Latest News

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024

Δημοσκόπηση: Σαρώνει ο «Κανένας» - Άνοδος για τον ΠΑΣΟΚ, νέα πτώση για τον ΣΥΡΙΖΑ

 


Νέο πολιτικό σκηνικό καταγράφει η δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό του... Mega, την πρώτη μετά τις εσωκομμματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ.

Σε αυτή το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται ιδιαίτερα ενισχυμένο με εκτίναξη της εκτίμησης ψήφου στο 19,8% ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός. Παράλληλα, συνεχίζεται η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, και οι περισσότεροι αξιολογούν αρνητικά την κυβέρνηση, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και την αξιωματική αντιπολίτευση.

Στην εκτίμηση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει το 29,1%, ενώ το ΠΑΣΟΚ είναι στη δεύτερη θέση με 19,8% από 15,7%. Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2011 που η Metron Analysis καταγράφει τόσο υψηλό ποσοστό για το ΠΑΣΟΚ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πέμπτο κόμμα και στην εκτίμηση ψήφου συγκεντρώνοντας 8,7%, πίσω από την Ελληνική Λύση (9%) και το ΚΚΕ (8,9%). Στο 5,3% είναι η Πλεύση Ελευθερίας, στο 4,5% η Φωνή Λογικής και στο 4% η Νέα Αριστερά.

Στην πρόθεση ψήφου, το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ είναι 7,2 ποσοστιαίες μονάδες. Το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει το 22,5%, από 22% που ήταν το ποσοστό του τον Σεπτέμβριο. Σε πορεία ανόδου είναι το ΠΑΣΟΚ, που ενισχύεται κατά 3,7% από τον Σεπτέμβριο και φτάνει στο 15,3%.

Αντίθετα, συνεχίζεται η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι πέμπτο κόμμα, υποχωρώντας από το 7% στο 6,8%. Στην τρίτη θέση είναι η Ελληνική Λύση με 7% (από 8,1%) και ακολουθεί το ΚΚΕ με 6,9% (από 7,2%).

Στο 4,1% είναι η Πλεύση Ελευθερίας (από 3,9), το 3,5% συγκεντρώνει η Φωνή Λογικής (από 4%), ενώ αισθητή είναι η ενίσχυση της Νέας Αριστεράς που από το 1,9% ανεβαίνει στο 3,1%. Όσο για την αδιευκρίνιστη ψήφο, διαμορφώνεται στο 10,3%.

Η συσπείρωση των κομμάτων

Η συσπείρωση της ΝΔ είναι στο 82,2%. Το κυβερνών κόμμα χάνει 5,8% προς το ΠΑΣΟΚ, του οποίου η συσπείρωση είναι στο 91%.

Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, η συσπείρωση είναι 53% και καταγράφει απώλειες προς ΠΑΣΟΚ (11,6%), Πλεύση Ελευθερίας (7,6%), ΚΚΕ (5,6%), ΜέΡΑ25 (2,4%), Ελληνική Λύση (1,8%) και Νέα Αριστερά (1%).

Δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός ο Ανδρουλάκης

Στη δημοσκόπηση της Metron Analysis ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός, καθώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει από το 34%- που ήταν το ποσοστό του τον Σεπτέμβριο- στο 41%.

Δεύτερος είναι ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 38%, ο οποίος χάνει δύο μονάδες, σταθερή στο 37% είναι η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενώ τέταρτος με 34% είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όσο για τον Στέφανο Κασσελάκη, με 18% βρίσκεται στην όγδοη θέση πίσω και από τους Κυριάκο Βελόπουλο (22%), Αλέξη Χαρίτση (21%) και Αφροδίτη Λατινοπούλου (20%).

Καταλληλότερος ο «Κανένας»

Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, η απάντηση «κανένας» έχει το μεγαλύτερο ποσοστό με 37%. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει το 29%, ενώ με 6% ακολουθούν Νίκος Ανδρουλάκης και Κυριάκος Βελόπουλος.

Αρνητική αξιολόγηση σε κυβέρνηση, Μητσοτάκη και αξιωματική αντιπολίτευση

Αρνητικά αξιολογούν το έργο της κυβέρνησης (68%), αλλά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη (65%) οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση.

Την ίδια στιγμή, αρνητικά αξιολογεί το έργο της αξιωματικής αντιπολίτευσης η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων (92%).

Το 68% εκτιμά ότι χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση αυτή την περίοδο.

«Αγκάθι» η ακρίβεια, απαισιοδοξία για τα ελληνοτουρκικά

Η ακρίβεια είναι, σε μία ακόμα δημοσκόπηση, το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα, απάντηση που συγκεντρώνει 38%, ενώ η οικονομία ακολουθεί με 24%.

Στην ίδια δημοσκόπηση, το 56% εκτιμούν ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα χειροτερέψουν τους επόμενους μήνες.