Latest News

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024

Μπάχαλο στο ΣΥΡΙΖΑ: Αδειάζει τους 87 η επιτροπή δεοντολογίας - «Το συνέδριο αποφασίζει οριστικά»


 Από τα κεντρικά γραφεία της Κουμουνδούρου έως την… Ιερά Οδό, όπου υπάρχει το Gazi Live στο χώρο του οποίου προγραμματίζεται να γίνει το συνέδριο, ακούστηκε το «χαστούκι», που έδωσε η επιτροπή δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ στους «87» και τους συμμάχους τους, που εμπνεύστηκαν και επέβαλλαν την απόφαση αποκλεισμού του Στέφανου Κασσελάκη από την... κούρσα ηγεσίας.

Το πρόβλημα, καταστατικά, δεν είναι ακριβώς αυτή η απόφαση. Η επιτροπή δεοντολογίας, το μόνο αρμόδιο όργανο να ερμηνεύει τις καταστατικές διατάξεις, αναγνωρίζει άλλωστε ότι η κεντρική επιτροπή λαμβάνει αποφάσεις κατά την κρίση της.

Το μείζον θέμα είναι ότι αυτές οι αποφάσεις δεν μπορεί να είναι «άμεσα εφαρμοστέες και αμετάκλητες», όπως έχει υποστηρίξει επισήμως η τωρινή, πρόσκαιρη ηγεσία, ούτε επιβάλλουν εξ ορισμού δεδομένες καταστάσεις, όπως ισχυρίζονται κορυφαία στελέχη των 87 (Γεροβασίλη, Σπίρτζης) ή ακόμα και υποψήφιοι για την προεδρία, όπως ο Σωκράτης Φάμελλος και ο Νίκος Φαραντούρης.

Το θέμα που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες εβδομάδες και εκθέτει σε όλο τον δημοκρατικό (αλλά και το νομικό) κόσμο τον ΣΥΡΙΖΑ με τις αδιανόητες ακροβασίες και τις υπερβατικές ερμηνείες του καταστατικού, το έλυσε οριστικά και τυπικά η επιτροπή δεοντολογίας το βράδυ της Τετάρτης.

Η οποία είπε το αυτονόητο: Ότι η κεντρική επιτροπή λαμβάνει μεν αποφάσεις κατά την κρίση της, αλλά «το ανώτατο όργανο για τη λήψη τελικών αποφάσεων είναι το συνέδριο».

Η επιτροπή δεοντολογίας δεν έκανε παρά το απολύτως αυτονόητο, προσπαθώντας να αποτρέψει τον απλό κόσμο από το να πάει στο… Δρομοκαΐτειο.

Πήρε το καταστατικό, είδε τα σχετικά άρθρα και έβγαλε ένα πολύ απλό και λογικό συμπέρασμα. Αρκούσε μία απλή ανάγνωση, μία στοιχειώδης αναδρομή στην ιστορία του κόμματος και η βασική χρήση της λογικής – δεν απαιτεί να είναι πυρηνικός επιστήμονας ή συνεχιστής του Αϊνστάιν το καταστατικό του κόμματος.

Ιδού τα άρθρα που οδηγούν στο συμπέρασμα που κατέληξε η επιτροπή δεοντολογίας:

Άρθρο 20 – Τακτικό συνέδριο

1.    Το τακτικό συνέδριο είναι το ανώτατο όργανο του κόμματος. Συγκαλείται κάθε 3 χρόνια. Ψηφίζει αποφάσεις που ισχύουν μέχρι το επόμενο συνέδριο.

2.    Το τακτικό συνέδριο εγκρίνει τις υποψηφιότητες για τη νέα Κεντρική Επιτροπή και τις υποψηφιότητες για την προεδρία του κόμματος, εγκρίνει τον απολογισμό της απερχόμενης κεντρικής επιτροπής και της απερχόμενης Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου και τη νέα Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου και την Επιτροπή Δεοντολογίας.

Άρθρο 21 – Έκτακτο συνέδριο

1.    Ανάμεσα στα τακτικά συνέδρια του κόμματος μπορεί να συγκληθεί έκτακτο συνέδριο με όλες τις αρμοδιότητες του τακτικού.

Άρθρο 16 – Κεντρική Επιτροπή

1.    Η Κεντρική Επιτροπή αποτελεί το ανώτερο πολιτικό όργανο. Είναι αρμόδιο για την εφαρμογή των αποφάσεων του συνεδρίου. Εκλέγει την Πολιτική Γραμματεία, τον/την Γραμματέα της και τα όργανα που θεωρεί απαραίτητα για τη λειτουργία και τη δράση του κόμματος.

Η Κεντρική Επιτροπή κάνει τον απολογισμό της στο τέλος της θητείας της, ο οποίος συζητείται προσυνεδριακά στις ΟΜ και συζητείται και εγκρίνεται στο συνέδριο.

