Latest News

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024

Φτώχεια στην Ελλάδα : 8 στους 10 θεωρούν ότι φταίει το σύστημα (ΕΡΕΥΝΑ)

 Το οικονομικό και κοινωνικό σύστημα «κατηγορούν» οι πολίτες για το πρόβλημα της φτώχειας στην Ελλάδα, όπως προέκυψε μέσα από τα ευρήματα της δημοσκοπικής έρευνας που διεξάγαγε η Prorata, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη... της φτώχειας.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 800 ατόμων, ηλικίας 17 ετών και άνω το χρονικό διάστημα 9-11 Οκτωβρίου.

Βάσει της έρευνας, η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων και συγκεκριμένα το 82% θεωρεί ότι το οικονομικό και κοινωνικό σύστημα φταίει για τη φτώχεια, ενώ ένα 15% πιστεύει ότι οι ίδιοι οι άνθρωποι δεν κάνουν αρκετά για να διορθώσουν την κατάστασή τους.

Την ίδια ώρα το συντριπτικό ποσοστό των ερωτηθέντων (71%) απάντησε ότι ο κοινωνικός αποκλεισμός οφείλεται κυρίως σε αυξημένες δαπάνες, ακρίβεια, ανεργία, δηλαδή την οικονομική ανέχεια. Ακολουθεί, αμέσως μετά με διαφορά η έλλειψη κοινωνικής πρόνοιας και υποστήριξης από το κράτος (39%).

Παράλληλα, όσον αφορά την Ευρωζώνη οι Έλληνες φάνηκαν διχασμένοι, αφού σύμφωνα με την έρευνα οι 4 στους 10 θεωρούν ότι εκτός Ευρωζώνης περισσότεροι πολίτες θα ήταν αντιμέτωποι με τη φτώχεια, ωστόσο, περίπου το ίδιο ποσοστό (37%) πιστεύουν ότι η κατάσταση θα ήταν καλύτερη. Την ίδια στιγμή, ένα σημαντικό 18% εκτιμά ότι η κατάσταση θα ήταν περίπου ίδια.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 45% των ερωτηθέντων έχει προσφέρει χρήματα, φαγητό ή ρουχισμό σε άτομο που επαιτεί, με μικρότερη ή μεγαλύτερη συχνότητα. Ένα 14% βοηθάει με εναλλακτικούς τρόπους, προσφέροντας βοήθεια σε φορείς. Ωστόσο, υπάρχει και ένα 22% που δεν έχει προσφέρει τον οβολόν του ποτέ.

Ένα 52% έχει προσφέρει βοήθεια σε κάποιο πρόγραμμα για τη στήριξη ατόμων σε ανάγκη, ενώ ένα 30% απαντάει πως δεν το έχει κάνει, αν και θα το ήθελε. Επίσης, πάνω από τους μισούς Έλληνες έχουν προσφέρει σε πρόγραμμα ή εκστρατεία για στήριξη ατόμων. 

Τέλος, ο 1 στους 5 ερωτηθέντες θεωρεί ότι μια κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ (21%) θα μπορούσε να μειώσει τη φτώχεια, ενώ έρχεται δεύτερο το ΠΑΣΟΚ (13%) και τρίτη μια κυβέρνηση ευρύτατης συνεργασίας (10%). Ωστόσο η πλειοψηφία (26%) δεν θεωρεί ικανή καμία πιθανή κυβέρνηση με κορμό τα κόμματα που παρουσιάστηκαν (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Ελληνική Λύση και ΚΚΕ) ότι μπορεί να μειώσει τη φτώχεια.