Latest News

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024

Ρίγη συγκίνησης στο Καλλιμάρμαρο στη συναυλία για τα 57 θύματα των Τεμπων: 40.000 ένωσαν τη φωνή τους για ένα έγκλημα που δεν πρέπει να ξεχαστεί

 


Χιλιάδες κόσμου πλημμύρισε χθες το βράδυ το Καλλιμάρμαρο στη μεγάλη συναυλία που διοργάνωσε με απόλυτη επιτυχία ο σύλλογος συγγενών θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος «Τέμπη 2023» για τις 57 ψυχές που χάθηκαν άδικα. Άνθρωποι όλων των ηλικιών ἐνωσαν τις φωνές του με αυτές των οικογενειών των θυμάτων, αλλά και των καλλιτεχνών και απαίτησαν να αποδοθεί δικαιοσύνη.

«Τι θα έλεγαν αν στο τρένο μέσα ήταν τα παιδιά τους;», ήταν ένα από τα πανό που σηκώθηκαν μέσα στο Καλλιμάρμαρο, σε μια μοναδική βραδιά για ένα έγκλημα που δεν πρέπει να ξεχαστεί.

«ΔΙΚΑΙΟΣΗΝΗ για του 57 νεκρούς», έγραφε ένα άλλο.

Και φυσικά το πανό «Όλων των νεκρών είμαστε η φωνή».

Από τις 17:00 το απόγευμα που άνοιξαν οι πόρτες, το Καλλιμάρμαρο άρχισε να γεμίζει με θεατές, οι οποίοι προσήλθαν για να τιμήσουν τους 57 νεκρούς της τραγωδίας των Τεμπών και να στηρίξουν τον σύλλογο συγγενών θυμάτων στις πολυδάπανες δικαστικές προσφυγές που προγραμματίζουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στη συναυλία η οποία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, συμμετείχαν αφιλοκερδώς ο Φοίβος Δεληβοριάς, οι Κοινοί Θνητοί, ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, η Μάρθα Φριτζήλα και η Τάνια Τσανακλίδου. Ως γκεστ, εμφανίστηκε ο Δημήτρης Μυστακίδης.

Σημειώνεται πως τα εισιτήρια έγιναν ανάρπαστα από τα πρώτα 24ωρα και η συναυλία ήταν sold out, ενώ εκατομμύρια άλλοι την παρακολούθησαν σε live streaming.

Το Καλλιμάρμαρο ήταν κατάμεστο, ανάμεσα τους, και η Μαρία Καρυστιανού, πρόεδρος του συλλόγου των θυμάτων που εμφανώς συγκινημένη έστειλε από τη σκηνή έστειλε το μήνυμα: Ποτέ ξανά. «Αυτό που σκότωσε τα δικά μας παιδιά τους δικούς μας ανθρώπους παραμένει ελεύθερο να σκοτώνει ξανά και ξανά. Ε λοιπόν ποτέ ξανά.», είπε χαρακτηριστικά.

Σε τουλάχιστον 64 δήμους τοποθετήθηκαν γιγαντοοθόνες σε κεντρικά σημεία, προκειμένου να την παρακολουθήσουν οι πολίτες, που δεν κατάφεραν να ταξιδέψουν στην Αθήνα.

Συγκίνησαν τα μηνύματα και τα τραγούδια των καλλιτεχνών

Στη σκηνή ανέβηκαν καλλιτέχνες όπως οι Κοινοί Θνητοί, ο Φοίβος Δεληβοριάς, η Τάνια Τσανακλίδου, ο Σωκράτης Μάλαμας, η Ιουλία Καραπατάκη, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου και η Μάρθα Φριντζήλα, προσφέροντας μουσική σε μια έντονα συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα.

«Ας ζήσουμε μια βραδιά ένωσης και οι φωνές μας να φτάσουν στα άστρα» είπαν οι διοργανωτές της εκδήλωσης και την αυλαία της συναυλίας μνήμης «άνοιξε» ο Λουδοβίκος των Ανωγείων με ένα τραγούδι που έγραψε ο ίδιος την επόμενη μέρα των Τεμπών. Ακολούθως, τη σκυτάλη πήραν οι «Κοινοί Θνητοί» και μαζί με τον Δημήτρη Μυστακίδη τραγούδησαν το κοινό τους τραγούδι «Είμαι από τα παιδιά» και άλλες επιτυχίες τους όπως το τραγούδι «Του κόσμου οι λαοί» αλλά και το «Θ’ αργήσω απόψε» που είναι αφιερωμένο στα Τέμπη.

Από τη βραδιά αυτή δεν έλειψε το «Πες στους δικούς μου /Ότι θ’ αργήσω απόψε/ Ένα θα γίνω με τις ράγες και τους καπνούς / Το τελευταίο εισιτήριο κόψε», το τραγούδι, που ακούστηκε σε όλες τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για την τραγωδία στα Τέμπη.

