Latest News

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024

Ο Έλον Μασκ δίνει 75 εκατομμύρια δολάρια στην προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ

 


Ο Έλον Μασκ έδωσε σχεδόν 75 εκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει την προσπάθεια του Ντόναλντ Τραμπ να κερδίσει ξανά την ύψιστη θέση στον Λευκό Οίκο, καθώς ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου προσπαθεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ τον... επόμενο μήνα.

Ο Μασκ έκανε πολλές δωρεές πολλών εκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου στην America Pac, την επιτροπή πολιτικής δράσης του, σύμφωνα με ομοσπονδιακό φάκελο που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, δίνοντας στην ομάδα έναν τεράστιο προϋπολογισμό για να υποστηρίξει την προσπάθεια επανεκλογής του Τραμπ. Η ομάδα ξόδεψε ήδη περισσότερα από 96 εκατομμύρια δολάρια για να ενισχύσει τον Τραμπ, σύμφωνα με την ανεξάρτητη μη κερδοσκοπική εταιρεία OpenSecrets, και περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια περισσότερα βοηθώντας τους Ρεπουμπλικάνους στις προεκλογικές κούρσες για το Κογκρέσο.

Ο Μασκ, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης του X και διευθύνει την Tesla, υποστήριξε τον Τραμπ τον Ιούλιο, μετά από την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών στο Μπάτλερ της Πενσυλβάνια. Ο Μασκ ανέβηκε με τον Τραμπ στη σκηνή στον ίδιο χώρο για μια συγκέντρωση αυτόν τον μήνα. Λεπτομέρειες για το μέγεθος της δωρεάς του Μασκ - που τον καθιστά έναν από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του Τραμπ σε αυτόν τον εκλογικό κύκλο - έρχονται καθώς ο πρώην πρόεδρος προσπαθεί να κλείσει ένα χάσμα συγκέντρωσης κεφαλαίων με την αντίπαλό του των Δημοκρατικών, Κάμαλα Χάρις σε μια σφιχτή κούρσα για τον Λευκό Οίκο.


Η παρακολούθηση δημοσκοπήσεων των Financial Times τοποθετεί επί του παρόντος τον Χάρις 2,6% μπροστά από τον Τραμπ σε εθνικό επίπεδο, αλλά σε μια εικονική κατάσταση σε επτά κομβικές πολιτείες με μόλις τρεις εβδομάδες να συμμετάσχουν στον αγώνα. Ο Τραμπ κέρδισε επίσης σημαντική οικονομική υποστήριξη από τη Μίριαμ Άντελσον, σύζυγο του αείμνηστου προγραμματιστή καζίνο Σέλντον Άντελσον, η οποία έδωσε 95 εκατομμύρια δολάρια στην υπέρ του Τραμπ super Pac Preserve America, σύμφωνα με άλλη κατάθεση την Τρίτη.

Ο Μασκ, ο οποίος υποστήριξε τους Δημοκρατικούς στις προηγούμενες εκλογές, περιέγραψε την ψηφοφορία του 2024 ως την τελική ελπίδα του για τη δημοκρατία των ΗΠΑ και ισχυρίστηκε ότι οι παράνομοι μετανάστες θα καταλάμβαναν τη χώρα εάν κέρδιζε η Χάρις. «Αν ο Τραμπ δεν κερδίσει αυτές τις εκλογές, είναι οι τελευταίες εκλογές που θα έχουμε», είπε ο Μασκ την περασμένη εβδομάδα στην εκπομπή του Ρεπουμπλικανού ειδήμονα Τάκερ Κάρλσον στο X. Ο δισεκατομμυριούχος πρόσθεσε ότι ποντάρει «τα ρέστα του» για τον Τραμπ.

Ο Μασκ γελοιοποίησε τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και την αντιπρόεδρο Χάρις στους 200 και πλέον οπαδούς του στο X, σημειώνοντας μια ολοένα και πιο δεξιά στροφή στα δημόσια σχόλιά του τα τελευταία χρόνια.

Άλλοι κορυφαίοι χορηγοί στο America Pac του Μασκ περιλαμβάνουν τους δισεκατομμυριούχους επιχειρηματίες τεχνολογίας Cameron και Tyler Winklevoss, τον επενδυτή της Tesla, Antonio Gracias, τον συνιδρυτή της Palantir Technologies, Joe Lonsdale. Η America Pac έχει προσλάβει υπαλλήλους σε πολιτείες αμφίρροπες, όπως η Πενσυλβάνια και το Μίσιγκαν. Ο ιστότοπός της ισχυρίζεται ότι η αμοιβή ξεκινά από 30 δολάρια την ώρα. Η ομάδα προσφέρει επίσης στους ανθρώπους 47 δολάρια - ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ θα είναι ο 47ος - «για κάθε εγγεγραμμένο ψηφοφόρο αναφέρεται ότι υπογράφει μια αναφορά που υπόσχεται υποστήριξη για την Πρώτη και τη Δεύτερη Τροποποίηση» του Συντάγματος των ΗΠΑ, που προστατεύουν την ελευθερία του λόγου και το δικαίωμα φέρουν όπλα, αντίστοιχα.

Εάν κερδίσει ο Τραμπ, έχει δεσμευτεί να διορίσει τον Μασκ ως επικεφαλής μιας επιτροπής για τον έλεγχο των ομοσπονδιακών δαπανών και των κανονισμών. «Ο Έλον Μασκ είναι ίσως ο μεγαλύτερος επιχειρηματίας και καινοτόμος της εποχής μας», είπε στους FT ο Τζον Πόλσον, κορυφαίος δωρητής του Τραμπ και πιθανός υπουργός Οικονομικών εάν ο Ρεπουμπλικανός κερδίσει τις εκλογές. «Ο Έλον φέρνει τεράστια ενέργεια, δημιουργικότητα και εστίαση σε ό,τι κάνει». Ο Πόλσον είπε ότι θα ήταν μια «τεράστια νίκη» να συμμετάσχει ο Μασκ στη μείωση της γραφειοκρατίας της κυβέρνησης.

Ο Μασκ έχει γίνει ολοένα και πιο ένθερμος επικριτής της «woke» πολιτικής. Τον Ιούλιο, είπε ότι θα μεταφέρει τις εταιρείες του X και SpaceX στο Τέξας αφού η Καλιφόρνια ψήφισε νόμο που απαγορεύει στις σχολικές περιφέρειες να απαιτούν από το προσωπικό να ειδοποιεί τους γονείς για μια αλλαγή στην αναγνώριση φύλου ενός παιδιού. Έχει επίσης ταλαιπωρηθεί από την κυβέρνηση Μπάιντεν-Χάρις, την οποία θεωρεί εχθρική προς τις επιχειρήσεις του, παρόλο που η καθαρή του περιουσία έχει δεκαπλασιαστεί μεταξύ 2020 και 2024 στα 246 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Forbes. Το 2021, το πρώτο έτος της εξουσίας του Μπάιντεν, ο Λευκός Οίκος σνόμπαρε την Tesla σε μια εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων και το συνδικάτο United Auto Workers. Η Tesla, η οποία είναι αντισυνδικαλιστική, δεν προσκλήθηκε.  Αρκετές ομοσπονδιακές υπηρεσίες διερευνούν επίσης τις επιχειρήσεις του Μασκ, συμπεριλαμβανομένων ερευνών από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σχετικά με τους ισχυρισμούς της Tesla σχετικά με συστήματα υποβοήθησης οδηγού.