Latest News

Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2024

Λιτανεία στη Νάξο - Εχουν να δουν βροχή 6 μήνες


Στα θεία έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους οι κάτοικοι της Νάξου που υποφέρουν από τη λειψυδρία, καθώς στο νησί δεν έχει βρέξει από τον... περασμένο Απρίλιο.

Σε όλη την Νάξο έγιναν την Κυριακή λιτανείες για να βρέξει, καθώς οι αγρότες και παραγωγοί αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα και οι καλλιέργειες απειλούνται από την ξηρασία. Την τελευταία φορά που στο νησί είχε γίνει λιτανεία για να παρακαλέσουν τον Θεό για βροχή το 1966. Τότε, ιερείς και ποίμνιο είχαν κατεβάσει τις εικόνες στη θάλασσα και την επόμενη ημέρα έβρεξε, όπως δήλωσε στους Αταίριαστους του ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νάξου.

Λιτανεία: Τι είναι και η ιστορία της από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα

Όπως τα περισσότερα λαογραφικά και θρησκευτικά έθιμα της χώρας έτσι και η λιτανεία αποτελεί “δάνειο” από την αρχαιότητα.Τότε φυσικά την γνωρίζουν ως πομπή, όπως των Παναθηναίων, που τελείται προς τιμήν κάποιου θεού, ή έναντι του φόβου μιας φυσικής καταστροφής. Στις αρχές του 5ου π.Χ αιώνα ο κορυφαίος λυρικός ποιητής Πίνδαρος γράφει ένα ποίημα για να διαβαστεί σε λιτανεία προς το θεό Απόλλωνα, σχετικά με την έκλειψη ηλίου εκείνης της ημέρας :“Αχτίδα του ήλιου, η μάνα των ματιών/ σαν τι μακρόθωρη στοχάστηκες και εχάθης/ μέσα στη μέρα, εσύ το υπέρτατο άστρο ;”

“Λιτανεία του λειψάνου του Αγίου Διονυσίου” (1766). Πίνακας του Νικολάου Κουτουζή.

Με το πέρασμα των χρόνων η τελετή λαμβάνει το χριστιανικό τελετουργικό που γνωρίζουμε σήμερα : εκτός ναού περιφορά ιερών εικόνων με συμμετοχή κλήρου, λαϊκών και επισήμων. Εκτός των γνωστότερων λιτανειών που γίνονται την Μεγάλη Παρασκευή με την περιφορά του Επιταφίου, τον Δεκαπενταύγουστο με την εικόνα της Παναγίας, καθώς και εκείνες των πολιούχων των πόλεων, η τελετή πραγματοποιείται σε αρκετές έκτακτες περιπτώσεις. Πριν ή μετά κάποιας φυσικής καταστροφής, τοπικού θαύματος, προβλήματος υγείας σημαντικού δημοσίου προσώπου, εθνικού ζητήματος, δημοσίας υγείας κλπ.

Λιτανεία με κάθε επισημότητα το 1947 στην Καλαμάτα.

Ο αγωνιστής του 1821 αναφέρει ότι πριν ανατινάξει την τουρκική ναυαρχίδα τον Ιούνιο του 1822 στη Χίο, συμμετέχει σε λιτανεία που γίνεται στη χώρα των Ψαρών. Ο ίδιος αναφέρει ότι αισθάνεται πως τον αρπάζει μια υπερφυσική δύναμη, που τον γιγαντώνει κάνοντάς τον να έχει θεϊκή θέληση. Στο πολύκροτο μυθιστόρημα του Εμμανουήλ Ροίδη “Πάπισσα Ιωάννα” που κυκλοφορεί το 1866 και προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις, το τρομερό μυστικό της κεντρικής ηρωίδας αποκαλύπτεται όταν αυτή απέβαλε και τελικά πεθαίνει στη διάρκεια μιας λιτανείας.

Λιτανεία του σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος στην Κέρκυρα του 1919.

Η τελετουργική δημόσια θεϊκή επίκληση αποτελεί συνήθη πρακτική σε όλους του μεγάλους εθνικούς αγώνες του προηγούμενου αιώνα. Τον Σεπτέμβριο του 1912 το νησί της Σάμου διανύει τις τελευταίες ημέρες τουρκικής κατοχής του πριν ενσωματωθεί στην Ελλάδα δύο μήνες μετά. Οι μέρες αυτές είναι εξαιρετικά τραγικές για τους κατοίκους του αφού γίνονται πρόσφυγες στον τόπο τους μετά τους τουρκικούς βομβαρδισμούς.