Κοινοί Θνητοί: «Μας εξοργίζει η προσπάθεια συγκάλυψης»

Οι Κοινοί Θνητοί με το κομμάτι τους «Θα αργήσω Απόψε» συγκλόνισαν το κοινό, που ένωνε τις φωνές του στο σύνθημα «Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί, όλων των νεκρών να γίνουμε φωνή», ενώ δήλωσαν παράλληλα τη στήριξή τους στους διωκώμενους φαντάρους.

Σε μια παρέμβαση κατά τη διάρκεια της συναυλίας ο Αντ. Μειμάρης εκ μέρους του συγκροτήματος των ΚΘ, μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «για εμάς το έγκλημα στα Τέμπη ήταν κρατική δολοφονία» και τόνισε ότι υπεύθυνες είναι όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα που με την πολιτική της ΕΕ απαξίωσαν τον σιδηρόδρομο. Υπογράμμισε ακόμα ότι «Μας εξοργίζει η προσπάθεια συγκάλυψης» και υπογράμμισε ότι «σαν συγκρότημα κ σαν άνθρωποι είμαστε στο πλευρό αυτών που αγωνίζονται για ασφαλείς μεταφορές, για μεροκάματο κ.λπ. Στέλνουμε την αλληλεγγύη στους λαούς που αγωνίζονται για λευτεριά όπως και στους φαντάρους που υπερασπίζονται τα ιδανικά τους, τόνισε.

«Για εμάς το έγκλημα στα Τέμπη είναι μια κρατική δολοφονία. Υπεύθυνες είναι όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν μέχρι τώρα, οι οποίες εφαρμόζοντας τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαξίωσαν τον σιδηρόδρομο σε συνέργεια με τα μονοπώλια του κλάδου, των οποίων μοναδικός σκοπός είναι το κέρδος. Ο τραγικός απολογισμός είναι η δολοφονία 57 συνανθρώπων μας. Μας εξοργίζει και μας αηδιάζει κάθε προσπάθεια συγκάλυψης διάχυσης των ευθυνών που αποκαλύπτει τη σήψη και είναι καθρέφτης αυτού του εκμεταλλευτικού συστήματος. Σαν συγκρότημα και σαν άνθρωποι κάνουμε το προφανές. σαν συγκρότημα κ σαν άνθρωποι είμαστε στο πλευρό αυτών που αγωνίζονται για ασφαλείς μεταφορές, για μεροκάματο κ.λπ. Στέλνουμε την αλληλεγγύη στους λαούς που αγωνίζονται για λευτεριά όπως και στους φαντάρους που υπερασπίζονται τα ιδανικά τους. Είμαστε όλοι Κοινοί Θνητοί», ανέφερε ο Αντώνης Μειμάρης.

Φοίβος Δεληβοριάς: «Από τον Φλεβάρη του 2023 η ανάγκη για δικαιοσύνη κυλά από τα μάτια μας»

«Απόψε θα τραγουδήσουμε τραγούδια αγάπης και θυμού αφιερωμένα στους γονείς», είπε ο Φοίβος Δεληβοριάς, μόλις βγήκε στη σκηνή. Έκανε ειδική αναφορά στους «εθνικούς μας ανευθυνο-υπεύθυνους» που κρύβονται πίσω από τις «βουλευτικές ασυλίες». Λίγο αργότερα, συγκλόνισε το Καλλιμάρμαρο με το νέο του τραγούδι για τα Τέμπη, το οποίο το έγραψε τη νύχτα πριν τη μεγάλη συναυλία, όπως δήλωσε.

«Είμαστε όλοι εδώ γιατί από τον Φλεβάρη του 2023 η ανάγκη για δικαιοσύνη κυλά από τα μάτια μας. Ότι τραγουδήσουμε σήμερα, τραγούδια αγάπης και θυμού, τραγούδια χαράς και πένθους είναι αφιερωμένα στους γονείς και στους συγγενείς που δεν σταματούν, προχωράνε μέσα σε απόλυτα διχαστικό σκοτάδι, να βρουν πού είναι η ευθύνη. Είμαστε εδώ κοντά τους σε αυτή τη συναυλία και στη σπάνια παρέα συναδέλφων».

Ο Φοίβος Δεληβοριάς τραγούδησε το «Απόψε Είμαι Κοντά Σου», ένα τραγούδι που όπως είπε έγραψε χθες το βράδυ και συγκλόνισε.

