Latest News

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024

Ο πρωθυπουργός «έχρισε» το ΠΑΣΟΚ αξιωματική αντιπολίτευση - Η συνειδητή επιλογή Μητσοτάκη και η σφοδρή σύγκρουση με Ανδρουλάκη


 Σφοδρή και εφ΄ όλης της ύλης αντιπαράθεση είχαν στη Βουλή Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Ανδρουλάκης που σηκώνει πλέον, όπως επεσήμαναν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, το κύριο βάρος της... αντιπολιτευτικής σύγκρουσης.

Η συνειδητή επιλογή του πρωθυπουργού να μην είναι παρών στην ομιλία του Νίκου Παππά, επιλέγοντας ως πολιτικό του αντίπαλο το ΠΑΣΟΚ, αναβάθμισε τον Νίκο Ανδρουλάκη που άδραξε την ευκαιρία να επιτεθεί με σφοδρότητα στην κυβέρνηση. Καταλόγισε αλαζονική συμπεριφορά και τόνισε ότι «οι ημέρες της παντοδυναμίας της ανήκουν στο παρελθόν». 

«Η κυβέρνησή σας είναι σε αποδρομή. Να ξεκαβαλήσετε το καλάμι, όσο συνεχίζετε έτσι τόσο επιταχύνετε την έξοδο από το Μέγαρο Μαξίμου», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, διαβεβαιώνοντας ότι «εμείς θα είμαστε εδώ ως αξιόπιστη δύναμη με προτάσεις και κριτική και για να σας ανοίξουμε με χαρά την πόρτα εξόδου». 

Επιχειρώντας να αντικρούσει τις κατηγορίες περί αλαζονείας ο πρωθυπουργός ο οποίος επέλεξε να τριτολογήσει μετά τη δευτερολογία του Νίκου Ανδρουλάκη και όχι στο τέλος των παρεμβάσεων όλων των πολιτικών αρχηγών, έστειλε μήνυμα ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν γίνονται ανεκτές και σχολίασε όσα ειπώθηκαν για την έξοδο από το Μέγαρο Μαξίμου. 

Κ. Μητσοτάκης: «Έρχεστε τώρα, όμως, εσείς, νεοεκλεγείς Πρόεδρος, με τον ενθουσιασμό των δημοσκοπήσεων που σας δίνουν δεύτερο κόμμα, να μας πείτε τι; Να μας διευκολύνετε, έτσι το είπατε, να ανοίξει η πόρτα του Μαξίμου για να μπείτε εσείς, καταλαβαίνω. Έτσι δεν είναι; Αυτό μας λέτε. «Έλα με φόρα», μου θύμισε, που έλεγε κάποτε η κα Τσαπανίδου για τον κ. Τσίπρα.

Προσέξτε, λοιπόν, το αν κάποιος θα έρθει με φόρα, αν θα μας ανοίξει την πόρτα, αν θα μας ανοίξετε εσείς την πόρτα του Μαξίμου, αν θα βγούμε εμείς από το Μαξίμου για να μπείτε εσείς, διότι αυτό εννοείτε, είναι θεμιτή η φιλοδοξία σας. Αυτό θα το αποφασίσει ο κυρίαρχος ελληνικός λαός σε τρία χρόνια από τώρα. Εδώ θα είμαστε, να κάνουμε τον λογαριασμό».

Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί αντιπαρατέθηκαν και για την τροπολογία για την αναστολή χρηματοδότησης των Σπαρτιατών που απέρριψε η κυβέρνηση. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε απαντήσεις για τη στάση της κυβέρνησης, απορρίπτοντας τη μομφή ότι χαρακτήρισε ακροδεξιά τη ΝΔ. 

«Δεν σας είπαμε ακροδεξιούς; Σας ρωτήσαμε γιατί δεν δεχθήκατε την πρόταση μας. Ψάχνετε συναίνεση βαθιά μεσάνυχτα. Δεν ψάξατε συναίνεση όταν θέλατε να ελέγξετε την ΑΔΑΕ, τότε μια χαρά τη βρήκατε με τον Βελόπουλο», είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης και ξεκαθάρισε ότι δεν δέχεται μαθήματα υπευθυνότητας στο κόμμα που έβαλε πλάτη στα δύσκολα.

Σε ότι αφορά τη ρύθμιση για το μόρφωμα των Σπαρτιατών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνηση πολύ σύντομα θα φέρει σχετική νομοθετική ρύθμιση που θα αντιμετωπίζει το ζήτημα αυτό, καθώς η τροπολογία του ΠΑΣΟΚ είχε κάποιες αδυναμίες. Αναφέρθηκε ωστόσο, και στη διάταξη που ψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, το 2019, που αποσύνδεε τη χρηματοδότηση ουσιαστικά των κομμάτων από την εκλογική διαδικασία. Η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, θα είναι πολύ κοντά εισηγήθηκε το ΠΑΣΟΚ.