Latest News

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

Μέση Ανατολή: Χτύπημα Χεζμπολάχ με «ομοβροντία ρουκετών» κατά στρατιωτικών βάσεων σε Τελ Αβίβ και Χάιφα

 


Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε σήμερα (22/10) ότι βομβάρδισε με ομοβροντία πυραύλων τη βάση Γκλιλότ της μονάδας 8200 της ισραηλινής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, η οποία βρίσκεται στα προάστια του... Τελ Αβίβ.

Η λιβανική οργάνωση ανακοίνωσε επίσης πως εκτόξευσε ρουκέτες νωρίς σήμερα το πρωί εναντίον «ναυτικής βάσης» κοντά στη Χάιφα, στο βόρειο Ισραήλ.

«Ομοβροντία ρουκετών» στοχοθέτησε τη «ναυτική βάση του Στέλα Μάρις βορειοδυτικά της Χάιφα», σύμφωνα με ανακοίνωση της Χεζμπολάχ.

Το Χεζμπολάχ ανέλαβε επίσης σήμερα την ευθύνη για πυρά ρουκετών εναντίον μιας άλλης θέσης «σε προάστιο του Τελ Αβίβ», στοχοθετώντας την τοποθεσία Νιρίτ, σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων ανατολικά του Τελ Αβίβ.

Στο βόρειο Ισραήλ, «ομοβροντία ρουκετών» στοχοθέτησε επίσης τη «ναυτική βάση του Στέλα Μάρις βορειοδυτικά της Χάιφα», σύμφωνα με ανακοίνωση της Χεζμπολάχ.

Σειρήνες συναγερμού για αεροπορική επιδρομή ήχησαν στο Τελ Αβίβ. Το Reuters σημειώνει πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

Σφοδρές ισραηλινές επιδρομές σημειώθηκαν και στη Βηρυτό εναντίον πολλαπλών στόχων κατά τη διάρκεια της νύχτας. Για πρώτη φορά δέχθηκε δύο ισχυρά πλήγματα η συνοικία Ουζάι, αλλά και κτίριο κοντά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Χαρίρι, το κύριο νοσοκομείο της πρωτεύουσας, όπου τέσσερις άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου ενός παιδιού, σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 29 τραυματίστηκαν.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με γραφικά, υποστηρίζοντας πως η Χεζμπολάχ κρύβει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά, κάτω από νοσοκομείο της Βηρυτού.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν βρίσκεται από χθες τη Δευτέρα στη Μέση Ανατολή, επιδιώκοντας να πιέσει προς την κατεύθυνση της κατάπαυσης του πυρός, να αναζωογονήσει ενδεχομένως τις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και να εκτονώσει τη κλιμάκωση της σύγκρουσης στο Λίβανο.

Νέα περιοδεία Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα δεχθεί σήμερα το μεσημέρι τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το ταξίδι του Μπλίνκεν στην περιοχή είναι το 11ο μετά την επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, που προκάλεσε τον πόλεμο στη Γάζα. Πραγματοποιείται καθώς το Ισραήλ εντείνει τη στρατιωτική του εκστρατεία κατά των υποστηριζόμενων από το Ιράν μαχητών –της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και της Χεζμπολάχ στο Λίβανο.

Τον τελευταίο μήνα, το Ισραήλ δολοφόνησε τους ηγέτες της Χεζμπολάχ στο Λίβανο και της Χαμάς στη Γάζα, ενώ δεν έδειξε καμία ότι θα περιορίσει τις χερσαίες και εναέριες επιθέσεις. Η δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ την περασμένη εβδομάδα μετά από ένα χρόνο ανθρωποκυνηγητού ήταν μια σημαντική νίκη για το Ισραήλ, το οποίο όμως επιμένει ότι ο πόλεμος πρέπει να συνεχιστεί μέχρι να εξαλειφθεί η ισλαμιστική ομάδα ως στρατιωτική απειλή και ως απειλή για την ασφάλεια του Ισραήλ.

Το Ιράν και οι σύμμαχοί του δήλωσαν ότι ο θάνατος του Σινουάρ σε ανταλλαγή πυροβολισμών με Ισραηλινούς στρατιώτες στη Γάζα θα ενισχύσει την αποφασιστικότητά τους. Ο Μπλίνκεν θα συζητήσει με τους ηγέτες του Ισραήλ και των γειτονικών αραβικών κρατών τη σημασία του τερματισμού του πολέμου στη Γάζα, τους τρόπους χάραξης ενός σχεδίου επόμενης μέρας για τον παλαιστινιακό θύλακα και τον τρόπο επίτευξης διπλωματικής λύσης στη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.