Latest News

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024

Λύθηκε το μυστήριο - Αυτός είναι ο δημιουργός του bitcoin

 Ένα νέο ντοκιμαντέρ του HBO ταυτίζει τον Καναδό προγραμματιστή Πίτερ Τοντ με τον Satoshi Nakamoto, τον ψευδώνυμο ιδρυτή του κρυπτονομίσματος Bitcoin...

Ο Cullen Hoback, ο βραβευμένος κινηματογραφιστής πίσω από το ντοκιμαντέρ, καταλήγει στο συμπέρασμα αυτό συνδυάζοντας παλιά στοιχεία με νέα και στη συνέχεια φέρνοντας αντιμέτωπους τόσο τον Τοντ όσο και τον ιδρυτή της Blockstream Άνταμ Μπάκ, έναν άλλο βασικό «ύποπτο» για τον Satoshi Nakamoto, με όσα είχε στα χέρια του.

«Φαίνεται ότι είχατε αυτές τις βαθιές γνώσεις για το bitcoin εκείνη την εποχή;» θέτει ο Hoback στον Τοντ στο φινάλε της ταινίας. «Λοιπόν, ναι, είμαι ο Satoshi Nakamoto», απαντά ο Τοντ.

Παρότι την παραδοχή, ο Τοντ, ο οποίος υποστηρίζει ένθερμα την Ουκρανία και το Ισραήλ στο X feed του, είναι γνωστό ότι επικαλείται τον ισχυρισμό «Είμαι ο Satoshi» ως έκφραση αλληλεγγύης στην προσπάθεια του δημιουργού για προστασία της ιδιωτικής ζωής. Σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς το CoinDesk πριν από την κυκλοφορία του ντοκιμαντέρ, ο Τοντ φέρεται να αρνήθηκε ότι ήταν ο δημιουργός του bitcoin: «Φυσικά και δεν είμαι ο Satoshi», είπε.

Αν ο Τοντ γίνει ευρέως αποδεκτός ως ο δημιουργός του bitcoin, η αποκάλυψη θα τερματίσει πάνω από μια δεκαετία κερδοσκοπίας σχετικά με την ταυτότητα ενός ατόμου του οποίου το έργο γέννησε μια παγκόσμια, πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων τρέλα για τα ψηφιακά νομίσματα: μια μανία που έσπρωξε πίσω τα σύνορα της οικονομίας, αλλά επίσης επέτρεψε την εκτεταμένη απάτη και άλλες παράνομες δραστηριότητες.

Ο Τοντ δεν είναι άγνωστος στους λάτρεις του συστήματος του ψηφιακού χρήματος. Ως μακροχρόνιος προγραμματιστής του πυρήνα του bitcoin, γνωστός για τη δημόσια επικοινωνία του με τον «Satoshi» πριν από την εξαφάνισή του από τα φόρουμ κρυπτογράφησης το 2010, το όνομά του είχε πάντα βαρύτητα στην κοινότητα. Αλλά σπάνια θεωρούνταν βασικός ύποπτος.

«Είναι ένας από τους πιο σημαντικούς bitcoiners, από τεχνική άποψη», δήλωσε ο ιδρυτικός εταίρος της Castle Island Ventures, Nic Carter, ο οποίος πρόσθεσε ότι γνωρίζει τον Τοντ από το 2017. «Σε γενικές γραμμές, ο κόσμος θεωρεί τις απόψεις του για το bitcoin πολύ σημαντικές».

Ο 39χρονος Τοντ, απόφοιτος του Ontario College of Art and Design στο Τορόντο, θα ήταν 23 ετών όταν ολοκληρωνόταν η περίφημη λευκή βίβλος για το bitcoin, στην οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το όραμα για το αποκεντρωμένο χρηματικό σύστημα.

Ο Τοντ δήλωσε προηγουμένως σε ένα podcast ότι ήταν περίπου 15 ετών όταν άρχισε να επικοινωνεί για πρώτη φορά με σημαντικούς παράγοντες της κρυπτογράφησης, γνωστούς ως cypherpunks.

«Σε έρευνες όπως αυτές, η ψηφιακή εγκληματολογία μπορεί να σε οδηγήσει μόνο μέχρι ένα σημείο- είναι σαν πυξίδα», δήλωσε ο Hoback στο POLITICO πριν από την προβολή του ντοκιμαντέρ. «Οι πραγματικές απαντήσεις μπορούν να βρεθούν μόνο εκτός σύνδεσης».

«Η θεωρία παιγνίων του Τοντ είναι επόμενου επιπέδου», δήλωσε ο Hoback. «Απλά σκεφτείτε, στην πορεία προς την κυκλοφορία: Είναι στο τρέιλερ, υπάρχει ένα στοίχημα πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, εκατοντάδες χιλιάδες tweets για την ταινία και δεν είδα κανέναν να προτείνει αυτή την πιθανότητα. Είναι μια ιδιοφυΐα».

Η ονομασία του Τοντ θα αποτελέσει πλήγμα για τις αγορές προβλέψεων που βασίζονται στην κρυπτογράφηση, οι οποίες μέχρι τη Δευτέρα είχαν προσδιορίσει ως φαβορί τον εκλιπόντα Λεν Σάσαμαν, έναν Αμερικανό υπέρμαχο της ιδιωτικότητας των πληροφοριών.

Αλλά η βιομηχανία bitcoin και κρυπτογράφησης δεν πείστηκε αμέσως για τη θεωρία «Todd-as-Satoshi». Καθώς τα νέα για τα ευρήματα του ντοκιμαντέρ διαδόθηκαν, ο Jameson Lopp, συνιδρυτής της εταιρείας bitcoin Casa, έγραψε στο X ότι «όπου κι αν βρίσκεται ο Satoshi, θέλω να πιστεύω ότι γελάει με αυτόν τον τελευταίο γύρο ανοησίας».

Ο επενδυτής κρυπτογράφησης Nic Carter δήλωσε στο POLITICO ότι αισθάνεται βέβαιος ότι ο Τοντ δεν είναι ο Nakamoto, εν μέρει λόγω των βαθιών γνώσεων που θα έπρεπε να έχει ο δημιουργός του bitcoin σχετικά με την κρυπτογραφία και τα συστήματα ψηφιακών μετρητών.

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερο μυστήριο στην ιστορία», είπε αργότερα για την ταυτότητα του Satoshi, ο οποίος πιστεύεται ότι κατέχει ένα τεράστιο ποσό από bitcoin tokens. «Το γεγονός ότι ο Satoshi τα κατάφερε με επιτυχία - είναι πραγματικά μαγικό. Προσωπικά ελπίζω να μην μάθουμε ποτέ ποιος είναι ο Satoshi».