιωματούχους του αμυντικού τομέα». Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, οι Χούτι μπόρεσαν να αξιοποιήσουν δεδομένα από ρωσικούς δορυφόρους που τους διαβιβάστηκαν από Ιρανούς ενδιάμεσους για να στοχοποιήσουν πλοία με βαλλιστικούς πυραύλους και drones.

Η Wall Street Journal τονίζει πως πρόκειται για βοήθεια που δεν είχε γίνει γνωστή προηγουμένως και αποτυπώνει το πόσο μακριά είναι διατεθειμένος να φτάσει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν για να υπονομεύσει τη Δύση. «Η Μόσχα επιδίωξε να πυροδοτήσει την αστάθεια από τη Μέση Ανατολή έως την Ασία για να δημιουργήσει προβλήματα στις ΗΠΑ», λένε οι αναλυτές. Η διευρυνόμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, που προκλήθηκε από την περσινή επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ, «έχει απορροφήσει πόρους και προσοχή σε μια εποχή που η Ουάσιγκτον προσπάθησε να επικεντρωθεί στις απειλές από τη Ρωσία και την Κίνα».

«Για τη Ρωσία, οποιαδήποτε έξαρση οπουδήποτε είναι καλά νέα, γιατί απομακρύνει την προσοχή του κόσμου περισσότερο από την Ουκρανία και οι ΗΠΑ πρέπει να δεσμεύσουν πόρους-συστήματα Patriot ή βλήματα πυροβολικού- και με τη Μέση Ανατολή στο παιχνίδι, είναι σαφές τι θα κάνουν», δήλωσε ο Alexander Gabuev, διευθυντής του Carnegie Russia Eurasia Center, μιας δεξαμενής σκέψης με έδρα το Βερολίνο.

Οι Χούτι, οι οποίοι ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Υεμένης, διεξάγουν από τον Νοέμβριο του 2023 επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ και εναντίον πλοίων που λένε πως συνδέονται με αυτό ή συμμάχους τους, διαβεβαιώνοντας πως δρουν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, εμπλακεί σε πόλεμο με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις στη Λωρίδα της Γάζας από την 7η Οκτωβρίου 2023.

Οι επιθέσεις τους έχουν προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα στην κίνηση των πλοίων σε αυτή τη ζώνη καίριας σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο και οδήγησαν τις ΗΠΑ να συγκροτήσουν διεθνή ναυτικό συνασπισμό και από τον Ιανουάριο να αρχίσουν να πλήττουν εγκαταστάσεις και όπλα των ανταρτών στην Υεμένη, σε κάποιες περιπτώσεις μαζί με τη Βρετανία. Έκτοτε, οι Χούτι λένε πως στοχοποιούν επίσης αμερικανικά και βρετανικά πλοία.

Σημειώνεται πως τόσο εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης όσο και εκπρόσωπος των Χούτι δεν απάντησαν για το παραπάνω δημοσίευμα.