Latest News

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024

Τρομοκρατική επίθεση στην Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία -Τέσσερις νεκροί και 14 τραυματίες - «Εξουδετερώθηκαν» οι δράστες (ΒΙΝΤΕΟ ΕΙΚΟΝΕΣ)


 Επίθεση στην Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία (TAI) στα περίχωρα της Άγκυρας προκάλεσε τέσσερις νεκρούς και 14 τραυματίες...ανακοίνωσε την Τετάρτη το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών.

Ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια είπε ότι «δύο τρομοκράτες» «εξουδετερώθηκαν» επίσης κατά τη διάρκεια του περιστατικού, το οποίο περιέγραψε ως «τρομοκρατική επίθεση».

Σε σοβαρή κατάσταση βρίσκονται, μετά την τρομοκρατική επίθεση, οι 3 από τους 14 τραυματίες, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας.

Τουρκικές πηγές ανέφεραν στο Middle East Eye ότι δύο δράστες, η μία γυναίκα, άρπαξαν ένα ταξί και πλησίασαν τις πύλες της TAI, η οποία απασχολεί πάνω από 15.000 άτομα.

Οι δράστες πιστεύεται ότι σκότωσαν τον οδηγό του ταξί που τους μετέφερε στο σημείο της επίθεσης προτού στοχοποιήσουν την είσοδο με βόμβα και ανταλλάξουν πυρά με τον φρουρό ασφαλείας στο σημείο.

Ένας από τους δράστες μπόρεσε να μπει στις εγκαταστάσεις καθώς το προσωπικό έσπευσε στα καταφύγια.

«Ο δράστης προσπάθησε στη συνέχεια να εισέλθει στο τμήμα ανθρώπινου δυναμικού και στην ακαδημία», είπε μια πηγή στο MEE, προσθέτοντας: «11 όμηροι αφέθηκαν αργότερα ελεύθεροι μετά από επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων που περιελάμβανε συμπλοκή και εκρήξεις».

Η πηγή είπε ότι η επιχείρηση κατά των επιτιθέμενων έληξε.

Δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για την επίθεση αυτή μέχρι στιγμής, ωστόσο οι Τούρκοι «δείχνουν» προς την πλευρά των Κούρδων και του PKK.

Σε εικόνες που μεταδόθηκαν, πυκνός λευκός καπνός υψωνόταν μπροστά από την είσοδο του χώρου, που βρίσκεται περίπου 40 χλμ. από την πρωτεύουσα.

Το ΝΑΤΟ στέκεται στο πλευρό της συμμάχου Τουρκίας σημειώνει με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε κάνοντας λόγο για «βαθιά ανησυχητικές αναφορές για νεκρούς και τραυματίες στην Άγκυρα».

«Καταδικάζουμε σθεναρά την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της και παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις», επισημαίνει ο Μαρκ Ρούτε.

Ο Ρούτε είχε επικοινωνία με τον τούρκο πρόεδρο Ερντογάν.

Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για την τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Τούρκο ομόλογό του Ερντογάν στο Καζάν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των BRICS.

«Η επίθεση στις εγκαταστάσεις της τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας, όπως και κάθε τρομοκρατική επίθεση, είναι απερίφραστα καταδικαστέα. Η αδιάκριτη βία δεν έχει θέση σε μια δημοκρατία», αναφέρει το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του. 

Μια μεγάλη έκθεση αμυντικών και αεροδιαστημικών βιομηχανιών πραγματοποιείται αυτήν την εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη, όπου πραγματοποιήθηκε κυρίως η επίσκεψη του Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών.

Ο αμυντικός τομέας, συμπεριλαμβανομένων των διάσημων μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar, αντιπροσώπευσε σχεδόν το 80% των εσόδων από τις εξαγωγές της χώρας και 10,2 δισεκατομμύρια δολάρια για το έτος 2023.

Η Τουρκία έχει γίνει στόχος πολλών ένοπλων ομάδων τις τελευταίες δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένης της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν και του Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Κόμματος/Μέτωπου (DHKP-C).

Μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση της Τετάρτης.

Τα πλάνα από τις κάμερες ασφαλείας που κυκλοφόρησαν τοπικά μέσα ενημέρωσης φαίνεται να δείχνουν δύο ένοπλους ανθρώπους με τουφέκια να φτάνουν και να εισέρχονται στην εγκατάσταση.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιλμάζ Τουντς είπε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα από το Γραφείο της Γενικής Εισαγγελίας της Άγκυρας σχετικά με την “προδοτική” επίθεση, με έναν αναπληρωτή γενικό εισαγγελέα και οκτώ δημόσιους εισαγγελείς να αναλάβουν την υπόθεση.

Τουρκικό δικαστήριο επέβαλε απαγόρευση μετάδοσης για το περιστατικό. Πηγές ανέφεραν ότι η κυβέρνηση περιόρισε τη μεταφορά δεδομένων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το X και το YouTube για να ηρεμήσει το κοινό.

Η επίθεση συμπίπτει με μια μεγάλη εμπορική έκθεση για την αμυντική και αεροδιαστημική βιομηχανία που λαμβάνει χώρα στη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, την Κωνσταντινούπολη.

Η αμυντική και αεροπορική βιομηχανία της Τουρκίας πέτυχε νέο ρεκόρ σε μεγέθη εξαγωγών το 2023 με συνολικές εξαγωγές σχεδόν 5,5 δισ. δολάρια.