Κανονικά προχωρά στην συνεδρίασή της σήμερα η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ (12:30)... όπως οριστικοποιήθηκε στην Πολιτική Γραμματεία χθες. Η απόσυρση του εξώδικου από τον Στέφανο Κασσελάκη μέσω ανάρτησής του χθες το απόγευμα, δεν αλλάζει τα δεδομένα, αντιθέτως μπορεί και να έχει επιβαρύνει το κλίμα σε βάρος του, τουλάχιστον στους πιο «σκληροπυρηνικούς».
Κι αυτό διότι στις τάξεις της πλειοψηφίας εκλαμβάνουν την κίνηση αυτή ως «εμπαιγμό» και όχι ως προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι.
Οι λόγοι:
- Η απόσυρση του εξωδίκου ήρθε τελευταία στιγμή, αφότου η Πολιτική Γραμματεία ολοκλήρωσε τη συνεδρίασή της το απόγευμα της Παρασκευής και ενώ ήταν γνωστό τι θα συζητούσε. Παρά τις έγκαιρες προειδοποιήσεις και τις εκκλήσεις να πάρει πίσω το εξώδικο – άλλωστε του το ζήτησε επανειλημμένα και ο Παύλος Πολάκης στην ημίωρη συνάντηση της Πέμπτης – ο Στέφανος Κασσελάκης επί τέσσερις μέρες δεν έκανε κανένα βήμα παρά όταν οι αποφάσεις είχαν ληφθεί. Για την ακρίβεια, έκανε μισό βήμα, όταν την Πέμπτη είπε ότι δεν θα προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειες και το ίδιο βράδυ στην συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου, διεμήνυε ότι δεν υπάρχει κάτι άλλο να κάνει εφόσον είπε ότι δε θα κινηθεί νομικά – «τι άλλο θέλουν να κάνω, δεν έκανα καταγγελία, δεν έκανα μήνυση, κατέθεσε μια διαμαρτυρία» έλεγε χαρακτηριστικά.
- Ο ίδιος δίνει στην κίνησή του αυτή, χαρακτηριστικά τακτικής και όχι ειλικρινούς διάθεσης συμβιβασμού για την εκτόνωση της κατάστασης, καθώς αναφέρει ότι αποσύρει το εξώδικο προκειμένου «να μην υπάρχει κανένα άλλοθι». Κοινώς επιχείρησε μια «ρελάνς» για να εκθέσει την πλειοψηφία.
- Δηλώνει ότι ο σκοπός του εξώδικου «επιτεύχθηκε» κάτι που φανερώνει, όπως έλεγε στέλεχος νωρίτερα στην Πολιτική Γραμματεία (Ραγκούσης) ότι ουσιαστικά θεωρεί «πως καλώς έπραξε και το απέστειλε, επομένως καλώς ποινικοποίησε την κομματική λειτουργία».
- Πέραν του εξώδικου δεν αλλάζει το γεγονός ότι ο Στέφανος Κασσελάκης αμφισβητεί την απόφαση των οργάνων για την καθαίρεσή του και ύστερα από εβδομάδες υπαινικτικών αναφορών πλέον δηλώνει ανοιχτά ότι στο διάστημα που μεσολαβεί από την «εκπτώση» ως τις εκλογές παραμένει πρόεδρος «ντε φάκτο» και «ντε γιούρε».
Στην χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας αποφασίστηκε η εισήγηση προς την Κεντρική Επιτροπή, να κινηθεί στο πνεύμα και το «λεκτικό» της απόφασης την Τρίτη, όπου αναφέρει ότι το εξώδικο «επιστρέφεται ως απαράδεκτο» στον Στέφανο Κασσελάκη ενώ του καταλόγιζε ότι σκοπό έχει την «δημιουργία τεχνητής έντασης».
Ωστόσο δεν θα περιλαμβάνει κάποια υπόδειξη στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής για αποκλεισμό της υποψηφιότητάς του, διαγραφή, ή ότιδήποτε άλλο. «Η συζήτηση θα κινηθεί ελεύθερα» ανέφεραν κομματικές πηγές.
Θεωρείται πάντως βέβαιο ότι μολονότι δεν υπάρχει στο εισηγητικό κείμενο πρόταση αντίδρασης στην «επιθετικότητα» Κασσελάκη που κλιμακώνεται, στελέχη θα θέσουν στο όργανο αυτές τις δύο επιλογές δράσης.
Με την σύγκληση της συνεδρίασης τη δεδομένη στιγμή διαφώνησαν 4 στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας. Συγκεκριμένα, ο Νίκος Σκορίνης κατέθεσε πρόταση αναβολής της συνεδρίασης για λίγες ημέρες προς εκτόνωση του κλίματος και να κληθούν οι 5 υποψήφιοι να συζητήσουν, και για το εξώδικο. Αναλόγως την κατάληξη αυτής της συζήτησης θα αποφασιζόταν στην συνέχεια αν θα γίνει η συνεδρίαση ή όχι. Την πρόταση στήριξαν ο Πάνος Ρήγας, η Ολυμπία Τελιγιορίδου και η Θεοδώρα Τζάκρη. Η κ. Τζάκρη στήριξε την πρόταση αν και επί της ουσίας διαφώνησε συνολικά με το να γίνει συνεδρίαση της ΚΕ με «μοναδικό σκοπό τον αποκλεισμό Κασσελάκη», όπως είπε στη συνεδρίαση.
Εξηγώντας το σκεπτικό του σε δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση, ο Νίκος Σκορίνης σημείωσε ότι κατέθεσε αυτή την πρόταση εκτιμώντας ότι αν συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή τη δεδομένη στιγμή, μέσα σε αυτό το κλίμα «θα είναι η αρχή του τέλους για τον ΣΥΡΙΖΑ σε ενωμένη μορφή».
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι δεδομένης της πρότασής του αυτής δε θα παραβρεθεί στη σημερινή συνεδρίαση.
Επίσης και ο Πάνος Ρήγας εξήγησε ότι θεωρεί πως η συνεδρίαση αυτή θα οδηγήσει σε ρευστοποίηση του κόμματος, εξ ου και ο ίδιος αποφάσισε να μην παραστεί στην συνεδρίαση.
«Απών» δήλωσε ότι θα είναι και ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος στην ψηφοφορία για το αν πρέπει να γίνει η όχι η συνεδρίαση σήμερα, ψήφισε λευκό, εγκρίνοντας ωστόσο την εισήγηση.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό ακραίας έντασης, συνέρχεται σήμερα η ΚΕ, όπου είναι πιθανό τα μέλη του οργάνου που ανήκουν στο στρατόπεδο Κασσελάκη να αποχωρήσουν, ώστε να μην επιτευχθεί απαρτία. Το αποτέλεσμα της συνεδρίασης πάντως δεν είναι δεδομένο, καθώς οι συσχετισμοί φαίνεται να είναι ανοιχτοί ως την τελευταία στιγμή.