Latest News

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024

Το Ισραήλ χτύπησε το κέντρο της Βηρυτού μετά από 18 χρόνια: 6 νεκροί και νέες πολεμικές ιαχές από το Τελ Αβίβ

 


Νύχτα «κόλαση» στο κέντρο της Βηρυτού, το οποίοι βομβαρδίστηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης από το Ισραήλ. Μεταξύ άλλων χτυπήθηκαν οι εγκαταστάσεις ενός κέντρου άμεσης βοήθειας που συνδέεται με τη Χεζμπολάχ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον... έξι άνθρωποι.

Είναι οι πρώτοι βομβαρδισμοί στο κέντρο της Βηρυτού από το 2016. Η Τετάρτη, σημαδεύτηκε από χερσαίες μάχες στον νότιο Λίβανο, όπου οκτώ στρατιωτικοί του Ισραήλ σκοτώθηκαν.

Μια από τις χθεσινές επιδρομές στην πρωτεύουσα του Λιβάνου έπληξε «κέντρο της πολιτικής προστασίας» του σιιτικού κινήματος που υποστηρίζεται από το Ιράν, στη Μπασούρα, στην καρδιά της πόλης, ανέφερε πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στη Χεζμπολά. Νεότερος απολογισμός των θυμάτων που δημοσιοποίησε το λιβανικό υπουργείο Υγείας κάνει λόγο για τουλάχιστον έξι νεκρούς και άλλους επτά τραυματίες.

Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε νέα διαταγή εσπευσμένης απομάκρυνσης των αμάχων από τομείς νοτίων προαστίων της Βηρυτού, των Χαρέτ Χράικ, Μπουρζ αλ Μπαράζνα και Χαντάθ Γαρμπ, που αναγγέλλεται νέους βομβαρδισμούς εναντίον μελών ή εγκαταστάσεων της Χεζμπολάχ.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, οι βομβαρδισμοί των οποίων εναντίον προπυργίων της Χεζμπολά στον Λίβανο έχουν στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους εδώ και μια εβδομάδα, σκότωσαν την Τετάρτη τρεις ανθρώπους στη Δαμασκό, ανάμεσά τους τον γαμπρό του ηγέτη του σιιτικού κινήματος Χασάν Νασράλα , ανέφερε ΜΚΟ.

«Ο Χασάν Τζαφάρ αλ Κάσιρ, γαμπρός του Χασάν Νασράλα, είναι το ένα από τα δυο θύματα από τον Λίβανο ισραηλινής επιδρομής σε διαμέρισμα πολυκατοικίας στη συνοικία Μέζα της Δαμασκού», ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στη Χεζμπολά επιβεβαίωσε την πληροφορία, διευκρινίζοντας πως ο αδελφός του Χασάν Τζαφάρ αλ Κάσιρ, ο Τζαφάρ αλ Κάσιρ, ήταν αρμόδιος για τη μεταφορά όπλων από το Ιράν στον Λίβανο. Το Ισραήλ ανακοίνωσε πως σκότωσε τον δεύτερο αδελφό σε πλήγμα σε νότια συνοικία της Βηρυτού προχθές Τρίτη.

Ισραήλ: «Τα αντίποινα θα έρθουν»

Ώρα με την ώρα το Ισραήλ κλιμακώνει τις απειλές του για αντίποινα μετά την πυραυλική επίθεση της Χεζμπολάχ στο Τελ Αβίβ, την Τρίτη.

Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ ζυγίζει τις επιλογές του και «δεν θα καθίσει άπραγο», δήλωσε ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, Danny Danon στο CNN. «Όπως είπα στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα έρθει μια πολύ ισχυρή, επώδυνη απάντηση σύντομα», πρόσθεσε.

«Νομίζω ότι γνωρίζουν ότι έχουμε τις δυνατότητες να φτάσουμε σε οποιονδήποτε προορισμό στη Μέση Ανατολή και είναι στο χέρι μας να αποφασίσουμε πώς θα το κάνουμε και τι θα στοχεύσουμε», κατέληξε.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσίευσε ο αμερικανικός ιστότοπος Axios, το Ισραήλ σχεδιάζει να προχωρήσει σε εκτεταμένα αντίποινα «εντός ημερών», πιθανόν βάζοντας στο στόχαστρο ιρανικές πετρελαιοπαραγωγικές εγκαταστάσεις και άλλες υποδομές ζωτικής σημασίας.