Οι στίχοι του Φοίβου Δεληβοριά για τους γονείς που έχασαν τα παιδιά τους στα Τέμπη:

Πού είσαι τώρα φως μου

Που ήτανε γραμμένο να ‘μαι εδώ για πάντα να σε περιμένω

Όσο και αν κρατήσει, να μην το ξεχάσεις

Όταν φτάσεις πάρε, πάρε όταν φτάσεις

Θα το γράψει ο τοίχος, θα το γράψει ο βράχος

Πως δεν ήταν μόνο ενός ανθρώπου λάθος

Θα το πει η σημύδα, θα το πει και ο κέδρος

Πώς εδώ σκοτώνει όπου βρει το κέρδος

Θα το πει η λεβάντα, θα το πει η μυρσίνη

Πως κυλά στα μάτια η δικαιοσύνη

Μάτια του παιδιού μου, που δεν θα φιλήσω

Δεν υπάρχει τρόπος πια να σταματήσω

Μέχρι να έρθει ο πήχης και το χαλινάρι

Μέχρι να ρθει η νέμεσις και να τους πάρει

Αν δεν βρω το τέρμα, δεν θα ησυχάσω, δεν θα σταματήσω, δεν θα ξαποστάσω

Δεν θα κάνω πίσω και δεν θα ξεχάσω

Θα σε πάρω εγώ παιδάκι μου όταν φτάσω

Τσανακλίδου: «Δεν θα ξεχάσουμε και δε θα ησυχάσουμε ποτέ, αν οι ένοχοι δεν πάνε φυλακή»

«Δεν ξεχνάμε, δεν θα ξεχάσουμε ποτέ και δεν θα ησυχάσουμε εάν οι ένοχοι δεν πάνε φυλακή», δήλωσε η Τάνια Τσανακλίδου μόλις ανέβηκε στη σκηνή.

Κατά το χαιρετισμό της προς το κοινό είπε τα εξής: «Νιώθω ότι η ψυχή μου είναι σαν ένα κεράκι αναμμένο. Προσευχή το επόμενο τραγούδι. Το τραγούδι είναι εδώ για να μας ενώνει. Χαίρομαι που είστε εδώ και είστε πολλοί. Όταν είμαστε όλοι μαζί, τίποτα δεν μπορεί να μας νικήσει».

Στη συνέχεια διάβασε ένα μήνυμα «με τρεμάμενα χέρια» -όπως είπε- που της έστειλαν. «Μαζί με τους συνανθρώπους μας που έχασαν την ζωή τους στα Τέμπη, χάθηκε ένα κομμάτι της πίστης και της ελπίδας μας στη κοινωνία, στο σύστημα, βίαια, σκανδαλωδώς και συθέμελα μπροστά στα μάτια μας. Ενός συστήματος που διαρκώς αποτυγχάνει να μας προστατέψει, να μας φροντίσει, να μας ενώσει, να μας μορφώσει και να μας δώσει το χώρο να γίνουμε καλύτεροι και πιο ουσιαστικοί. Πιο ευτιχισμένοι. Ως φόρο τιμής σε αυτά τα πλάσματα που χάθηκαν στις 28/2 και κυρίως στα παιδιά, ας γίνουμε εμείς το φως. Να μαθαίνουμε, να διεκδικούμε, να αμφισβητούμε και να παίρνουμε θέση. Αλλά πάνω απ΄ όλα με το να υπερασπιζόμαστε ανυποχώρητα την πίστη μας σε ένα καλύτερο αύριο. Να μην αφήσουμε κανέναν να μας πείσει πώς δεν μπορεί να γίνει καλύτερο».

Ο Μάλαμας στην κοιλάδα των Τεμπών

Ο Σωκράτης Μάλαμας, πριν ξεκινήσει να τραγουδάει, κάλεσε τη Μαρία Καρυστιανού να μιλήσει αυτή και ύστερα σχολίασε απευθυνόμενος στους θεατές: «Το μήνυμα είστε εσείς και αποδέκτης ο ουρανός». Αφιέρωσε το τραγούδι «Ο κήπος» στους γονείς που έχασαν τα παιδιά τους στα Τέμπη, ενώ το «Η κοιλάδα των Τεμπών» προκάλεσε ρίγη. Ήταν η στιγμή που όλα τα χέρια υψώθηκαν στον ουρανό, και όλο το κοινό τραγούδησε μαζί του.

Θανάσης Παπακωνσταντίνου: «Ευχαριστώ που ήρθατε να στηρίξετε την προσπάθεια για δικαιοσύνη»

Τελευταίος στο πατάρι της σκηνής της μεγάλης συναυλίας, ανέβηκε ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ευχαρίστησε το κοινό που στήριξε την εκδήλωση.

«Θέλω να σας ευχαριστώ όλους και όλες προσωπικά. Που ήρθατε να στηρίξετε την προσπάθεια που είναι για δικαιοσύνη, στη μνήμη των συνανθρώπων μας που χάθηκαν στα Τέμπη. Μακάρι να ζούσαν και να μην γίνονταν αυτή η συναυλία», είπε ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου.

Σημειώνεται πως σε τουλάχιστον 64 δήμους τοποθετήθηκαν γιγαντοοθόνες σε κεντρικά σημεία, προκειμένου να την παρακολουθήσουν οι πολίτες, που δεν κατάφεραν να παραβρεθούν.

 

Το παρών στην συναυλία έδωσε και ο έκπτωτος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης.

Έξω από το Καλλιμάρμαρο Στάδιο σταμάτησε, σε ένδειξη αλληλεγγύης, η μοτοπορεία των διανομέων που απεργούν.