Άρθρο 19 – Επιτροπή Δεοντολογίας

1.    Η Επιτροπή Δεοντολογίας αποτελείται από δεκαπέντε (15) μέλη, με τους/τις αναπληρωματικούς τους, που εκλέγονται από το συνέδριο του κόμματος, σε ενιαίο ψηφοδέλτιο με ισότιμη αντιπροσώπευση των φύλων. Προϋπόθεση για την υποβολή υποψηφιότητας για την Επιτροπή είναι η συμπλήρωση τουλάχιστον πέντε (5) ετών ως μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Η ιδιότητα του μέλους της Επιτροπής Δεοντολογίας είναι ασυμβίβαστη με οποιοδήποτε άλλο δημόσιο ή κομματικό αξίωμα.

2.    Η Επιτροπή Δεοντολογίας συντάσσει Κανονισμό Λειτουργίας και Κώδικα Δεοντολογίας, τους οποίους υποβάλει προς έγκριση στην Κεντρική Επιτροπή.

3.    Η Επιτροπή Δεοντολογίας μεριμνά για την τήρηση του καταστατικού και τη συμμόρφωση των μελών με τις αρχές του κόμματος, όπως αυτές περιγράφονται στο Καταστατικό και στον Κώδικα Δεοντολογίας.

Τα παραπάνω της επιτροπής δεοντολογίας τα έχουν υποστηρίξει και έμπειρα, ιστορικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν ανήκουν στον πυρήνα των υποστηρικτών του κ. Κασσελάκη, όπως ο Παναγιώτης Ρήγας (πρώην γραμματέας του κόμματος), ο Νίκος Σκορίνης, ενώ τα αποδέχονται και άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στους 87, αλλά διατηρούν και ψυχραιμία και μία στοιχειώδη αξιοπρέπεια – ο Γιάννης Μαντζουράνης για παράδειγμα έχει δηλώσει ότι το συνέδριο παίρνει τις αποφάσεις.

Βέβαια, προκύπτει ένα καίριο ερώτημα: Έχουν πράγματι τόση άγνοια για το καταστατικό του κόμματός τους τα έμπειρα και κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία υιοθετούν μία τόσο καταφανώς έωλη επιχειρηματολογία και ρητορική που τους εκθέτει στους γνωρίζοντες;

Είναι τόσο απληροφόρητοι για βασικά πράγματα λειτουργίας ενός κόμματος, που υποστηρίζουν ερμηνείες και αποφάσεις, οι οποίες θα καταπέσουν στο συνέδριο;

Υπάρχουν και κάποιοι τέτοιοι – είναι τόσο έντονο το στοιχείο της οκνηρίας σε ένα κομμάτι της γραφειοκρατίας, που μπορεί να μην έχουν φιλοτιμηθεί να διαβάσουν ούτε το καταστατικό.

Αλλά το κύριο είναι άλλο: Ανακαλύπτουν και αποφασίζουν διάφορα προσκόμματα στην υποψηφιότητα Κασσελάκη, ώστε να τον πλήξουν πολιτικά και να αποθαρρύνουν τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος, που είναι θετικά απέναντί του, να μην δώσουν τη μάχη για εκείνον, διότι «είναι κομμένος, δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος τελικά».

Προσπαθούν να δημιουργήσουν μία ατμόσφαιρα αβεβαιότητας, τύπου «δεν είναι, δεν θα είναι, μάλλον δεν θα είναι, δεν αξίζει τον κόπο, δεν θα τα καταφέρει τελικά να ξεπεράσει τη γραφειοκρατία» και άλλα τέτοια.

Άλλωστε είναι οι ίδιοι που αρχικά έλεγαν «φεύγει για το Μαϊάμι αύριο, μπορεί να είναι εκεί ίσως και τώρα», »«θα κάνει κόμμα», «γιατί δεν κάνει κόμμα να τελειώνουμε;», «δεν θα είναι υποψήφιος», «το βίντεο δεν είναι υποψηφιότητα», «ο κατάλογος με τα μέλη που κατέθεσε δεν έχει υπογραφές, άρα δεν μπορεί να είναι υποψήφιος», «να αποσύρει το εξώδικο για να είναι υποψήφιος, αλλά και να το αποσύρει δεν θα είναι υποψήφιος» και άλλα τέτοια.

Προφανώς η μάχη προσκομμάτων που έδωσε η ομάδα των 87, μαζί με τους συμμάχους της, δεν θα μπορούσε να φτάσει μέχρι το τέλος, από τη στιγμή που ο Στέφανος Κασσελάκης επέμεινε να είναι υποψήφιος και έχει τη στήριξη μίας σημαντικής μερίδας μελών και στελεχών.

Αντί να δώσουν εξ αρχής την πολιτική μάχη εναντίον του κ. Κασσελάκη ακολούθησαν το δρόμο της δολιοφθοράς και των αποκλεισμών, με αποτέλεσμα να είναι εκτεθειμένοι έναντι της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποδεικνύει τώρα και η απόφαση της επιτροπής δεοντολογίας.